Jeśli lubicie jadać kaszę gryczaną na obiad, to na pewno zdarzyło Wam się ugotować jej kiedyś za dużo. Co można zrobić z taką zimną kaszą? Oczywiście dodać ją do chleba!
A najlepiej jeśli to chleb z dodatkiem mąki gryczanej 🙂 Akurat ja wybrałam ciasto pszenno-gryczane na zakwasie żytnim, ale tak naprawdę ten patent świetnie też się sprawdzi w chlebie orkiszowym, czy czystym żytnim.
Kasza dodaje chlebowi dodatkowego interesującego smaku. Proponuję też ostatnimi ziarenkami kaszy udekorować wierzch chleba przed pieczeniem. Podpieczone ziarenka wyjdą niezwykle aromatyczne i sprawią, że będzie się przyjemnie chrupało skórkę.
Bardzo ciekawy smak. Chetnie bede do niego wracac.
Witam po dłuższej przerwie 🤗 postanowiłam wypróbować ten przepis, choć za kasza gryczaną nie przepadam. Ale w chlebku się zakochałam. Po prostu PYSZNY!!!
Chlebek dobry ale bardzo mi pękł od gory nie wiem dlaczego:(
Być może za długo wyrastał, aby uniknąć takich sytuacji warto chleb ładnie naciąć przed pieczeniem 🙂
Czy mogę i o ile zwiększyć proporcje maki gryczanej ?
Myślę, że 400 g mąki gryczanej i 200 pszennej to jest max, tak aby chleb nie był zbity. Trzeba jednak dać wtedy więcej wody 🙂
Piekłam już kilka razy, jest wspaniały, pyszny ☺
Witam, czy zamiast mąki gryczanej i kaszy można dać:
– mąkę kukurydzianą i kaszankę,
Lub
– mąkę ryżową i ryż,
Lub
– mąkę z amarantusa i amarantus,
Lub
– mąkę z ciecierzycy i cieciorkę,
Etc…
Będę wdzięczna za odpowiedź czy warto próbować.
Oczywiście nie chodziło mi o „kaszankę” tylko o „kaszkę kukurydzianą”.
🙂
Dzień dobry,
Tak, może się Pani tak pobawić, ale proporcje wody będą się tu zmieniały zależnie od zestawu 🙂
Witam,
a kasza ma być palona, czy niepalona?
Dzień dobry,
To już kwestia gustu, proporcje się nie zmienią 🙂
To dobrze ? Niestety nie mam już ugotowanej kaszy ? Następnym razem zapamiętam aby posypać chleb 😉 Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam ?
Szkoda! w razie czego można też posypać suchą kaszą i również się podpraży w trakcie pieczenia chleba 🙂
Właśnie u mnie ten chleb wyrasta. Tylko jak właśnie czytam będę miała za dużo kaszy w chlebie ponieważ ja te 3 łyżki dałam do ciasta a nie na ciasto. Hehehe zamysliłam się poprostu i mnie poniosło 🙂 Czy bardzo wpłynie to na chleb? Stanie się za bardzo gryczany czy będzie zbyt mokry? Pozdrawiam ? i więcej nie będę już myślała o niebieskich migdałach przy wyrabianiu chleba 🙂
3 łyżki niewiele zmienią, więc nie ma sensu się tym przejmować 🙂 Tylko jednak dałabym trochę kaszy też na wierzch chleba, bo to sprawia, że jest wyjątkowy i chrupiący 🙂