Wymarzył mi się na weekend okrągły bochenek o pięknych dziurkach w miąższu i rumianej, chrupiącej skórce. Stanęło tym razem na orkiszowcu na zakwasie żytnim. Aby miąższ chleba był ciekawszy dodałam do niego twaróg, a że akurat rozpoczął się sezon na nowalijki, dorzuciłam jeszcze rzodkiewki.
W przepisie podaję, aby dodać do ciasta twaróg, posiekaną rzodkiewkę, możecie też dodać garść szczypiorku. Jeśli jednak zostanie Wam z obiadu trochę wiosennego twarożku to nie ma problemu, możecie go w takich samych proporcjach dodać do ciasta, nawet jeśli jest jeszcze ze śmietaną czy jogurtem 🙂
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.