Żytnie podpłomyki
Żytnie podpłomyki brzmia dobrze, a jeszcze jak smakują! Szukasz prostego przepisu na pieczywo? Zacznij od podpłomyków! Niezależnie od tego, czy wybierzesz żytnie, owsiane czy pełnoziarniste – podpłomyki świetnie sprawdzą się jako prosta i szybka alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Podpłomyki z łatwością można wzbogacać o ciekawe dodatki np. smażoną cebulkę. W wersji wiosennej proponuję także dodać szparagi, a dla koloru przyprawę curry 🙂 Podpłomyk, będący rodzajem płaskiego chleba, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Jeśli nie masz czasu na pieczenie chleba, ale masz ochotę na niestandarowe wypieki – polecam podpłomyki.
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka– w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
Czy mozna zastąpić mąkę żytnią inną, np. Gryczaną lub pszenną czy orkiszową? Czy próbowałaś?
Orkiszową lub pszenną na pewno, nawet na blogu jest już przepis na owsiane podpłomyki z mąki pszennej, wspominałam o tym we wstępie 🙂
Tutaj przepis: https://smakowitychleb.pl/owsiane-podplomyki/
Pozdrawiam
Wyglądają Bardzo smakowicie 🙂 Jakiego dokładnie typu mąki żytniej najlepiej użyć – 720 ?
Każda mąka żytnia jasna, zazwyczaj są oznaczane typem 700 lub 720 🙂