Zimą trudno o sezonowe warzywa i owoce, dlatego chętnie sięgamy po przetwory przygotowane latem. Dzięki temu możemy poczuć smak wakacji i dostarczyć sobie potrzebnych dla organizmu witamin. Na przykład ogórki kiszone mają tyle witaminy C, że śmiało zastąpiłyby nam wiele letnich owoców.
Ogórki oczywiście można podjadać na surowo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Ten ostatni sposób przyda się nie tylko do przygotowywania zupy, ale także do wypieku bułeczek.
Tarte ogórki nadają bułkom niesamowitego smaku i zapachu, a przy okazji sprawiają, że ich miąższ jest niesamowicie elastyczny i delikatny. Polecam spróbować przemycić ogórki do wypieków 😉
Bułeczki robiłam już 3 razy, mi smakują średnio ale mąż uwielbia i wychowała pod niebiosa 🙂
A czy zamiast tych drożdży można użyć zakwasu jeśli tak to w jakich proporcjach?
Modyfikowanie przepisów drożdżowych, aby były na zakwasie jest trochę bez sensu, bo zmienia się absolutnie wszystko, to jak napisanie nowego przepisu.
Proponuję zatem zerknąć już na jakiś gotowy przepis na bułki na zakwasie i po prostu wzbogacić ciasto o tarte ogórki kiszone 🙂
Przykład przepisów: https://smakowitychleb.pl/bulki-na-zakwasie-z-pieczonym-czosnkiem/
A na chleb taki sam przepis tylko uformowac chleb?
Właściwie tak, nawet można by zostawić takie proporcje, przynajmniej spróbować. Ciasto przełożyłabym po wyrobieniu do keksówki i zostawiła na 1,5-2 h. Po tym czasie piekła w 200 stopniach 20 minut i w 180 przez 15 minut 🙂
Robiłam kiedyś chleb z kiszonymi ogórkami, pyszny!
Tak, wersja chlebowa również jest znakomita 🙂