Nabrałam ochoty na rumianą i delikatną niczym chałka brioszkę. A brioszkę można upiec nie tylko z mąki pszennej jasnej, ale też z mąki orkiszowej, do tego zmniejszyć ilość cukru niż w klasycznej wersji i wybrać cukier trzcinowy.
Z wyrośniętym ciastem można postępować różnie np. jak w przypadku brioszki z wiśniami, czyli uformować kule z owocami w środku. Można też wykorzystać do pieczenia formę na muffiny i upiec mini brioszki.
Zdecydowałam, że tym razem brioszka będzie bez dodatków, uformowane kule ułożyłam w formie keksówce i wyrósł z tego spory chlebek. Kształtem trochę przypomina dżdżownicę, ale za to jest wyjątkowo smakowita.
Ps. Ja lubię rumiane chałki i maślane bułki, ale jeśli wolicie bladszą wersję to wystarczy zrezygnować ze smarowania wierzchu brioszki białkiem jajka.
Gdzie znajdę u Ciebie przepis na placek drożdżowy z mąki orkiszowej jasnej typ 630.
Placek w sensie ciasto drożdżowe z kruszonką?
Jest kilka słodkich wypieków na blogu: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/drozdzowki/dowolny/dowolny/dowolny/A tam gdzie mąka pszenna typ 650 można też zastąpić orkiszową typ 630.
Tak. Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie czy mżliwe jest wykonanie ciasta z kruszonką z mąki orkiszowej na zakwasie? Boję się eksperymentu. Już prawie od roku korzystam z Twojego bloga i piekę chlebki wyłącznie na zakwasie żytnim z różnych mąk. Już nie pamiętamy jak smakuje chleb ze sklepu. Marzy mi się ciasto z kruszonką na zakwasie. Mogłabyś mi coś zasugerować? Serdecznie z góry dziękuję.
Ela
Wyglada przepieknie , musze sprobowac upiec, nie lubie za duzo cukru, nie raz nie trzeba go,
dziekuje za wspanialy blog ,
pozdrawiam.
Cukier można pominąć 🙂
Czy ciasto na tę brioszkę można wyrabiać w rękach czy mikser jest konieczny? Jaki będzie efekt po wyrabianiu ręcznym?
Będzie bardzo trudno połączyć kawałki zimnego masła z ciastem ręcznie, ale jest to możliwe do wykonania 🙂
Zastanawiam sie, czy mając mąkę orkiszowa chlebową mogę upiec tą brioszkę. A może lepiej pomieszać mąki? Na opakowaniu nie ma podanego typu mąki, stąd moja wątpliwość, bo nie wiem, czy to typ 700.
Trudno powiedzieć co producent tej mąki miał na myśli. Raczej to mąka orkiszowa jasna i nada się do wypieku brioszki.
Chyba, że jest ciemnawa i ma otręby?
Właśnie znalazłam na opakowaniu informację – drobnym druczkiem – że jest to mąka pełnoziarnista orkiszowa, więc przypuszczam, że nie jest właściwa do tego wypieku.
Jeśli wymiesza się ją z jaśniejszą mąką, czyli np. odrobiną mąki pszennej to będzie ok.
Przepis na brioszkę wygląda smakowicie, ale mam jedno pytanie. W składnikach podajesz 250 ml mleka w przepisie wykonania dodajesz letnią wodę. Czy to oznacza, że w przepisie można wymiennie stosować mleko lub wodę?
Pozdrawiam
Tak, tak, można je stosować zamiennie w takich samych proporcjach. Ja akurat miałam wodę wymieszaną z mlekiem 🙂
Jeśli mi się uda upiec taką pyszną,jak na zdjęciu,to mój syn będzie zachwycony:)uwielbia broszki:)