Mąka żytnia z natury jest szaro-brązowa, a kolor chlebów żytnich szarawy. Nie da się jednak ukryć, że w ciemno kupuje się chleby ciemne, bo kojarzą się ze zdrowiem. Często jednak są barwione np. słodem jęczmiennym. Tymczasem podobny efekt kolorystyczny można uzyskać dodając do ciasta żytniego sok marchewkowy. Dodatkowo chleb nabiera ciekawego smaku. Taki jest właśnie żytni chleb marchewkowy.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na żytni chleb marchewkowy i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Jak po 3 godzinach brak dziurek to co wtedy? Chleb się nie upiecze?
Być może należy wydłużyć czas wyrastania. Jeśli chleb niewystarczająco wyrósł może wyjść zakalec.
Jestem poczatkujący,próbowałem kilkakrotnie upiec żytni chleb na zakwasie. Ciasto składa sie z maki żytniej razowej, żytniej białej, zakwasu, odrobiny drożdży ( 4 g ) itd, wkładam to do keksówki, po wyrośnięciu piekę w piekarniku 220 st przez 15 min i 180 st przez 30 min. Niby jest OK. Problem polega na tym że chleb , mimo że ciasto wyrosło, to jest po upieczeniu wklęsły, nieco zapadnięty. czy można tego uniknąć? Poradzcie.
z pozdrowieniami
Jurek C
Jeśli chleb się zapada podczas pieczenia lub przed włożeniem do pieca, najprawdopodobniej za długo wyrasta lub ma za dużo drożdży (jeśli zakwas jest silny, być może w ogóle są niepotrzebne). Przy chlebie żytnim łatwo rozpoznać odpowiedni moment na pieczenie – na powierzchni zaczynają się pojawiać pierwsze dziurki po pękających pęcherzykach.
Jaki rozmiar powinna mieć keksówka?
Jestem początkująca w chlebowych wypiekach i mam pytanie. Chce upiec ten chleb i nie jestem pewna jakiego typu mąki mam użyć czy wystarczy żytnią typu 720 czy raczej 2000. Dziękuję bardzo za pomoc.
Mąka pełnoziarnista nie jest określana typem tak jak mąka żytnia jasna (typ 720) jak i razowa – zmielona raz (typ 2000). Bliżej jej do razowej, ale ma trochę mniej otrębów.
Przykro mi to pisać ale ten chleb wyjatkowo mi się nie udał. Nie od dziś piekę i taka glina wyszła mi pierwszy raz. Najbardziej mi szkoda świeżo wyciśniętego soku.
Postanowiłam upiec ten chleb drugi raz, ponieważ pierwsza porażka nie dawała mi spokoju a sam chleb zapowiadał się bardzo ciekawie.
Tym razem obyło się bez chochlików i chleb wyszedł jak należy. Sok marchewkowy nadaje głębi smaku.
Dzis upiekłam zamiast soku z marchewki dałam wody letniej .Czekam aż wystygnie Wyrusl idealnie.Polecam
Super!