Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekany rozmaryn. Pomidory przekrawamy na pół (jedną część zostawiamy), pozbywamy się miąższu łyżką i kroimy w kostkę, dodajemy do misy.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę do pozostałych składników i krótko mieszamy jedynie do połączenia.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą. Przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy i dekorujemy plastrami pozostałego pomidora oraz listkami rozmarynu.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie przez 25 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Sara 24 sierpnia 2020 o 03:57

    Pani Tosiu, jeżeli chodzi i pomidory to można je wyparzyc przed użyciem? Chodzi mi o to czy nie będą zbyt wodniste.

  • Joanna 10 listopada 2018 o 21:20

    Witam, czy uda się ten chleb na zakwasie i mące pszennej? Żytniej mi niestety nie wolno, a połączenie smaków dla mnie jest idealne.

    • Tosia 12 listopada 2018 o 19:24

      Tak, ale zmienią się proporcje, więc proponuję skorzystać z przepisu na jakiś chleb pszenny na zakwasie żytnim i po prostu dodać pomidory 🙂

  • Agnieszka 23 czerwca 2018 o 20:02

    Mam pytanie odnosnie pomidorow. W chlebie dookola nich po upieczeniu jest zakalec. Pomidory wlozylam do ciasta z pestkami – czy tu jest moj blad ? Czy za duze kawalki ? Bede wdzieczna za pomoc bo poza tym jest pyszny

    • Tosia 26 czerwca 2018 o 11:33

      Proponuję w takim razie oprószyć pomidory przed dodaniem do ciasta mąką. Warto też się pozbyć pesteczek i dodać tylko jędrny miąższ, drobno pokrojone kawałeczki 🙂

  • Anna 14 lutego 2018 o 10:58

    Witam, a czy ten chleb można także upiec na drożdżach??? Jeśli tak to ile drożdży
    Pozdrawiam

    • Tosia 17 lutego 2018 o 19:06

      Niestety nie, mąka żytnia nie bardzo się nadaje do wypieków drożdżowych, a przerabianie przepisów z wypieków na zakwasie na drożdżowe nie ma sensu, gdyż zmienia się wszystko. Ale zachęcam do rozpoczęcia przygody z zakwasem!

  • Brydzia 1 sierpnia 2017 o 17:56
    Ocena:

    Kolejny pyszny chlebek

  • Basia 8 lutego 2017 o 13:52

    A czy można użyć suszonych pomidorów?

  • Iwona 12 września 2016 o 20:21

    Mam pytanie…Skąd wziąć zakwas?! Tak bym chciała upiec ten chlebek!

  • Paulina 8 września 2016 o 20:47

    Wspaniały! Aromatyczny i wilgotny, zjedzony z humusem, mniam. Kolejny udany wypiek z tego bloga – dziękuję.

  • krzysztof 1 września 2016 o 09:59

    Chleb rewelacyjny!!! Piekę różne chleby. Wszystkie wychodzą mi od razu. Mam zakwas wyhodowany samodzielnie 2 lata temu. Ale ten chleb to coś innego, wspaniały smak, któremu nie można się oprzeć ! Serdecznie polecam !!!

  • Renata 20 sierpnia 2016 o 15:32

    Niestety. Nie wyszedł mi, zakalec się zrobił. Szkoda, bo pięknie pachniał po rozkrojeniu.

    • Tosia 22 sierpnia 2016 o 12:26

      To mi przykro, musiałabym znać szczegóły, aby znaleźć trop dlaczego i pomóc na przyszłość. A zakwas młody czy wiekowy?

  • Ela 30 lipca 2016 o 14:13
    Ocena:

    Pani Tosiu,
    Bardzo sympatyczny blog. Ciekawe przepisy. Gratulacje!
    Jestem fanką domowego chleba na zakwasie. Mam pytanie, jakiej marki żytniej mąki 720 Pani używa? Tak jak Pani pisze chleb żytni jest trochę wymagający. Więc ja także zawsze dodaję trochę mąki pszennej. Ale ekperymentuje z mąkami żytnimi od różnych producentów w poszukiwaniu idealnej. Ciekawa jestem, jakiej Pani używa?

    • Tosia 31 lipca 2016 o 16:40

      Dziękuję 🙂
      Nie mam ulubionego producenta mąki, ale polecam Pani poszukać w okolicy jakiegoś młyna i tam kupować mąkę 🙂

  • Karolina 14 lipca 2016 o 13:53
    Ocena:

    Wspaniały przepis! Cała rodzina się zajadała, chleb zniknął z prędkością światła! 🙂

    • Tosia 15 lipca 2016 o 14:43

      Super! I chętnie zobaczyłabym zdjęcie 🙂 Na Facebooku można śmiało publikować, zapraszam!

  • Paula 4 lipca 2016 o 14:44
    Ocena:

    Był przepyszny 🙂

  • Paula 1 lipca 2016 o 22:45

    Brzmi smacznie 🙂 chyba jutro skuszę się na coś innego 🙂 tylko pytanie – mąka żytnia jasna to jaki będzie mieć typ? 720 może być czy 1850? Dziękuję za odpowiedź.

  • Majka 1 lipca 2016 o 22:40
    Ocena:

    Rewelacyjny 🙂 Ten zapach, ten smak 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej