Chleb graham
Odkryj smak domowego chleba
Kiedy po raz pierwszy upiekłam bułeczki grahamki, nie spodziewałam się, że tak bardzo wpiszą się w rytm mojego codziennego życia. Ich wyjątkowy smak i prostota przygotowania sprawiły, że szybko stały się stałym punktem mojego domowego menu. Dzisiaj jednak postanowiłam zaprezentować Wam te wyjątkowe wypieki w nieco innej formie — domowego chleba graham. Chyba że narobiłam Wam smaka na bułki, wtedy sprawdźcie ten przepis!
Dlaczego warto upiec chleb graham?
Wybór odpowiedniej mąki ma kluczowe znaczenie dla smaku i jakości naszego chleba. Mąka graham, znana również jako mąka typu 1850, to coś pomiędzy tradycyjną mąką chlebową a mąką pszenną razową — idealna do tego właśnie przepisu. Dzięki niej chleb zyskuje ten charakterystyczny smak, który odróżnia go od innych, bardziej tradycyjnych wypieków. Co więcej, chleb graham jest zdrowszą alternatywą dla białego chleba, co zawdzięczamy właśnie wartościom odżywczym zawartym w tej specjalnej mące.
A może wolicie chleb orkiszowy? Na niego też mam sprawdzony sposób!
Skąd wziąć mąkę graham?
Choć może się wydawać, że zdobycie mąki graham jest trudne, coraz więcej sklepów, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, oferuje ten produkt. Ja swoją mąkę znalazłam w popularnym markecie, ale zachęcam też do poszukiwań w sklepach ze zdrową żywnością czy na lokalnych targach. Pamiętajcie, że wybór dobrej mąki to pierwszy krok do upieczenia doskonałego chleba. Warto nie pomijać tego kroku, bo to dzięki temu powstaje wypiek, który zachwyca swoim smakiem i aromatem.
Wasze doświadczenia z chlebem graham
Przygotowanie domowego chleba graham to nie tylko okazja do eksperymentowania w kuchni, ale także sposób na wypełnienie domu przyjemnym aromatem, co daje ogromną satysfakcję.
Zachęcam Was do podzielenia się swoimi doświadczeniami z pieczenia chleba graham w komentarzach poniżej. Może macie inne swoje sprawdzone przepisy? Czy dodajecie do takiego chleba jakieś inne składniki, np. ziarna? Wspólnie możemy odkryć nowe smaki i inspiracje, które sprawią, że nasze domowe pieczywo będzie jeszcze lepsze.
A jeśli nie przekonuje Was chleb graham, to może sprawdzicie chleb razowy?
Dzień dobry.
Mogę zastąpić mąkę graham 1850 typem 1500?
Pozdrawiam
Można, chociaż chleb będzie się nieco różnił. Proszę dodawać płyny stopniowo, bo może będzie trzeba dodać mniej niż w przepisie.
Nie masz racji , że teraz bułki gracamki pojawiają się w innej formie. W moim dzieciństwie był tylko chleb a bułki grahamki nie istniały. Pamietam ten wspaniały zapach, chrupiącą skórkę i smak . Teraz najczęściej graham jest z foremki . Pięćdziesiąt lat temu miał formę chleba . To dodawało mu charakteru
Zazdroszczę tych pysznych wspomnień. W czasach mojego dzieciństwa piekarnie były już inne, a i tak pieczywo w nich było o niebo lepsze niż teraz.
Mnie się wydaje, że wystarczy czytać ze zrozumieniem. Tosia chyba napisała, że swój przepis na bułki graham wykorzystuje do upieczenia chleba graham.
Witam, to znowu ja.
Mam mąkę 1850, ale nie mam 650, co mam zrobić? Poza tym mam pytanie co do 2 wyrastania. W innych przepisach jest napisane, że od razu wkłada się do piekarnika, a nie czeka się na 2 wyrastanie, bo opadnie?
Proszę o pomoc.
Mam też mąkę 750, ale jak pisałam znalazłam u Was przepis, będę próbować, tylko teraz chce zrobić ten razowy.
Pozdrawiam serdecznie Edyta 🙂
Jednak nie mam przepisu z mąką 750 i nie umiem znaleźć. Edyta
Proszę użyć 750. Będzie ok
750 świetnie zastąpi 650. Sama często tak robię.
Chleby formowane w bochenek najczęściej wyrastają dwukrotnie, co pozwala maksymalnie rozwinąć smak chleba. Zazwyczaj oba czasy fermentacji są tak dostosowane, by ciasto maksymalnie podwoiło swoją objętość, a nie przerosło, co spowodowałoby opadnięcie i prawdopodobnie powstanie zakalca. Oba czasy fermentacji są łącznie zbliżone do pojedynczego wyrastania jak bywa w przypadku chlebów foremkowych.
A jak zrobić sam chleb z mąki 750?
Wszystkie przepisy na bazie mąk pszennych chlebowych typu 650-750 będą dobre. Sprawdzą się też przepisy na chleby z mąki orkiszowej jasnej typu około 650-750. Te mąki są do siebie podobne i można stosować je zamiennie w pieczywie.
Dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji na mące 1850 wyszły mi płaskie. Co robię nie tak?.
Teraz chce zrobić z mąki 750 i 1kg mąki, tylko nie wiem jakie proporcje. Proszę o pomoc. Bardzo proszę. Edyta
Trzeba przeanalizować cały proces przygotowania chleba. Czy jest wystarczająco dobrze wyrobione, czy prawidłowo uformowane, czy odpowiedni czas wyrasta itp. Niestety nie jestem w stanie jednoznacznie podać przyczyny.
Jeśli nie udają się chleby formowane w bochenki, polecam piec w foremkach, które wybaczają nieco więcej błędów i wrócić do formowania za jakiś czas. Ciasto przygotowane wg jakiegokolwiek przepisu można włożyć do formy, trzeba tylko pamiętać by nie było go więcej niż 1/2-2/3 jej wysokości.
Czy zamiast maki pszennej można dodać mąkę ziemniaczana? Słyszałam ze dodatek niewielkiej ilości tej maki powoduje ze chlebek nie będzie się kruszył i będzie bardziej zbity. Czy zgadza się Pani? 🙂
Można tak zrobić 🙂
Witam serdecznie
Niestety u nas za granica nie mogę dostać maki graham
Ale mam mąkę pszenna typu 1050 i pszenna pełnoziarnista , mogę tych jak użyć do tego przepisu i jak tak to w jakiej relacji 🤔
Albo skorzystać lepiej z innego przepisu
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena
Pszenna pełnoziarnista będzie ok, taka modyfikacja uda się bez większych modyfikacji 🙂
Super przepis! – to jest chleb który mogę spokojnie jeść przy cukrzycy ciążowej (mąka graham ma niski IG) 🙂 Wodę zastąpiłam letnim mlekiem, a suche drożdże- świeżymi- około 15g rozpuszczone w ciepłym mleku 🙂
Upiekłam chleb z tego przepisu i wyszedł pyszny. Użyłam mąki z samopszy i zamiast pszennej dałam gryczaną. Poezja, czuć taką delikatniutką nutkę gryki. Całość luźno się zagniotła, nie mogłam uformować bochenka, więc upiekłam w keksówce. Ładnie wyrósł, ciekawe ile utrzyma świeżość.
W moim domu był przez 3 dni i lekko ssychała się tylko krojona część. Także naprawdę fajny przepis.
Witam!
Przygotowałem podwójną ilość ciasta w dwóch keksówkach jak w przepisie. Po powtórnym wyrośnięciu i nacięciu ciasta jak w punkcie 4, ciasto znacznie opadło i już nie wyrosło podczas pieczenia. Poza tym upieczony chleb na wierzchu ma jasny prawie biały kolor mąki, jakby ktoś posypał mąką. Na bokach i od spodu jest znacznie ciemniejszy tzn. jasny brązowy. Co mogło być przyczyną?
Dzień dobry,
Czasami ciasto opada jeśli jest zbyt wyrośnięte. Czy ciasto w trakcie zagniatania było podsypywane mąką? Pewnie stąd ten jasny kolor z wierzchu. Mam jeszcze podejrzenie, że być może przemycono do ciasta za dużo drożdży i dlatego opadło w trakcie wyrastania.
Witam.
Próbuję swoich sił w wypieku chlebka a ostatnio z grahamem. I tu mam pytanie parę razy spotkałem graham o wspaniałym nietypowym normalnie zapachu (pełnia lata – inaczej nie potrawię go określić). Ale w moim wykonaniu jest on bardzo nikły lub go brak. Nie wiem jaki czynnik może na to wpływać. Jaki obrać kierunek eksperymentowania? Liczę na podpowiedź.
Z góry dziękuję.
Dzień dobry,
Pytanie brzmi co zrobić, aby chleb pachniał bardziej grahamowo? 🙂 To już chyba od mąki i miejsca pochodzenia zależy, albo sposobu wypieczenia. Warto piec w wysokiej temperaturze chleb, aby z wierzchu był chrupiący, wtedy jest szansa na większe wrażenia zapachowe, trzeba posolić i wydaje mi się, że graham zmieszany z mąką jasną pszenną też da więcej zapachu.
Mój pierwszy chlebek :)Pyszny, choć ciut płaski mi wyszedł. Jeżeli w foremce to wydłużamy czas pieczenia?
Nie, w foremce wcale nie trzeba wydłużyć czasu 🙂
Drożdze normalne zamiast instant mozna uzyc? 🙂 nie mam przekonania do nich
Tak, to będzie 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 tradycyjnej kostki, z których będzie trzeba jeszcze zrobić zaczyn 🙂
Witam,
Zabieram sie za pieczenie tego chlebka i w zwiazku z czym mam pytanko. Czy moge upiec go w foremce takiej kwadratowej? Jeśli tak, to jakie wymiary powinna mieć ta forma?
Pozdrawiam
Ula
Dzień dobry,
Tak, może być keksówka, wymiary mniej więcej 10×20 cm 🙂
Właśnie zabrałam się za wykonanie chlebka. Jednaka obawiam się o efekt ponieważ kupiłam mąkę graham z orkiszem i nie wiem jak to wyjdzie. 🙂
Tak naprawdę to wyjdzie lepiej niż w tym przepisie, bo orkisz ma gluten, więc chleb nie będzie taki zbity 🙂
Z samego gryczanego piecze się, jak się jest na diecie bezglutenowej, ale nie da się ukryć, że klasyczne wypieki będą zawsze smaczniejsze.
A czy zamiast 50g mąki pszennej chlebowej 600 mogę użyć żytniej typ 2000? i bez cukru a np. ksylitol?
Z maka razowa i graham chleb będzie bardzo zbity. Na pewno potrzeba wtedy też więcej wody, ale to już lepiej z samej mąki graham upiec 🙂 ksylitol odradzam, lepiej w ogóle pominąć słodki dodatek
Po raz kolejny chlebek się udał. Wszystkie Wasze przepisy są świetne. Dziękuję za możliwość korzystania z nich :).
właśnie spróbowałam! wygląda na to, że już nigdy nie kupię chleba 😉
ja dodałam słonecznik i siemię lniane. I wykorzystałam świeże drożdże.
jest boski!
Super!
Witam! Chleb wygląda pysznie! Czy można go wykonać w automacie do pieczenia chleba? Jeśli tak, to czy to są proporcje na chleb 700 czy 1000g? Czy trzeba coś zmodyfikować? Program pewnie na chleb razowy…
Dzień dobry,
Można spróbować 🙂 Program to już zależy od maszyny, każda jest inna, ale ustawienia na chleb razowy będą ok.
Waga 700, bo dodając ilość mąki i wody, akurat mniej więcej tyle wychodzi 🙂
Proponuje dać może 50 ml wody więcej, w automacie wypiek może wyjść bardziej suchy, powodzenia!
Mam pytanie odnośnie drożdży. Ile to będzie w przeliczeniu na świeże? Czy lepiej jednak dać instant?
Prawie zawsze można taką modyfikację zrobić, pisałam o tym nawet poradniki na blogu 🙂 Zasada jest taka, że drożdży świeżych ma być 2 razy więcej, tutaj bym dała 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 kostki, oczywiście trzeba jeszcze zrobić zaczyn.
zrobiłem zaczyn w/g przepisu ,Następnie stwierdziłem że może poeksperymentuje i dam samą mąkę żytnią ,sól i cukier,drożdży już nie dodawałem do ciasta i powiem że mało wyrosło.Na początku po wyrobieniu ciasta i odczekaniu 60 min.ciasto urosło ,później przełożyłem do formy i po 40 min już tak nie urosło:(ale chleb smaczny.
Moje pytanie brzmi czy prawdą jest że kostkę drożdży daje się na 1kg mąki?
Oj, mam nadzieję, że to Pana nie urazi, ale żeby eksperymentować, trzeba mieć w temacie wiedzę 🙂
Chleb bez drożdży lub zakwasu (zakwaszonej mąki) nie ma szans wyrosnąć i wyjść dobrze, w ostateczności wyjdzie po prostu twardy i zbity. Jeśli chce Pan zrezygnować z drożdży to zachęcam do zapoznania się z lekturą na temat hodowli domowego zakwasu: https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/
Jeśli chodzi o przelicznik drożdży to nie do końca się zgadzam, to są takie wytyczne na opakowaniach ustalone lata temu i dotyczą bardziej ciasta drożdżowego (słodkiego) niż pieczywa. Wszystko zależy od rodzaju wypieku jaki chcemy osiągnąć, czy będzie w formie, czy formowany, czy zaplatany, czy ciasto będzie składane, odgazowywane itp. i w zależności od tego dobieramy proporcje.
zaczyn zrobiłem dodałem i jest teraz ciasto super wyrośnięte.Nasuwa mi się kolejne pytanie czy jesłi zrobię zaczyn to do ciasta muszę jeszcze dodać 2 łyżeczki drożdż?
Ale robił Pan zaczyn ze świeżych drożdży, tak? Jeśli ma Pan zaczyn ze świeżych drożdży to już się nie daje tych 2 łyżeczek, bo przecież świeże drożdże w przeliczeniu mają je zastępować. A zaczyn się robi ze świeżych drożdży, bo inaczej nie zaczną pracować, stąd ta różnica w przygotowaniu gdy korzysta się z suszonych.
Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne 🙂
witam.mam pytanie czy zamiast mąki graham mogę użyć innej o takich samych parametrach i jeśli używam mąki bodajże razowej 1850 to dlaczego nie ciasto minimalnie rośnie?
Dziękuje chlebuś pyszny ale troszkę nie wyrośnięty 🙁
Dzień dobry,
Każda mąka rządzi się swoimi prawami, na blogu są receptury do każdego typu mąki. Ten przepis powstał z myślą o mące graham, czyli mące o typie 1850 właśnie. Nie wiem dlaczego Panu nie rośnie ciasto, mam za mało informacji co się działo w kuchni. Być może Pana drożdże nie były aktywne lub zrobił Pan coś inaczej niż w przepisie. Trudno mi to odgadnąć w ciemno niestety.
Drożdże są kupowane w sklepie w formie kostki i robię wszystko zgodnie w/g receptury.Ciasto wygniatam troszkę dłużej niż podane jest bo koło 10 min.
Ciasto po wyrośnięciu w keksówce jest do połowy a druga jego część jest mniejsza niż połowa.
Tylko, że w przepisie są drożdże suszone, a z drożdżami świeżymi postępujemy inaczej. Dajemy ich więcej niż suszonych, przy tym bochenku byłoby to 10-15 g i trzeba z nich jeszcze przygotować wcześniej zaczyn, aby stały się aktywne: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Witam,
upiekłam wczoraj dwa bochenki wg podanego przepisu. Jeden zwykły, do drugiego dodałam mieszanki ziaren. Obydwa wyszły prawdziwie grahamowe, pyszne. Jest to pierwszy chleb jaki upiekłam, ale już wiem, że będzie pieczony regularnie (bardzo lubimy w domu pieczywo graham). Jutro próbujemy też przepis na chleb pszenny. Na pewno będę korzystać z propozycji i przepisów na stronie – porady bardzo cenne.
Pozdrawiam!
🙂
bardzo dziękuję za odpowiedź, następnym razem skorzystam z keksówki, będzie bezpieczniej 🙂 i skorzystam z wagi 🙂 do tej pory używałam plastikowego naczynia z podziałkami :/
Pozdrawiam 🙂
Oo, to kupienie najtańszej wagi bardzo polecam (w marketach już od 30 złotych), bo poprawne odmierzanie składników to ważna sprawa na etapie wyrabiania ciasta 🙂
Pozdrawiam!
dzień dobry ;0
upiekłam chleb graham, bardzo dobry w smaku, jest tylko jeden drobiazg a mianowicie podczas wyrastania już na blaszce „rozszedł” mi się – wyszedł bardzo płaski czy jest jakiś sposób na to żeby „trzymał formę” czy lepiej włożyć ciasto do foremki – ale czy wtedy zmienić parametry pieczenia?
Pozdrawiam.
Dzień dobry 🙂
Jeśli ciasto rozjechało się na boki to znaczy, ze było już na etapie wyrastania za luźne. Już na początku zawsze warto kontrolować konsystencję ciasta i w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość wody. Czy użyła Pani wagi kuchennej?
Aby chleb miał lepszą formę wystarczy przełożyć do koszyka wiklinowego lub misy https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/, a przerzucić na blachę przed pieczeniem. Ciasto może też od początku rosnąć w keksówce i w niej być pieczone 🙂
Pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu i swój wypiek przedstawiłam na swoim blogu (http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2014/05/domowa-piekarnia-graham-na-drozdzach.html). Oczywiście podałam link do źródła, więc mam nadzieję, że nie ma Pani nic przeciwko 🙂 Chlebek wyszedł przepyszny. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę 🙂
Oczywiście, nie mam nic przeciwko. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że chleb się udał 🙂
No a w garnku rzymskim ile pieczemy? 2× ppdany czas?
Jeśli zwiększamy liczbę składników, to rzeczywiście wydłużamy czas pieczenia. Jednak mam wątpliwości czy trzeba wydłużyć czas aż dwukrotnie. Wszystko też zależy od rodzaju takiego garnka.
Niestety trzeba trochę poeksperymentować i wyczuć jak się ciasto w takim garnku zachowuje. Nie chciałabym wprowadzać w błąd.
mam jeszcze kilka pytań, ponieważ zamierzam się do wykonania tego chlebka:) czy zamiast mąki chlebowej typ 650 można użyć mąki krupczatki albo pszennej o typie 450?
czy można chlebek upiec w keksówce, ponieważ boję się, że może się rozlać w trakcie pieczenia?
Jeśli chce Pani wprowadzić jakieś modyfikacje, polecałabym nie schodzić z typem mąki poniżej 500.
Mąki tortowe nie bardzo nadają się do wypieku chleba i nie są zbyt zdrowe, więc mieszanie ich z mąką graham miesza się z celem.
Mąką krupczatka polecana jest przy wypieku kruchego ciasta, więc też bym odradzała 🙂
dziękuje za ekspresowe odpowiedzi 😉 mam nadzieje, że chlebek będzie pyszny
czy zamiast drożdży instant można użyć świeżych? jakie proporcje wówczas zastosować?
Tak, będzie to ok. 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej należy przygotować z nich zaczyn, wykorzystując ok. 50 ml i odejmując je z proporcji w przepisie.
Witam. A w żeliwnym garnku ile czasu piec? Jaka temperatura? Ile czasu pod przykryciem? Czy garnek z wrzątkiem włożyć i na jak dlugo?
Witam serdecznie.
Ten chleb na pewno można upiec w żeliwnym garnku, a dokładnie wskazówki jak to zrobić znajdzie Pan w tym wpisie teoretycznym: https://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/
A także w tym: https://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-pieczony-w-zeliwnym-garnku/ i w tym https://smakowitychleb.pl/chleb-serowo-czosnkowy-pieczony-w-zeliwnym-garnku/
Zapraszam do lektury 🙂
Dzięki. Właśnie tak robię jak w opisie o żeliwnym garnku.
piekłaś ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem czy bez? bo niestety nie za bardzo się na tym znam, a wygląda smakowicie i chciałabym go upiec.. 🙂
Chleb piekłam w klasycznym trybie góra-dół, jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam w przepisie 🙂
zrobiłam ten chlebek z połowy porcji – wyszedł pyszny ! chleby kupione nie dorównują w smaku własnoręcznie zrobionym.. 🙂
Witam.
Udało mi się kupić mąkę graham i upiekłam chlebek. Jest świetny , pachnący i pyszny. Właśnie rośnie mi ciasto na bułeczki . Przepisy są na prawdę super i każdy dokładnie podane. Pozdrawiam.
Witam,
Własnie zajadam chleb upieczony wg tego przepisu 🙂 Podczas jego wyrastania czytałam z zapartym tchem inne przepisy- gratuluję pomysłów, strona jest bardzo pomocna, na pewno skorzystam z przepisu na chleb pieczony w garnku- mam taki chyba 30 letni, emaliowany, powinien dać radę 🙂
Pozdrawiam!
P.S. No dobra przyznam się- nie do końca z tego przepisu- użyłam zamiast mąki chlebowej 650 (wykupili w sklepie cały zapas czy co?) zwykłej tortowej – jest jej na tyle mało, że chleba nie zepsuła.
Witam.
Miło mi to czytać, mam nadzieję, że z chęcią będzie Pani korzystała też z innych przepisów 🙂
Ps. Odrobina tortowej zamiast mąki chlebowej nie powinna mocno zaszkodzić wypiekowi.
pychotka 😉 udało mi się.
Super 🙂
Pierwszy raz piekłam chleb i to z tego przepisu.udal się i smakuje pysznie.zmieszalam odrobinę mąki 650 1850 I orkiszowej do pieczenia chleba.doskonaly .polecam
Uważajcie na grahamki sklepowe.barwione karmelem a grahamki tylko z nazwy.zapytalam czemu taki skład i dlaczego karmelem barwione.uslyszalam że cena musiałaby być znacznie większa niż jest.szkoda że kraj zbożem płynący A mało kto to wykorzystuje.
Dlatego lepiej upiec samodzielnie w domu 🙂
Super!