Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1.Połamaną czekoladę rzucamy do miseczki, ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, topioną czekoladę, olej kokosowy/masło, rozbełtane jajko i cukier. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na czekoladową chałkę zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
4 min
formowanie
3. Ciasto na chałkę czekoladową przekładamy na blat i dzielimy na 3 lub 4 części. Robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocz.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Chałkę czekoladową kładziemy na pergaminie na blaszce i zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Upieczoną chałkę czekoladową studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 8 lutego 2017 o 23:12

    Witam. Chciałabym zrobić taką pyszną chałkę jednak nie używam cukru, czy w związku z tym mogę cukier wymienić na miód? Jeśli tak to w jakich proporcjach? I czy zamiast czekolady mogę użyć gorzkiego kakao w proszku?
    Dziękuję ?

    • Tosia 9 lutego 2017 o 10:08

      Dzień dobry,
      Ojej nie, proszę nie dawać tyle miodu, bo chałka wyjdzie twarda, można ewentualnie zrezygnować z cukru (lub zastąpić kokosowym) i dać 2 łyżki miodu, ale nie więcej.
      Co do kakao, można tak ewentualnie zrobić, ale zmieni się smak, proszę dać wtedy tylko kilka łyżek kakao.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej