Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
1. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól, tarte ogórki. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Elastyczne i lekko klejące ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
40 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej