Początek roku to moment, w którym sporo osób decyduje się na porzucenie zimowej diety na rzecz lżejszej i wiosennej. Dlatego uznałam, że to dobry moment, aby przez cały miesiąc spróbować wypiekać chleby na wszystkich mąkach oprócz pszennej jasnej. Osobiście uważam, że w żywieniu najlepiej zachować złoty środek i nie odrzucam mąki pszennej na zawsze, ale unikanie jej nie powinno być wielkim problemem, a chcę sprawdzić czy wpłynie to dobrze na moje samopoczucie.
Przy okazji będę miała wyzwanie w postaci wymyślaniu interesujących przepisów z wykorzystaniem mąk żytnich, orkiszowych, pełnoziarnistych, razowych i bezglutenowych. Od razu uprzedzę, że zdaję sobie sprawę, że orkisz to dawna odmiana pszenicy, ale posiada inne właściwości i osobiście lubię ją używać w kuchni. Dlatego na pewno w kwietniu będzie mi często zastępowała mąkę pszenną jasną.
Na początek upiekłam w 100% żytni razowy chleb na zakwasie. Jako dodatek do lekko kwaskowatego chleba z natury proponuję suszoną żurawiną. A żeby dodać lekkości dosyć zbitemu z natury wypiekowi, do ciasta dorzuciłam żółtko oraz ubite na sztywną pianę białko.
Czy jajko jest konieczne w jakim celu ono
Wyjdzie chleb bez jaka? ?
W ostatnim akapicie:
„100% żytni razowy chleb na zakwasie”
linkuje do przepisu, w którym jest mąka razowa pszenna. Czy można prosić o 100% żytni razowiec na zakwasie?
proszę: https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/
Z tych samych proporcji można upiec z samej mąki żytniej razowej
Witam, bo mam dwie maki żytnie 720 i 1850… Szukam szukam przepisu okuć nie wiem który przepis byłby najlepszy… Ten mi pasuje tylko nie wiem co sie stanie jak pomine jajko….? Prosze o pomoc, zakwas dokarmiony czeka na dalsze wypieki ?
Dzień dobry,
Na blogu jest wyszukiwarka, można zaznaczać jaka baza nas interesuje i mąka, już przygotowałam dla Pani wzór chleb na zakwasie z mąką żytnią: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chleby/zakwas-zytni/maka-zytnia/dowolny/
Na pewno znajdzie coś Pani dla siebie 🙂
Jajko można śmiało pominąć.
Chlebek cudny, pięknie wyrósł. Tylko z jednej strony skórka pod koniec pieczenia podniosła się i oddzieliła od reszty. Pękł tak na jednym boku wzdłuż całego bochenka. Są jakieś tajemnicze sposoby by był taki ładny w całości jak u Pani czy coś źle zrobiłam? Zwłaszcza, że to mój pierwszy raz z zakwasem 🙂
Przypuszczam, że Pani ciasto wyrastało po prostu za krótko. Młody zakwas zazwyczaj potrzebuje więcej czasu niż w podano w przepisach. Proponuję wydłużyć wyrastanie o 30-60 minut i zobaczyć jak wtedy wyjdzie 🙂
Zdecydowanie zamierzam go powtórzyć. Drugi jaki zrobiłam w sobotę to prosty żytni i już widzę różnice ogromną w pracy zakwasu. I drugi tak nie popękał, ale też niewątpliwie był z lżejszej mąki więc było mu łatwiej 😉
Pyszności tak czy inaczej 😀
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)
Kolejny bardzo fajny przepis:) to ogólnie moja ulubiona strona jeśli chodzi o wypiek chlebka:) mam jeszcze pytanie odnośnie tego przepisu: czy można wymieszać mąkę żytnią 2000 z mąką żytnią 720? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Można, najlepiej chyba pół na pół 🙂
Cieszę się, że lubi tu Pani zaglądać.
Pozdrawiam!
Pyszny! Idealny! 🙂
Dzięki :-)))
Aha jeszcze jedno pytanie: przy dokarmianiu zakwasu można używać ciepłej wody z kranu czy takiej ,,odstałej,, a może filtrowanej, mineralnej lub przegotowanej? Pozdrawiam serdecznie!
Ja nalewam wody z kranu (tam gdzie mieszkam woda jest ok) do czajnika lub rondla i podgrzewam niecałą minutę, aż będzie odpowiednio letnia, bo temperatura jest istotna. Woda mineralna również będzie ok 🙂
Nie urósł. Ze smutkiem się z nim pożegnałam. Jak często zmieniać słoik na czysty, żeby zakwas ,,nie zachorował,, ?
Tutaj nie ma reguły, bo każdy zakwas rządzi się swoimi prawami, w każdej lodówce są trochę inne warunki. Trzeba dokarmiać, młody zakwas często, starszy co minimum 10 dni. Przeprowadzka raz na 1,5 miesiąca do nowego słoika wystarczy 🙂
Tak, dokarmiłam go. Rano zobaczę. Mniej ostatnio piekłam i widocznie mocno zgłodniał. Mam trzy zakwasy: dwa żytnie i jeden pszenny . Na żytnich piekę we wtorek i czwartek szybkie chlebki w foremkach a w sobotę dopieszczam składany formowany pszenny. Także każdy zakwas dokarmiam i używam co 7 dni. Powinnam dokarmiać je częściej?
Tosiu,poradź- na powierzchni jednego z moich zakwasów pojawiła się taka jakby skórka, zielonkawawa i ,, ślizgająca,, po wierzchu zakwasu gdy poruszam słoikiem. Nie wiem, czy go wyrzucić czy dokarmić? Zapach jest mocno drożdżowy. Co robić?
A jest to skórka na zasadzie, że wyschnięty zakwas, czy raczej woda nad zakwasem? Oba zjawiska zdarzają się często, że zakwas z wierzchu wysycha lub się trochę rozwarstwia.
Wystarczy zdjąć skorupę i dokarmić zakwas, w przypadku rozwarstwienia wymieszać i również dokarmić 🙂
Witam, za dwie godzinki bede piekla ten chlebek. Mam pytanie czy duzo Pani wyrosl przez te 4,5h ?
Dzień dobry 🙂
Razowce są kapryśne i nie rosną tak spektakularnie jak pszenne, że wypadają z formy, jakieś 2 cm wystarczy, ale jeśli Pani zakwas jest młody to można dać szansę i przedłużyć proces wyrastania do godziny 🙂
Dziekuje za odpowiedz. Zakwas byl wczoraj dokarmiany po wyjeciu go z lodowki takze mlody nie byl , pracowal i pachnial ladnie 🙂 Chlebek troszke urosl ale jednak przetrzymam go te godzinke dluzej. Obawiam sie ze zle zrobilam wsadzajac mase do foremki silikonowej, moze chlebek urosnie w bok haha:) Pozdrawiam
Chlebek ladnie wyrosl , troche poszlo mu w boczki 🙂 a smak niesamowity, pychota. Dziekuje za swietny przepis 🙂