Kiedyś moimi ulubionymi chlebami były te na pszenne. Nadal uwielbiam szczególnie pszenny na zakwasie, ale coraz większy kawał mojego serca (a raczej podniebienia) skradają też bochenki żytnie. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wersja z piwem, cebulą i słonecznikiem.
Bazując na podobnych proporcjach przygotowałam jego nową odsłonę. Tym razem z jabłkiem i cydrem. Muszę przyznać, że jest chyba nawet jeszcze lepszy!
I właśnie o to chodzi w pieczeniu chleba, aby nasze wypieki stawały się coraz smaczniejsze i sprawiały nam (domowym piekarzom) oraz bliskim sporo radości.









Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Składniki
- Zaczyn (dokarmianie zakwasu):
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 90 g wody
- 30 g zakwasu żytniego
- Ciasto właściwe:
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 320 ml cydru
- zaczynu
- 1,5 łyżeczki soli
- sól
- łyżeczka oleju roślinnego
Instrukcja
- Zaczyn:
- Jeden dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (czyli zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (na ok. 8 godzin).
- Ciasto właściwe:
- Jabłko pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, następnie studzimy.
- Do dużej misy przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, jabłko, sól, cydr. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 24 cm). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta mokrą ręką lub łyżką, przykrywamy formę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy z wierzchu ciasta zimną wodą (po pieczeniu również można to zrobić dla złocistej skórki). Formę wkładamy do rozgrzanego pieca, chleb pieczemy przez 40 minut.
- Upieczony bochenek wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Witam
Proszę napisz co oznacza dokarmianie zakwasu, na czym to polega?
Dzień dobry,
Polecam lekturę poradnika: https://smakowitychleb.pl/porada/ciasto-na-zakwasie-krok-po-kroku/ Tam jest wszystko wyjaśnione 🙂
Przepis wygląda bardzo obiecująco, mam zamiar upiec taki chleb pojutrze, jutro kupię cydr. Czy dobrze rozumiem, że zakwasu żytniego jest w sumie wagowo 220 g ?
Zazwyczaj podaję przepis już z aktywnym, dokarmionym zakwasem, czyli zaczynem. Tutaj po prostu akurat podałam w jakich konkretnie proporcjach dokarmić zakwas 🙂