Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną kaszę, zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 3-4 minuty.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Plastyczne ciasto przekładamy do formy keksówki (12x24 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem. Wierzch wygładzamy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta możemy dodatkowo udekorować ziarenkami ugotowanej kaszy, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i dociskamy ziarenka. Chleb pieczemy góra-dół przed 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Agusik kulinarnie 30 czerwca 2020 o 20:53
    Ocena:

    Bardzo ciekawy smak. Chetnie bede do niego wracac.

  • Wiola 27 kwietnia 2020 o 12:57
    Ocena:

    Witam po dłuższej przerwie 🤗 postanowiłam wypróbować ten przepis, choć za kasza gryczaną nie przepadam. Ale w chlebku się zakochałam. Po prostu PYSZNY!!!

  • titoo 8 marca 2019 o 21:55

    Chlebek dobry ale bardzo mi pękł od gory nie wiem dlaczego:(

    • Tosia 11 marca 2019 o 16:32

      Być może za długo wyrastał, aby uniknąć takich sytuacji warto chleb ładnie naciąć przed pieczeniem 🙂

  • Maria 15 marca 2017 o 10:19

    Czy mogę i o ile zwiększyć proporcje maki gryczanej ?

    • Tosia 17 marca 2017 o 04:32

      Myślę, że 400 g mąki gryczanej i 200 pszennej to jest max, tak aby chleb nie był zbity. Trzeba jednak dać wtedy więcej wody 🙂

  • Majka 18 stycznia 2017 o 23:19
    Ocena:

    Piekłam już kilka razy, jest wspaniały, pyszny ☺

  • Agha 5 listopada 2016 o 03:28

    Witam, czy zamiast mąki gryczanej i kaszy można dać:
    – mąkę kukurydzianą i kaszankę,
    Lub
    – mąkę ryżową i ryż,
    Lub
    – mąkę z amarantusa i amarantus,
    Lub
    – mąkę z ciecierzycy i cieciorkę,
    Etc…
    Będę wdzięczna za odpowiedź czy warto próbować.

  • Renata 20 sierpnia 2016 o 15:47

    Witam,

    a kasza ma być palona, czy niepalona?

  • Jagodziana Coffee 3 czerwca 2016 o 12:44

    To dobrze ? Niestety nie mam już ugotowanej kaszy ? Następnym razem zapamiętam aby posypać chleb 😉 Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam ?

    • Tosia 5 czerwca 2016 o 15:03

      Szkoda! w razie czego można też posypać suchą kaszą i również się podpraży w trakcie pieczenia chleba 🙂

  • Jagodziana Coffee 3 czerwca 2016 o 11:38

    Właśnie u mnie ten chleb wyrasta. Tylko jak właśnie czytam będę miała za dużo kaszy w chlebie ponieważ ja te 3 łyżki dałam do ciasta a nie na ciasto. Hehehe zamysliłam się poprostu i mnie poniosło 🙂 Czy bardzo wpłynie to na chleb? Stanie się za bardzo gryczany czy będzie zbyt mokry? Pozdrawiam ? i więcej nie będę już myślała o niebieskich migdałach przy wyrabianiu chleba 🙂

    • Tosia 3 czerwca 2016 o 12:12

      3 łyżki niewiele zmienią, więc nie ma sensu się tym przejmować 🙂 Tylko jednak dałabym trochę kaszy też na wierzch chleba, bo to sprawia, że jest wyjątkowy i chrupiący 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej