Czosnkowe grissini
Grissini można dodatkowo wzbogacić, posypując je ulubionymi dodatkami takimi jak mak, słonecznik, sezam czy suszony majeranek.
Jakie drożdże do czosnkowych grissini?
Drożdże są ważnym składnikiem czosnkowych grissini. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Inne przepisy na chrupiące domowe przekąski
Wszystko schrupane? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. A zdrowa przekąska to krakersy marchewkowe. Za to na deser upieczcie te wianuszki cynamonowe z bananem. Są słodkie i pyszne.
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami z pieczenia!
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam grissini! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Korzystam z tego przepisu i dziękuję za niego 🙂 Pyszne są te „grisonie”, jak je nazywają moje dzieci, ale zniknął ze składników olej, a w przepisie jest. Ile trzeba dodać oleju?
1 łyżka, ok 15 ml będzie w sam raz. Polecam użycie oliwy z oliwek – daje wyjątkowy, włoski aromat 🙂
2 łyżeczki drożdży instant – ile to będzie gramów?
Ja mam drożdże świeże i nie wiem jak przeliczyć… a chciałabym jutro upiec te paluszki.
Czy nie lepiej podawać drożdże w gramach?
Super