Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, jajka, cukier i sól. Wlewamy powoli letnie mleko (lub wodę) i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minut lub do dokładnego połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie możemy dodatkowo składać ciasto co 25 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy kulę. Formę keksówkę (12x30cm) wykładamy pergaminem, układamy obok siebie kule z ciasta. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Wierzch przyszłej brioszki smarujemy białkiem. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Upieczoną brioszkę wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Elżbieta 21 lutego 2019 o 15:11

    Gdzie znajdę u Ciebie przepis na placek drożdżowy z mąki orkiszowej jasnej typ 630.

    • Tosia 22 lutego 2019 o 18:01

      Placek w sensie ciasto drożdżowe z kruszonką?
      Jest kilka słodkich wypieków na blogu: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/drozdzowki/dowolny/dowolny/dowolny/A tam gdzie mąka pszenna typ 650 można też zastąpić orkiszową typ 630.

      • Elżbieta 23 lutego 2019 o 07:41

        Tak. Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy mżliwe jest wykonanie ciasta z kruszonką z mąki orkiszowej na zakwasie? Boję się eksperymentu. Już prawie od roku korzystam z Twojego bloga i piekę chlebki wyłącznie na zakwasie żytnim z różnych mąk. Już nie pamiętamy jak smakuje chleb ze sklepu. Marzy mi się ciasto z kruszonką na zakwasie. Mogłabyś mi coś zasugerować? Serdecznie z góry dziękuję.
        Ela

  • Wanda 18 maja 2018 o 11:54
    Ocena:

    Wyglada przepieknie , musze sprobowac upiec, nie lubie za duzo cukru, nie raz nie trzeba go,
    dziekuje za wspanialy blog ,
    pozdrawiam.

  • Bogusia 17 lutego 2017 o 20:27

    Czy ciasto na tę brioszkę można wyrabiać w rękach czy mikser jest konieczny? Jaki będzie efekt po wyrabianiu ręcznym?

    • Tosia 18 lutego 2017 o 13:37

      Będzie bardzo trudno połączyć kawałki zimnego masła z ciastem ręcznie, ale jest to możliwe do wykonania 🙂

  • Maria 30 lipca 2016 o 17:19

    Zastanawiam sie, czy mając mąkę orkiszowa chlebową mogę upiec tą brioszkę. A może lepiej pomieszać mąki? Na opakowaniu nie ma podanego typu mąki, stąd moja wątpliwość, bo nie wiem, czy to typ 700.

    • Tosia 31 lipca 2016 o 16:37

      Trudno powiedzieć co producent tej mąki miał na myśli. Raczej to mąka orkiszowa jasna i nada się do wypieku brioszki.
      Chyba, że jest ciemnawa i ma otręby?

      • Maria 31 lipca 2016 o 21:05

        Właśnie znalazłam na opakowaniu informację – drobnym druczkiem – że jest to mąka pełnoziarnista orkiszowa, więc przypuszczam, że nie jest właściwa do tego wypieku.

        • Tosia 2 sierpnia 2016 o 08:52

          Jeśli wymiesza się ją z jaśniejszą mąką, czyli np. odrobiną mąki pszennej to będzie ok.

  • Maria 25 lipca 2016 o 11:29

    Przepis na brioszkę wygląda smakowicie, ale mam jedno pytanie. W składnikach podajesz 250 ml mleka w przepisie wykonania dodajesz letnią wodę. Czy to oznacza, że w przepisie można wymiennie stosować mleko lub wodę?
    Pozdrawiam

    • Tosia 25 lipca 2016 o 12:12

      Tak, tak, można je stosować zamiennie w takich samych proporcjach. Ja akurat miałam wodę wymieszaną z mlekiem 🙂

  • Aguś kulinarnie 28 kwietnia 2016 o 22:29

    Jeśli mi się uda upiec taką pyszną,jak na zdjęciu,to mój syn będzie zachwycony:)uwielbia broszki:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej