Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, zalewamy 4 łyżkami letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż staną się aktywne. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
6 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy osobno na oprószonym mąką blacie. Formujemy cienkie koło, które dzielimy nożem na 8 trójkątów.
formowanie
6 min
formowanie
4. Trójkąty zwijamy od podstawy ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane rogaliki kładziemy w odstępach na blasze i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Rogaliki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy góra-dół przez 15 minut, aż będą rumiane, studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Paulina 7 marca 2023 o 17:53

    A jakbym je chciała nadziać kremem czekoladowym własnej roboty to ile I gdzie mogę go umieścić? Pozdrawiam

  • Joanna 27 lutego 2017 o 22:30

    A myśli Pani, że można je czymś nadziać?

    • Tosia 28 lutego 2017 o 08:20

      Można dać łyżeczkę twarogu, konfitury, albo np. paseczek sera koziego/pleśniowego i paseczek gruszki 🙂

  • Julka 27 lutego 2017 o 08:32

    Czy zamiast pełnoziarnistej orkiszowej mogę użyć pszennej/żytniej? I z tej porcji wychodzi 16 mniejszych rogalików, tak? Miłego dnia!

    • Tosia 27 lutego 2017 o 09:16

      Pszenna pełnoziarnista tak, z żytnią gorzej, bo ona średnio się sprawdza przy formowaniu ciasta. Mi wyszło 16 mniejszych rogalików, ale można też zrobić 8 dużych, wtedy ciasta nie dzielimy na dwie części 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej