Zbliża się niezwykle sympatyczne święto – Mikołajki. W ten dzień sprawa się przyjemność szczególnie dzieciom, dlatego pomyślałam, że przygotuję przepis z myślą o najmłodszych.
Maślane bałwanki to po prostu ciasto na maślane bułeczki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, a każdą z nich na 3 części. Z tych części formujemy kulki, z których lepimy bałwanki. Po wyrośnięciu drożdżowych bałwanków przychodzi najweselszy etap, czyli dekorowanie bałwanów.
Guziczki i oczy zrobiłam z żurawiną, ale śmiało można ją zastąpić rodzynkami lub orzechami. Natomiast nosy zrobiłam z marchewkowych słupków. Niestety marchewkę pokroiłam tak cienko, że niektórym bałwankom zwiędły nosy, dlatego podpowiadam, aby zrobić je trochę grubsze 🙂
Mam nadzieję, że przepis spodoba się wszystkim rodzicom i dzieciom. A bułeczki w smaku są delikatne i przepyszne!
Fantastyczne 🙂 Mnóstwo zabawy i smakowite 🙂
Cieszę się, że bałwanki się spodobały 😉
Super przepisy z przyjemnością je wypróbuje
Pozdrawiam Barbara
Bardzo mi miło i zachęcam do korzystania z przepisów 🙂
ale slodkie :))