Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące). W misce mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier, kardamon i szczyptę soli. Powoli dolewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto. Stopniowo dolewamy także ciepłe mleko i zagniatamy, aż ciasto osiągnie elastyczną, nie klejącą konsystencję.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wnętrze miski wykładamy folią do żywności. Do środka wkładamy ciasto i przykrywamy miskę kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Foremki do muffinów smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i wkładamy do foremki. Foremki przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zdejmujemy folię z formy do muffinów. W miseczce mieszamy ze sobą żółtko z łyżką lodowatej wody. Roztrzepujemy i smarujemy każdą bułeczkę pędzelkiem. Każdą posmarowaną bułeczkę posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez około 30 minut, aż bułeczki zbrązowieją.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Karrma 5 listopada 2014 o 18:42

    Mufinki wyszły pyszne! Zjedliśmy jeszcze ciepłe, nie zostało nawet oruszynki:) Wyszło mi 11 małych babeczek. Kardamon daje genialny posmak, o wiele ciekawszy od cynamonu!POLECAM

  • Mirka 6 sierpnia 2013 o 19:15

    Mimo dzisiejszych upałów upiekłam z ciekawości bułeczki z kardamonem. Zresztą dziś było wszystko jedno czy to kuchnia czy na dworze. Ale wracając do bułeczek. Formę muffinkową mam na 6 szt, więc z wygody zrobiłam 12 szt, wyszły mini bułeczki, przepyszne. Smak słodki z nutką ostrego smaczku. Dobre są na ciepło, dobre są z samym masłem oraz z masłem i żółtym serem. To się nazywa łakomstwo. Ale musiałam wypróbować . Polecam niezdecydowanym. Na pewno do nich wrócę, tylko nie wiem kiedy, bo chciałabym wypróbować wszystkie przepisy. Czy to mi się uda zobaczymy. Przepis idzie do mojego zeszytu, bo może wcześniej mi się zachce tych bułeczek. Pozdrawiam 🙂

  • Sonia 14 stycznia 2013 o 23:47

    Bardzo dobry przepis co prawda, nie odważyłam się jeszcze na kardamon ( zastąpiłam go cynamonem) i wyszly przepyszne. Następnym razem zaryzykuję, pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej