Sezon pomarańczowy trwa, dlatego warto wykorzystywać cytrusy do wypieków. Tym razem do ciasta na bułeczki dodałam skórkę i sok z pomarańczy. A wierzch wyrośniętych bułeczek dodatkowo udekorowałam plastrami pomarańczy, które po upieczeniu nabierają ciekawego smaku. Można użyć kandyzowanych plastrów pomarańczy, albo pod koniec pieczenia posypać je cukrem.
Czy tę pomarańczę się potem spożywa?
Jeśli są to bio pomarańcze to jak najbardziej można. W drinkach też są popularne pomarańczowe chipsy i przyjemnie się je chrupie.
Tosiu, sól 1,5 łyżeczki? Nie dodajemy żadnego cukru? Bardzo podobają mi się te bułeczki. Po cytrusowym chlebie tostowym wiem, że takie wypieki są bardzo trafione ☺️
To nie miały być z założenia słodkie bułeczki, ale można tak zrobić. Wtedy proszę dać 5 łyżek cukru i sól zmniejszyć do 0,5 łyżeczki 🙂
Dzięki za odpowiedź. Jutro je zrobię, będę trzymać się oryginalnego przepisu, czyli 1,5 łyżeczki soli (jak zrozumiałam), bez cukru.