Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Wszystkie składniki zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne.

odstawianie
20 min
odstawianie

2. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 20 minut, aby odpoczęło.

porcjowanie
1 min
porcjowanie

3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8-10 części.

formowanie
5 min
formowanie

4. Każdą porcję podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki i podłużny placuszek

smażenie
40 min
smażenie

5. Podpłomyki skrapiamy z jednej strony olejem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie żeliwna). Podgrzewamy ok. 2 minuty z jednej strony. Następnie skrapiamy olejem z drugiej strony i obracamy, podgrzewamy przez kolejne 2 minuty.

Ocena czytelników: 5 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • Adam 25 kwietnia 2017 o 13:58

    Dzień dobry,
    Mam jedno pytanie – czy podpłomyki można przygotować na suchej patelni, bez tłuszczu? Nie przywrą?

  • Majka 22 marca 2017 o 23:38
    Ocena:

    5*

  • Majka 22 marca 2017 o 23:38

    Rewelacyjny przepis. Przydał się do tortilli 🙂

  • Beata 17 sierpnia 2016 o 10:07
    Ocena:

    Fajny pomysł? a przepisów z innych mąk jest na blogu wiele. Zresztą, jak się piecze, to człowiek sam automatycznie zamienia mąkę już czytając?ja pszenicy unikam i tak robię. Dzięki Ci Tosiu za wszystkie inspiracje?

  • PumaG 17 sierpnia 2016 o 09:40
    Ocena:

    Właśnie zajadamy podplomyki bezglutenowe.

  • Małgorzata 16 sierpnia 2016 o 16:19
    Ocena:

    Super, szybko się robi a do tego smaczne – na ciepło miękkie a chłodne chrupiące. Gratuluję pomysłów i serdecznie pozdrawiam 😉

  • Katarzyna 27 kwietnia 2016 o 11:35

    Czy zawsze musi być mąka pszenna ? a jak z inna mąka owsianą , orkiszową czy żytnią?

  • Karolina 2 lutego 2016 o 14:12

    Czy da sie sie zastąpić białą mąkę razową?

    • Tosia 3 lutego 2016 o 10:21

      Właściwie to tak, zamiast płatków owsianych można dać mąkę razową, ale jeśli będzie sama mąka razowa i płatki to wyjdzie zbite ciasto i elastycznych podpłomyków z tego nie będzie.
      Można natomiast zastąpić mąkę pszenną – mąką orkiszową jasną (w takich samych proporcjach) lub mąką pszenną pełnoziarnistą (dodać więcej wody).

  • Zofia Iwańska 1 lutego 2016 o 16:52
    Ocena:

    Bardzo fajny przepis, na pewno są pyszne skorzystam .Pozdrawiam 🙂

  • Dusia 31 stycznia 2016 o 15:32
    Ocena:

    Rewelacyjne Tosiu 🙂 właśnie wcinamy 🙂

  • Magda 30 stycznia 2016 o 11:19
    Ocena:

    Wyszło pyszne 🙂 Ale spróbowałam nie z margaryną/masłem, a sosem, sałatą, schabem pieczonym i pomidorkiem 🙂 mniam!

    • Tosia 31 stycznia 2016 o 10:47

      Cieszę się, podpłomyki można śmiało traktować jak tortille, czy pity i podawać je z warzywami/mięsem/sosami 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej