Bułeczki z owocami
Trwa sezon na jagody, porzeczki, maliny, grzechem byłoby z nich wszystkich nie korzystać! Oprócz codziennego podjadania owoców, miksowania z nimi koktajli, polecam też przemycić je do drożdżowych bułeczek.
Przygotowałam przepis na bazie którego upieczecie nie tylko jagodzianki, ale także porzeczkówki i inne wersje smakowe. Możecie zatem jako farsz wybrać dowolne owoce 🙂
Jeśli chodzi o wierzch bułeczek, przed pieczeniem wystarczy je posmarować białkiem. To w zupełności wystarczy, aby były piękne i rumiane. Jeśli macie jednak ochotę na szaleństwo to możecie jeszcze je posypać kruszonką, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smak bułką się toczy
Opisane przeze mnie bułeczki oferują niezliczone możliwości ich ulepszania. Można do nich dodać różne owoce, by uzyskać słodszą wersję, idealną na rozpoczęcie dnia. Jako kolejny przepis na bułki polecam upiec te bułeczki dyniowe, które oprócz doskonałego smaku po prostu wyglądają przepięknie! A może przy następnej okazji będziecie chcieli wypróbować te nocne bułeczki cebulowe, które nie tylko „same się robią”, ale też mają domowy smak z charakterem.
Pochwalcie się swoimi bułeczkami
Czy macie swoją ulubioną wersję bułeczek z owocami? A może eksperymentowaliście z nietypowymi składnikami, które zmieniły je w coś zupełnie nowego i ekscytującego? Jeśli coś w opisanym przeze mnie przepisie nie jest jasne albo po prostu chcecie o coś dopytać, piszcie śmiało! Każdy komentarz jest dla mnie cenną informacją i sprawia mi przyjemność 🙂
Witam serdecznie
Proszę mi powiedzieć na jaką opcję ustawić piekarnik ( góra-dół, tylko dół, czy może termoobieg.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Bogdan
Góra-dół będzie OK
Witam
Zrobiłam z truskawkami, wyszły rewelacyjne!
Ale one musiały być dobre 🙂 Zazdroszczę!
Topionego masła czy w kawałku? Są rozbieżności w przepisie ?
Dodajemy zimne masło po kawałku do wyrabianego ciasta.
Dziękujemy za czujność, nastąpiła drobna pomyłka w składnikach.
Dzień dobry, czy można użyć drożdży świeżych ?
Tak: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Dziś zrobione z borówkami. Pyszne. Dziękuję za kolejny pyszny przepis ?
Witam
Czy można dać np brzoskwinie z puszki?
Można dać dowolne owoce 🙂
Witam,
Czy mrożone owoce się tu sprawdzą?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Tak, ale warto podsypać owoce mąką ziemniaczaną, aby nie puściły za dużo soku.
Pozdrawiam.
Przepis testowałam wielokrotnie z różnymi dodatkami- za każdym razem bułeczki wychodziły genialne. Było to moje pierwsze spotkanie z wypiekami drożdżowymi i zakochałam się w nich! Cieszę się , że trafiłam na Twój blog. Przepisy bardzo czytelne i profesjonalne. Jest ich na tyle dużo , że każdy znajdzie coś dla siebie. Próbowałam już kilka przepisów , dziś czas na pierwszy chleb wierzę , że wyjdzie równie dobry jak reszta 😉 Pozdrawiam serdecznie 😉
Bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają i trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Czy do wypieku bułeczek mogę mąki typu 500?
Tak, jak najbardziej 🙂
Zrobilam jak w przepisie z jagodami byly pyszne! Dzis zrobie z borowkami
Super!
Zrobiłam z borówkami…genialne:) wszyscy zachwyceni:)
Bardzo mnie to cieszy i dziękuję za komentarz 🙂
Właśnie je zrobiłam ze śliwką i cynamonem – doskonałe , dziękuje za przepis , chociaż jak wyrabiałam ciasto miałam duże wątpliwości czy dam ulepić takie ładne .
Bardzo się cieszę, że się udały 🙂