Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, posiekany drobno rozmaryn, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
formowanie
6 min
formowanie
4. W każdej bułeczce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki i umieszczamy po plastrze pomarańczy.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 17 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Janna 3 stycznia 2019 o 00:47

    Czy tę pomarańczę się potem spożywa?

    • Tosia 3 stycznia 2019 o 23:08

      Jeśli są to bio pomarańcze to jak najbardziej można. W drinkach też są popularne pomarańczowe chipsy i przyjemnie się je chrupie.

  • Majka 28 grudnia 2017 o 10:53

    Tosiu, sól 1,5 łyżeczki? Nie dodajemy żadnego cukru? Bardzo podobają mi się te bułeczki. Po cytrusowym chlebie tostowym wiem, że takie wypieki są bardzo trafione ☺️

    • Tosia 29 grudnia 2017 o 21:27

      To nie miały być z założenia słodkie bułeczki, ale można tak zrobić. Wtedy proszę dać 5 łyżek cukru i sól zmniejszyć do 0,5 łyżeczki 🙂

      • Majka 30 grudnia 2017 o 00:03

        Dzięki za odpowiedź. Jutro je zrobię, będę trzymać się oryginalnego przepisu, czyli 1,5 łyżeczki soli (jak zrozumiałam), bez cukru.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej