Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, passatę pomidorową, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną mozzarellę, posiekany drobno czosnek, posiekaną bazylię, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do koszyka złączeniem ku górze (wyłożonego ściereczką i posypanego mąką). Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bierzemy koszyk i odwracamy go dnem do góry przerzucając ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Po tym czasie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Brygida 3 czerwca 2024 o 23:47
    Ocena:

    Chlebuś przepyszny!!!dodałam do tego przepisu cebulkę zielona i czarnuszkę.
    Bardzo polecam tę stronkę,!!! Korzystam już bardzo długo i większości przepisy są udane a niektóre były wypieki hmm nieudaczniki.
    Czasem robię chleby na wyczucie z różnymi mąkami i dodatkami.
    Bardzo się cieszę, że mogę korzystać z stek stronki i uważam że jest bardzo ciekawa pełna inspiracji👍👍👍👍

  • Kinga 23 maja 2022 o 14:32

    Chleb wyszedł chrupki i rumiany, ale po przekrojeniu jest mokry. Mimo, ze dołożyłam 20 minut pieczenia. Następnym razem wypróbuję bez wstawiania miseczki z woda.

    • Małgosia 23 maja 2022 o 16:11

      To niekoniecznie musi być wina miseczki. To może być m.in. słaby zakwas, przegarowane ciasto lub za szybko pokrojony chleb po upieczeniu.

  • Kamil 22 maja 2021 o 19:13

    A można ten chleb zrobić w keksówce?

    • Małgosia 22 maja 2021 o 22:42

      Można, ale to składniki na dość duży bochenek. Proszę zwrócić uwagę, by w foremce nie było więcej ciasta niż 2/3 wysokości.

  • Sandra 19 listopada 2020 o 09:12

    Jaka mozzarella do chlebka ? Biala czy żółta ???

  • Małgorzata 28 sierpnia 2020 o 11:57

    chleb obłędny! zrobiłam ale dodałam mniej wody, a poza tym trzymałam się przepisu. Wyrósł, że nie mieścił się w koszyku, a po upieczeniu był ogromny. Piękny kolor, smak przepyszny!

  • Dorotty 15 września 2019 o 16:46
    Ocena:

    Mój czwarty chlebek z tej strony i wyszedł bardzo ciekawy. Kolor piękny, smak oryginalny i smaczny. Na minus: słabo wyrósł i jest dosyć wilgotny, jakby za dużo płynnej części. Może dałam zbyt dużego pomidora, jak teraz patrzę a zdjęcie to mój był ze trzy razy większy.

  • iwona 25 lutego 2019 o 23:33

    czy mozna uzyc zakwas orkiszowy ?

  • Kamila 25 lutego 2019 o 13:25

    a co z tym zakwasem ? nie ma go w przepisie samym już 🙁 ja jestem mega początkująca , stąd pytanie, dodać go razem z mąką już ?

    • Tosia 25 lutego 2019 o 14:37

      Aktywny zakwas dodajemy na samym początku, razem z passatą pomidorową do mąki 🙂
      Życzę udanych wypieków!

  • Joanna 16 lutego 2019 o 22:03
    Ocena:

    Dodaje przepis do ulubionych.Chleb jest przepyszny.Zrobilam w keksowce ,prawie z niej wyszedł;)

  • Karolina 5 sierpnia 2018 o 10:10

    Nie mam piekarnika z funkcją termoobiegu, tylko z funkcją góra doł. W jaki sposób nalezałoby ustawić pierwszą fazę pieczenia ? Pozdrawiam

  • Kamila 2 sierpnia 2018 o 08:11

    Chleb musi być obłędnie pyszny. Niestety po dwóch latach zaniedbalam swoj zakwas i teraz 4 dzień przygotowywania nowego. Mam nadzieję, ze juz wkrótce znów bede mogla się cieszyć smakiem pysznych wypieków z Twoich przepisów.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej