Chleb zakręcony wymyśliłam sobie rok temu. Wtedy piekłam go w wersji zielonej, ze szpinakiem, aby przywołać wiosnę.
Tym razem postanowiłam upiec wersję czerwoną o smaku suszonych pomidorów. Chleb wbrew pozorom robi się bardzo łatwo, jest delikatny i puszysty, a dzięki suszonym pomidorom przepyszny. Dodatkowo chleb bardzo ładnie wygląda – kanapki z takiego chleba skuszą największego niejadka.
Skoro cenicie śródziemnomorskie smaki, to mam dla też prosty przepis na pomidorowy podpłomyk z patelni. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią. Dla odmiany – nie trzeba włączać piekarnika!
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakował Wasz zakręcony chleb z suszonymi pomidorami 🙂
Zrobiłam i jestem zachwycona ! chleb nie tylko ładnie wygląda ale jest też bardzo smaczny. Wyrośnięty cudownie pachnie i przyciąga wzrok. Łatwy do zrobienia nawet dla początkujących Polecam z całego serca!
Super chlebek 🙂 Smaczny i efektowny 🙂
Jaką ilością swieżych drożdży zastąpić 7 g suszonych? Super przepisy jestem zachwycona?upiekłam juź chlebek z twarogiem wyszedł przepyszny?nstp będzie zawijany z suszonymi pomidorami ktore uwielbiam☺zakwas zrobię jak wroce z urlopu.Pozdrawiam Jestes Wielka?
To będzie 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście zrobić zaczyn 🙂
Cieszę się, że chlebek z twarogiem smakował!
Trzymam kciuki za zakwas i pozdrawiam.
A czy można zmienić mąkę na jakąś ciemna typu zytnia 720 albo przynajmniej przenna pełno ziarnista? ☺
Żytnia po pierwsze nie nadaje się za bardzo do drożdżowych wypieków, a po drugie do formowanych chlebów. Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną w takich samych proporcjach lub pełnoziarnistą pszenną, ale potrzeba wtedy więcej wody i wypiek nie będzie taki lekki jak w oryginale.
Piekę dziś drugi, ale na pewno nie osatni raz. Jest pyszny i cieszy oko 🙂
Super!
Pięknie rośnie, tylko trochę trudno wynieść to pesto.
Czy suszone pomidory powinny być takie zwykłe suszone z torebki czy z zalewy ze słoika? Swoją drogą świetny pomysł na chleb i juz się nie moge doczekać kiedy go upiekę:-)
U mnie były z zalewy ze słoika 🙂