Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną typ 650 (lub 00), dodajemy suszone drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekany szczypiorek. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Kulę z ciasta na czosnkowe grissini zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
1 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto na czosnkowe grissini przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20 części.

formowanie
2 min
formowanie

4. Z każdej kulki z ciasta formujemy podłużny paluszek. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • An 2 lipca 2021 o 08:44

    Korzystam z tego przepisu i dziękuję za niego 🙂 Pyszne są te „grisonie”, jak je nazywają moje dzieci, ale zniknął ze składników olej, a w przepisie jest. Ile trzeba dodać oleju?

  • Edyta 3 maja 2020 o 23:36

    2 łyżeczki drożdży instant – ile to będzie gramów?
    Ja mam drożdże świeże i nie wiem jak przeliczyć… a chciałabym jutro upiec te paluszki.
    Czy nie lepiej podawać drożdże w gramach?

  • Iza 7 lutego 2020 o 23:23
    Ocena:

    Super

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej