Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy. Łączymy z drożdżami i solą. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ok. 4-5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Elastyczne ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w misie posmarowanej oliwą.

formowanie
2 min
formowanie

3. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Formujemy kulę i wałkujemy ją cienko na duży placek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem.

pieczenie
15 min
pieczenie

4. Placek pokrywamy ulubionym sosem i dodatkami, posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Stefania 1 lipca 2024 o 18:55
    Ocena:

    Pizza udana👍tak czytam zawsze komentarze dopiero wykorzystuje przepis, jeśli nie da się walkowac trzeba lekko naoliwic dłonie i rozciągac i tyle, będę robić,

  • Agata 16 stycznia 2022 o 13:11

    A mogę zrobić tę pizzę na mące orkiszowej?

    • Małgosia 16 stycznia 2022 o 13:21

      Można wykorzystać mąkę orkiszową. Proporcje nie powinny się znacząco zmienić w przypadku takiej modyfikacji.

  • Marika 9 lutego 2020 o 19:09

    Bardzo dobre ciasto, dodałam jedynie odrobine cukru i mniej soli. Bardzo ładnie wyrosło. Piekłam w 220 (bo była to max temp na papierze do pieczenia), pierw dałam polowe sera i resztę składników, piekłam 7 minut i dodałam druga polowe sera i piekłam kolejne 7 minut. Polecam 🙂

  • Patryk 20 czerwca 2019 o 19:34
    Ocena:

    Ciasto wyszło s u p e r ! najlepszy przepis jaki do tej pory testowalismy 🙂 naprawde polecam

  • Bartosz 6 czerwca 2019 o 16:21

    Beznadziejne ciasto- mokre i niemożliwe do rozwałkowania bez dodania kolejnych 200 g mąki. Nie polecam.

    • Tosia 11 czerwca 2019 o 10:26

      A to ciekawostka, bo innym czytelnikom wychodziła z tego przepisu świetnia pizza 🙂

      • Maria 21 października 2019 o 15:54

        Bardzo dobre ciasto. Poszukiwałam przepisów w sieci i natrafiłam na ten-prosty i szybki. Drożdże instant są ok,nie trzeba biec do sklepu. Z ciasta zrobiłam trzy dość duże okrągłe pizze, mam takie „ustrojstwo” do pieczenia pizz jednocześnie, to formy na stojaku. Ciasta nie wałkowałam,wyrośnięte rwałam rękoma posmarowanym oliwą i rozciągałam na blasze.
        Ciasto wyrobiłam w thermomixie- intetwał przez 5 min.
        Polecam, dziękuję za przepis.

  • Jakub 11 grudnia 2018 o 14:25

    Cześć! Czy Twoje ciasto podczas wyrabiania się rwie? Czy je wałkujesz? Ja robię od wielu lat prawdziwą włoską pizzę i wyrabiam ją oczywiście ręcznie bez wałka ale słyszałem że trudno o taką pełnoziarnistą która się nie rwie podczas „otwierania”

    • Tosia 18 grudnia 2018 o 00:20

      Szczerze to rzadko robię pełnoziarnistą, ale nie rwała się, specjalnie popracowałam nad elastycznym ciastem, aby nie było takich akcji 🙂

  • Eliza 25 września 2017 o 18:48

    Pyszne ciasto, wychodzi spora pizza (okrąg taki duży, jak blacha z piekarnika). Piekłam na najwyższej dostępnej temperaturze (230 st) i polecam jednak wysoką temperaturę – nic się nie spaliło, a nawet pod sam koniec załączyłam na chwilę grill, żeby góra się lekko przypiekła. Zastanawiam się, czy nie zrobić bagietki z tego ciasta, bardzo dobrze się z nim pracuje.

  • Karolina 3 maja 2017 o 12:56
    Ocena:

    Pyszne,zdrowa 😉 od paru miesiecy gosci na naszym stole i juz jej nie zamienie na pizze pszenna, nic dodac nic ujac 😉

  • DAGMARA 27 stycznia 2017 o 10:59

    Przepisy są bardzo ciekawe i proste, szkoda, że używasz tylko drożdży instant. Moim zdaniem powinnaś umieszczać opis ile użyć świeżych drożdży 🙂

  • Maciej 27 listopada 2016 o 14:11

    Czy ser dodawać od razu , czy może lepiej po 10 minutach pieczenia?

    • Tosia 28 listopada 2016 o 14:10

      Ja daję raczej od razu, przy 15 minutach ser się nie przypala, jest idealnie roztopiony, ale można go ewentualnie dorzucić w połowie czasu pieczenia.

  • Maria 19 listopada 2016 o 00:29

    Czy mogę dodać trochę żytniej maki? ( ile?) Czy bedzie twade ciasto?

    • Tosia 20 listopada 2016 o 19:57

      Mąka żytnia do pizzy to średni pomysł, bo nie uda się uformować z tego ładnej pizzy. Mąka żytnia lepiej się sprawdza przy wypiekach z formy i na zakwasie.

  • Maria 1 stycznia 2016 o 13:00

    Piekłam niejedną już pizzę, z mojego doświadczenia temp. pieczenia powinna być 180 st. C, a pieczenie trwa około 20 minut. Temp. 250 st. wydaje mi się stanowczo za wysoka.

    • Tosia 3 stycznia 2016 o 12:12

      Tradycyjna włoska pizza z opalanego drewnem pieca pieczona jest w znacznie wyższej temperaturze niż 250 stopni, dlatego się z Panią nie zgadzam. Tym bardziej, że również upiekłam w życiu już wiele pizz.
      Wysoka temperatura pozwala otrzymać chrupiące, lekkie ciasto w szybkim czasie.
      Pozdrawiam.

      • Urszula 28 września 2018 o 14:23
        Ocena:

        Ja również zawsze nagrzewam piekarnik na max żeby odtworzyć warunki pieca i po prostu piekę krótko. Zapewniam, że wychodzi pyszna z chrupiącym brzegiem.

    • Maria 27 listopada 2016 o 12:20

      Ja również od niepamięci piekę pizzę w temp. 180 st. C przez 20 minut.

      • Tosia 28 listopada 2016 o 14:09

        A Pani pizza pewnie jest wysoka i na całą blachę, prawda? Jeśli chcemy cienką i chrupiącą pizzę to musi być minimum 200 stopni 🙂

      • Jakub 11 grudnia 2018 o 14:24

        Nie można powiedzieć : „temperatura 200 stopnie wydaje się za wysoka” gdyż pizza jako taka powstaje w piecach od 300 stopni w górę. Te pizze pieczone w 250, 200 a nie daj Boże 180 stopniach to domowe pizze które daleko mają do prawdziwej. Są pizzerie we Włoszech oczywiście opalane drewnem gdzie temperatura wynosi 450 stopni. I to jest smak! Ciasto inaczej wyrasta, inna jest jego chrupkość, inaczej przypiekają się toppingi. Nigdy w temp poniżej 300 stopni nie wyjdzie prawdziwa pizza tylko domowa:)
        Taka gorsza siostra prawdziwego włoskiego placka:)

  • Tomasz 31 grudnia 2015 o 14:00

    Jaka średnica mniej więcej tej pizzy wychodzi? Zrobię ją w przyszłym tygodniu na pewno 🙂

    • Tosia 3 stycznia 2016 o 12:09

      To zależy czy chcemy, aby była na grubszym cieście, czy na cienkim.
      W przypadku grubego ciasta przypuszczam, że będzie to ok. 30 cm.
      A jeśli woli Pan cienkie to proponuje podzielić ciasto na dwie części i cieniej rozwałkować 🙂

  • Maria 31 grudnia 2015 o 11:07

    Fajnie wygląda, ale co to jest do przybrania, to zielone z ogonkami ?

    • Tomasz 31 grudnia 2015 o 13:58

      Jabłuszka kaparowe 🙂

    • Tosia 3 stycznia 2016 o 12:08

      Dokładnie tak, to jabłuszka kaparowe, ale to tylko prppozycja wykorzystania składników. Można wybrać inne, takie jakie ma się pod ręką 🙂

  • ania-krzywakromeczka 31 grudnia 2015 o 11:02
    Ocena:

    wspaniała , aczkolwiek ja nie potrafie zrobic pizzy, chyba nie mam do niej serca ;p

    Szczesliwego Nowego Roku:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej