Przepis

mieszanie
2 min
mieszanie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę, kefir. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników w kulę.
odpoczywanie ciasta
10 min
odpoczywanie ciasta
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 10 minut.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą delikatnie spłaszczamy i na podsypanym mąką blacie cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem.
smażenie
30 min
smażenie
4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej