Pizza to fantastyczne danie i chyba każdy się ze mną zgodzi. Wiem, że trudno jej się oprzeć, dlatego dla wszystkich pilnujących zdrowej diety przygotowałam wersję na cieście pełnoziarnistym. Wystarczą 4 składniki, 5 minut wyrabiania i chwila cierpliwości, aby ładnie wyrosło. Dodatki? Wszystko, co lubicie najbardziej: sos pomidorowy, warzywa, mięsa i sery.
Pizza udana👍tak czytam zawsze komentarze dopiero wykorzystuje przepis, jeśli nie da się walkowac trzeba lekko naoliwic dłonie i rozciągac i tyle, będę robić,
Bardzo dobra rada, taka rozciągana pizza jest nawet lepsza 🙂
A mogę zrobić tę pizzę na mące orkiszowej?
Można wykorzystać mąkę orkiszową. Proporcje nie powinny się znacząco zmienić w przypadku takiej modyfikacji.
Bardzo dobre ciasto, dodałam jedynie odrobine cukru i mniej soli. Bardzo ładnie wyrosło. Piekłam w 220 (bo była to max temp na papierze do pieczenia), pierw dałam polowe sera i resztę składników, piekłam 7 minut i dodałam druga polowe sera i piekłam kolejne 7 minut. Polecam 🙂
Ciasto wyszło s u p e r ! najlepszy przepis jaki do tej pory testowalismy 🙂 naprawde polecam
Beznadziejne ciasto- mokre i niemożliwe do rozwałkowania bez dodania kolejnych 200 g mąki. Nie polecam.
A to ciekawostka, bo innym czytelnikom wychodziła z tego przepisu świetnia pizza 🙂
Bardzo dobre ciasto. Poszukiwałam przepisów w sieci i natrafiłam na ten-prosty i szybki. Drożdże instant są ok,nie trzeba biec do sklepu. Z ciasta zrobiłam trzy dość duże okrągłe pizze, mam takie „ustrojstwo” do pieczenia pizz jednocześnie, to formy na stojaku. Ciasta nie wałkowałam,wyrośnięte rwałam rękoma posmarowanym oliwą i rozciągałam na blasze.
Ciasto wyrobiłam w thermomixie- intetwał przez 5 min.
Polecam, dziękuję za przepis.
Super!
Cześć! Czy Twoje ciasto podczas wyrabiania się rwie? Czy je wałkujesz? Ja robię od wielu lat prawdziwą włoską pizzę i wyrabiam ją oczywiście ręcznie bez wałka ale słyszałem że trudno o taką pełnoziarnistą która się nie rwie podczas „otwierania”
Szczerze to rzadko robię pełnoziarnistą, ale nie rwała się, specjalnie popracowałam nad elastycznym ciastem, aby nie było takich akcji 🙂
Pyszne ciasto, wychodzi spora pizza (okrąg taki duży, jak blacha z piekarnika). Piekłam na najwyższej dostępnej temperaturze (230 st) i polecam jednak wysoką temperaturę – nic się nie spaliło, a nawet pod sam koniec załączyłam na chwilę grill, żeby góra się lekko przypiekła. Zastanawiam się, czy nie zrobić bagietki z tego ciasta, bardzo dobrze się z nim pracuje.
Pyszne,zdrowa 😉 od paru miesiecy gosci na naszym stole i juz jej nie zamienie na pizze pszenna, nic dodac nic ujac 😉
Bo ja uzywam maki razowej zytniej 😉
Przepisy są bardzo ciekawe i proste, szkoda, że używasz tylko drożdży instant. Moim zdaniem powinnaś umieszczać opis ile użyć świeżych drożdży 🙂
Na blogu są też przepisy ze świeżymi drożdżami, ale rzeczywiście, więcej z drożdżami instant.
Jest za to poradnik jak szybko przeliczać drożdże, zapraszam: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/ 🙂
Czy ser dodawać od razu , czy może lepiej po 10 minutach pieczenia?
Ja daję raczej od razu, przy 15 minutach ser się nie przypala, jest idealnie roztopiony, ale można go ewentualnie dorzucić w połowie czasu pieczenia.
Czy mogę dodać trochę żytniej maki? ( ile?) Czy bedzie twade ciasto?
Mąka żytnia do pizzy to średni pomysł, bo nie uda się uformować z tego ładnej pizzy. Mąka żytnia lepiej się sprawdza przy wypiekach z formy i na zakwasie.
Piekłam niejedną już pizzę, z mojego doświadczenia temp. pieczenia powinna być 180 st. C, a pieczenie trwa około 20 minut. Temp. 250 st. wydaje mi się stanowczo za wysoka.
Tradycyjna włoska pizza z opalanego drewnem pieca pieczona jest w znacznie wyższej temperaturze niż 250 stopni, dlatego się z Panią nie zgadzam. Tym bardziej, że również upiekłam w życiu już wiele pizz.
Wysoka temperatura pozwala otrzymać chrupiące, lekkie ciasto w szybkim czasie.
Pozdrawiam.
Ja również zawsze nagrzewam piekarnik na max żeby odtworzyć warunki pieca i po prostu piekę krótko. Zapewniam, że wychodzi pyszna z chrupiącym brzegiem.
Ja również od niepamięci piekę pizzę w temp. 180 st. C przez 20 minut.
A Pani pizza pewnie jest wysoka i na całą blachę, prawda? Jeśli chcemy cienką i chrupiącą pizzę to musi być minimum 200 stopni 🙂
Nie można powiedzieć : „temperatura 200 stopnie wydaje się za wysoka” gdyż pizza jako taka powstaje w piecach od 300 stopni w górę. Te pizze pieczone w 250, 200 a nie daj Boże 180 stopniach to domowe pizze które daleko mają do prawdziwej. Są pizzerie we Włoszech oczywiście opalane drewnem gdzie temperatura wynosi 450 stopni. I to jest smak! Ciasto inaczej wyrasta, inna jest jego chrupkość, inaczej przypiekają się toppingi. Nigdy w temp poniżej 300 stopni nie wyjdzie prawdziwa pizza tylko domowa:)
Taka gorsza siostra prawdziwego włoskiego placka:)
Jaka średnica mniej więcej tej pizzy wychodzi? Zrobię ją w przyszłym tygodniu na pewno 🙂
To zależy czy chcemy, aby była na grubszym cieście, czy na cienkim.
W przypadku grubego ciasta przypuszczam, że będzie to ok. 30 cm.
A jeśli woli Pan cienkie to proponuje podzielić ciasto na dwie części i cieniej rozwałkować 🙂
Fajnie wygląda, ale co to jest do przybrania, to zielone z ogonkami ?
Jabłuszka kaparowe 🙂
Dokładnie tak, to jabłuszka kaparowe, ale to tylko prppozycja wykorzystania składników. Można wybrać inne, takie jakie ma się pod ręką 🙂
wspaniała , aczkolwiek ja nie potrafie zrobic pizzy, chyba nie mam do niej serca ;p
Szczesliwego Nowego Roku:)
A może jednak przekonam do spróbowania? 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku!