Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, żółtko jajka, żurawinę i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy składniki jedynie do połączenia. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i jeszcze raz mieszamy.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem (np. olejem) i posypujemy mąką lub otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy chleb 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 31 stycznia 2019 o 19:53

    Czy jajko jest konieczne w jakim celu ono
    Wyjdzie chleb bez jaka? ?

  • Eugeniusz 29 listopada 2018 o 09:42

    W ostatnim akapicie:
    „100% żytni razowy chleb na zakwasie”
    linkuje do przepisu, w którym jest mąka razowa pszenna. Czy można prosić o 100% żytni razowiec na zakwasie?

  • Agata 2 lutego 2017 o 10:58

    Witam, bo mam dwie maki żytnie 720 i 1850… Szukam szukam przepisu okuć nie wiem który przepis byłby najlepszy… Ten mi pasuje tylko nie wiem co sie stanie jak pomine jajko….? Prosze o pomoc, zakwas dokarmiony czeka na dalsze wypieki ?

  • Joanna 9 listopada 2016 o 22:50

    Chlebek cudny, pięknie wyrósł. Tylko z jednej strony skórka pod koniec pieczenia podniosła się i oddzieliła od reszty. Pękł tak na jednym boku wzdłuż całego bochenka. Są jakieś tajemnicze sposoby by był taki ładny w całości jak u Pani czy coś źle zrobiłam? Zwłaszcza, że to mój pierwszy raz z zakwasem 🙂

    • Tosia 10 listopada 2016 o 13:13

      Przypuszczam, że Pani ciasto wyrastało po prostu za krótko. Młody zakwas zazwyczaj potrzebuje więcej czasu niż w podano w przepisach. Proponuję wydłużyć wyrastanie o 30-60 minut i zobaczyć jak wtedy wyjdzie 🙂

      • Joanna 22 listopada 2016 o 08:45

        Zdecydowanie zamierzam go powtórzyć. Drugi jaki zrobiłam w sobotę to prosty żytni i już widzę różnice ogromną w pracy zakwasu. I drugi tak nie popękał, ale też niewątpliwie był z lżejszej mąki więc było mu łatwiej 😉
        Pyszności tak czy inaczej 😀

  • Natalia 18 maja 2016 o 09:04

    Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:)

  • Natalia 17 maja 2016 o 16:27

    Kolejny bardzo fajny przepis:) to ogólnie moja ulubiona strona jeśli chodzi o wypiek chlebka:) mam jeszcze pytanie odnośnie tego przepisu: czy można wymieszać mąkę żytnią 2000 z mąką żytnią 720? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

  • Majka 7 maja 2016 o 13:02
    Ocena:

    Pyszny! Idealny! 🙂

  • marika 19 kwietnia 2016 o 12:58

    Dzięki :-)))

  • marika 18 kwietnia 2016 o 15:15

    Aha jeszcze jedno pytanie: przy dokarmianiu zakwasu można używać ciepłej wody z kranu czy takiej ,,odstałej,, a może filtrowanej, mineralnej lub przegotowanej? Pozdrawiam serdecznie!

    • Tosia 18 kwietnia 2016 o 17:54

      Ja nalewam wody z kranu (tam gdzie mieszkam woda jest ok) do czajnika lub rondla i podgrzewam niecałą minutę, aż będzie odpowiednio letnia, bo temperatura jest istotna. Woda mineralna również będzie ok 🙂

  • marika 18 kwietnia 2016 o 15:02

    Nie urósł. Ze smutkiem się z nim pożegnałam. Jak często zmieniać słoik na czysty, żeby zakwas ,,nie zachorował,, ?

    • Tosia 18 kwietnia 2016 o 17:51

      Tutaj nie ma reguły, bo każdy zakwas rządzi się swoimi prawami, w każdej lodówce są trochę inne warunki. Trzeba dokarmiać, młody zakwas często, starszy co minimum 10 dni. Przeprowadzka raz na 1,5 miesiąca do nowego słoika wystarczy 🙂

  • marika 17 kwietnia 2016 o 22:17

    Tak, dokarmiłam go. Rano zobaczę. Mniej ostatnio piekłam i widocznie mocno zgłodniał. Mam trzy zakwasy: dwa żytnie i jeden pszenny . Na żytnich piekę we wtorek i czwartek szybkie chlebki w foremkach a w sobotę dopieszczam składany formowany pszenny. Także każdy zakwas dokarmiam i używam co 7 dni. Powinnam dokarmiać je częściej?

  • marika 16 kwietnia 2016 o 00:23

    Tosiu,poradź- na powierzchni jednego z moich zakwasów pojawiła się taka jakby skórka, zielonkawawa i ,, ślizgająca,, po wierzchu zakwasu gdy poruszam słoikiem. Nie wiem, czy go wyrzucić czy dokarmić? Zapach jest mocno drożdżowy. Co robić?

    • Tosia 17 kwietnia 2016 o 11:23

      A jest to skórka na zasadzie, że wyschnięty zakwas, czy raczej woda nad zakwasem? Oba zjawiska zdarzają się często, że zakwas z wierzchu wysycha lub się trochę rozwarstwia.
      Wystarczy zdjąć skorupę i dokarmić zakwas, w przypadku rozwarstwienia wymieszać i również dokarmić 🙂

  • Justyna 8 kwietnia 2016 o 17:18

    Witam, za dwie godzinki bede piekla ten chlebek. Mam pytanie czy duzo Pani wyrosl przez te 4,5h ?

    • Tosia 8 kwietnia 2016 o 18:33

      Dzień dobry 🙂
      Razowce są kapryśne i nie rosną tak spektakularnie jak pszenne, że wypadają z formy, jakieś 2 cm wystarczy, ale jeśli Pani zakwas jest młody to można dać szansę i przedłużyć proces wyrastania do godziny 🙂

      • Justyna 8 kwietnia 2016 o 19:41

        Dziekuje za odpowiedz. Zakwas byl wczoraj dokarmiany po wyjeciu go z lodowki takze mlody nie byl , pracowal i pachnial ladnie 🙂 Chlebek troszke urosl ale jednak przetrzymam go te godzinke dluzej. Obawiam sie ze zle zrobilam wsadzajac mase do foremki silikonowej, moze chlebek urosnie w bok haha:) Pozdrawiam

        • Justyna 8 kwietnia 2016 o 21:50

          Chlebek ladnie wyrosl , troche poszlo mu w boczki 🙂 a smak niesamowity, pychota. Dziekuje za swietny przepis 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej