Próbowaliście kiedyś chleb z samopszy? Podobnie jak płaskurka, samopsza to stara odmiana pszenicy, można stwierdzić, że to krewna orkiszu.
Chleby na bazie mąki z samopszy mają charakterystyczny żółtawy kolor i orzechowy posmak, dlatego zdecydowałam, że do ciasta dodam jeszcze nasiona słonecznika i orzechy włoskie.
To co odróżnia ją od pszenicy i orkiszu to zawartość aminokwasów.
A tych drożdży to 2 płaskie łyzeczki czy trochę pełniejsze?
2 płaskie o pojemności 5ml. Wychodzi 7g.
Dziękuję Pani Gosiu:)
Polecam się na przyszłość 🙂
Pani Gosiu…..a sól 1,5 łyzeczki też płaskie czy pełniejsze?:)
Też raczej płaskie. Na 500g mąki, daje na ogół około 10-12g
Dzień dobry,
w wykazie składników nie ma oliwy, którą zgodnie z przepisem należy dodać (na przemian z wodą) do ciasta. Czy jest konieczna, jeśli tak, to ile?
Oliwa nie jest konieczna. Pozdrawiam 🙂
Gdzie kupić taką mąke , bo jeszcze takiej nie spotkałam
Mąki z ziaren pradawnych pojawiają się coraz częściej na sklepowych półkach. Ostatnio widziałam nawet w popularnych dyskontach.
Hej, mozna zmiast drozdzy uzyc zakwasy zytniego? jak tak to w jakiej ilosci? dzieki!
Polecam w takim przypadku gotowy przepis na chleb z samopszy na zakwasie. Dodatki można zmienić według potrzeby https://smakowitychleb.pl/chleb-z-samopszy-na-zakwasie/
Dlaczego pięknie wyrosniete ciasto w keksowce opada mi po wlozeniu do piekarnika, jest nagrzany do 190 stopni
Opada jeśli wyrasta zbyt długo/ma za dużo zakwasu/jest w nim za dużo wody
No proszę !!!
Tyle szukałam zwykłego przepisu na chleb z samopszy i płaskurki pełnoziarnistej …. Ciągle natrafiałam na mąke typ 600 albo inne cuda .A tu proszę !
Dziekuje i zapytam czy zdarza Ci sie piec z mieszanki ,płaskurka,samopsza i orkisz ,pełne ziarno ? Ja mam akurat te 3 gatunki i nie zamierzam z innej piec …Zakwas żytni …
Jak cos sie znajdzie to bedzie super ! 🙂
Jeszcze nie piekłam z takiej mieszanki, ale czuję, że byłby z tego świetny chleb 🙂
Ja piekłam z powyższego przepisu, ale wymieszałam 200g mąki orkiszowej i po 150g z samopszy i płaskurki – wszystkie typ 1850. Miałam tylko 20g orzechów i wyszedł rewelacyjny. Dziękuję za przepis i polecam😊