Wielkanoc w temacie słodkości kojarzy mi się z kruchym mazurkiem kajmakowym, z delikatnym sernikiem i rumianą chałką. Pleciony chlebek idealnie pasuje do wielkanocno-świątecznego klimatu. Zazwyczaj piekę chałkę dwupiętrową lub okrągła, ale wymarzyła mi się trochę jej inna wersja. Praktycznie bez cukru (dałam tylko 2 łyżeczki cukru trzcinowego), a zamiast masła wykorzystałam olej kokosowy. Jeśli nie używacie go w kuchni to nie ma problemu, w takich samych proporcjach możecie użyć masła.
Najważniejszym składnikiem ciasta jednak była topione gorzka czekolada. Wpłynęła na kolor wypieku, ale przede wszystkim smak. Coś czuję, że następnym razem dodam do niej również kawałki posiekanej czekolady 🙂 Zapraszam do pieczenia czekoladowej chałki!
Drożdże są ważnym składnikiem czekoladowej chałki. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.