Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią to bochenek pełen smaków z letniego ogródka warzywnego. Lipiec to idealna pora na pomidora, teraz smakuje najlepiej! Zarówno na chlebie, jak i w chlebie, dlatego z przyjemnością przemycam go do wypieków. Pomidory idealnie komponują się z mozzarellą i bazylią, dlatego wszystkie 3 składniki połączyłam w cieście i wyszedł z tego przepiękny pomidorowy bochenek.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Jeśli lubisz intensywne, śródziemnomorskie smaki to mam dla Ciebie też przepis na pomidorowy podpłomyk. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
Chlebuś przepyszny!!!dodałam do tego przepisu cebulkę zielona i czarnuszkę.
Bardzo polecam tę stronkę,!!! Korzystam już bardzo długo i większości przepisy są udane a niektóre były wypieki hmm nieudaczniki.
Czasem robię chleby na wyczucie z różnymi mąkami i dodatkami.
Bardzo się cieszę, że mogę korzystać z stek stronki i uważam że jest bardzo ciekawa pełna inspiracji👍👍👍👍
Chleb wyszedł chrupki i rumiany, ale po przekrojeniu jest mokry. Mimo, ze dołożyłam 20 minut pieczenia. Następnym razem wypróbuję bez wstawiania miseczki z woda.
To niekoniecznie musi być wina miseczki. To może być m.in. słaby zakwas, przegarowane ciasto lub za szybko pokrojony chleb po upieczeniu.
A można ten chleb zrobić w keksówce?
Można, ale to składniki na dość duży bochenek. Proszę zwrócić uwagę, by w foremce nie było więcej ciasta niż 2/3 wysokości.
Jaka mozzarella do chlebka ? Biala czy żółta ???
Biała
chleb obłędny! zrobiłam ale dodałam mniej wody, a poza tym trzymałam się przepisu. Wyrósł, że nie mieścił się w koszyku, a po upieczeniu był ogromny. Piękny kolor, smak przepyszny!
Mój czwarty chlebek z tej strony i wyszedł bardzo ciekawy. Kolor piękny, smak oryginalny i smaczny. Na minus: słabo wyrósł i jest dosyć wilgotny, jakby za dużo płynnej części. Może dałam zbyt dużego pomidora, jak teraz patrzę a zdjęcie to mój był ze trzy razy większy.
czy mozna uzyc zakwas orkiszowy ?
Można, proporcje bez zmian.
a co z tym zakwasem ? nie ma go w przepisie samym już 🙁 ja jestem mega początkująca , stąd pytanie, dodać go razem z mąką już ?
Aktywny zakwas dodajemy na samym początku, razem z passatą pomidorową do mąki 🙂
Życzę udanych wypieków!
Dodaje przepis do ulubionych.Chleb jest przepyszny.Zrobilam w keksowce ,prawie z niej wyszedł;)
Cieszę się i pozdrawiam!
Nie mam piekarnika z funkcją termoobiegu, tylko z funkcją góra doł. W jaki sposób nalezałoby ustawić pierwszą fazę pieczenia ? Pozdrawiam
Termoobieg to temperatura zwiększona o 20 stopni, zatem dodajemy +20 i tyle 🙂
Chleb musi być obłędnie pyszny. Niestety po dwóch latach zaniedbalam swoj zakwas i teraz 4 dzień przygotowywania nowego. Mam nadzieję, ze juz wkrótce znów bede mogla się cieszyć smakiem pysznych wypieków z Twoich przepisów.