Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypuję do misy, dodaję drożdże, kurkumę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
formowanie
1 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 8 części.
formowanie
8 min
formowanie
4. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bajgle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut,
gotowanie ciasta
4 min
gotowanie ciasta
6. Do wrzącej wody z sodą oczyszczoną wrzucamy precle, gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody, smarujemy białkiem i posypujemy solą gruboziarnistą.
pieczenie
15 min
pieczenie
7. Precle pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej