Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy ziarna i orzechy (zostawiamy po łyżce do dekoracji wierzchu). Dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
wyrastanie

3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżona wodą dłonią i dekorujemy orzechami oraz nasionami. Przykrywamy ściereczką na 1 h.

przygotowanie do pieczenia
przygotowanie do pieczenia

4. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z keksówki.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 23 marca 2024 o 19:01

    A tych drożdży to 2 płaskie łyzeczki czy trochę pełniejsze?

  • Aga 8 marca 2023 o 08:10

    Dzień dobry,
    w wykazie składników nie ma oliwy, którą zgodnie z przepisem należy dodać (na przemian z wodą) do ciasta. Czy jest konieczna, jeśli tak, to ile?

  • Ewa 15 grudnia 2022 o 22:22

    Gdzie kupić taką mąke , bo jeszcze takiej nie spotkałam

    • Małgosia 15 grudnia 2022 o 22:49

      Mąki z ziaren pradawnych pojawiają się coraz częściej na sklepowych półkach. Ostatnio widziałam nawet w popularnych dyskontach.

  • Kuba 2 lutego 2022 o 08:12

    Hej, mozna zmiast drozdzy uzyc zakwasy zytniego? jak tak to w jakiej ilosci? dzieki!

  • Beata 9 grudnia 2020 o 19:05

    Dlaczego pięknie wyrosniete ciasto w keksowce opada mi po wlozeniu do piekarnika, jest nagrzany do 190 stopni

    • Tosia 21 stycznia 2021 o 18:58

      Opada jeśli wyrasta zbyt długo/ma za dużo zakwasu/jest w nim za dużo wody

  • Basia 1 marca 2020 o 15:26

    No proszę !!!
    Tyle szukałam zwykłego przepisu na chleb z samopszy i płaskurki pełnoziarnistej …. Ciągle natrafiałam na mąke typ 600 albo inne cuda .A tu proszę !
    Dziekuje i zapytam czy zdarza Ci sie piec z mieszanki ,płaskurka,samopsza i orkisz ,pełne ziarno ? Ja mam akurat te 3 gatunki i nie zamierzam z innej piec …Zakwas żytni …
    Jak cos sie znajdzie to bedzie super ! 🙂

    • Tosia 5 marca 2020 o 19:58

      Jeszcze nie piekłam z takiej mieszanki, ale czuję, że byłby z tego świetny chleb 🙂

    • Tereska 3 marca 2021 o 10:06

      Ja piekłam z powyższego przepisu, ale wymieszałam 200g mąki orkiszowej i po 150g z samopszy i płaskurki – wszystkie typ 1850. Miałam tylko 20g orzechów i wyszedł rewelacyjny. Dziękuję za przepis i polecam😊

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej