Temperatura rośnie, małymi krokami zbliża się lato! Botwinka kusi nas swoimi kolorami na straganach i zachęca do stworzenia chłodnika. Wiadomo, że botwinkowa zupa jest znakomita, ale jeśli zostanie Wam miseczka chłodnika to polecam przemycić ją do chleba pszenno-żytniego na zakwasie. Nada mu ciekawego smaku i koloru. W przepisie można także chłodnik zastąpić po prostu kefirem połączonym z posiekaną btowinką.
Witam,
A jaka będzie średnica koszyka do wyrastania ciasta? Czy stosuje Pani jeden rozmiar do wszystkich okrągłych chlebków, czy różne? Jestem w trakcie zamawiania i nie mam pojęcia jaka wielkość, żeby nie zamówić za dużego albo za małego.
Dzień dobry,
Zazwyczaj są to koszyki ze średnicą 20-23 cm. Wtedy pasuje jak ulał do ciasta z proporcjami 500-600 g mąki.
ehhh zamówiłam 32 cm, co oznacza, że pewnie bardzo spłaszczony mi wyjdzie
Wygląda bardzo ciekawie, juz wiem jaki chleb upieke w weekend