Leniwy chleb nocny na zakwasie
Zauważyłam, że chleby nocny cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Nic dziwnego, są bardzo wygodne w przygotowaniu i równie smaczne co przygotowywanie metodą tradycyjną.
Wystarczy wyrobić wieczorem ciasto, przełożyć je do formy i wstawić na noc do lodówki. Rano doprowadzamy krótko do temperatury pokojowej (niektórzy pomijają ten etap i też jest ok) i wstawiamy do rozgrzanego pieca, aby po chwili cieszyć się świeżo upieczonym chlebem.
W przypadku chlebów formowanych lub bułek robi się to odrobinę inaczej. Najpierw ciasto wyrasta w misie w temperaturze pokojowej, później formujemy chleb i przekładamy go do wiklinowego koszyka, a dopiero wtedy wkładamy je do lodówki. Można ewentualnie zrobić też tak, że po wyrobieniu ciasta od razu uformujemy bochenek i włożymy go do koszyka, ale wydaje mi się, że nie będzie on wtedy tak kształtny.
Poniżej przedstawiony przepis nazwałam leniwym, bo wolno rośnie i jest z twarogiem. Kilka miesięcy temu, na blogu był przepis na jego drożdżową wersję, przyszedł czas na użycie zakwasu.
Wyrośnięte ciasto przerzuciłam z koszyka do rozgrzanej formy żaroodpornej, możecie zamiast tego wybrać żeliwny garnek lub przerzucić je po prostu na blachę 🙂
Istnieje też opcja upieczenia chleba metodą tradycyjną, wtedy chleb nie będzie wyrastał w lodówce, a normalnie – w temperaturze pokojowej i tylko przez niecałe 5 godzin. Do dzieła!
Więcej przepisów na chleby nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły.
Zakwas żytni do leniwego chleba nocnego na zakwasie
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie dowiem się też, jak smakowały Wasze nocne chleby:)
Mam (być może głupie) pytanie. Wiele przepisów tutaj mówi o mące typu 650. Ja mam spory zapas mąki 750. Czy mogę do niej dodać trochę mąki tortowej żeby lekko „zmienić” typ czy nie ma to sensu? Chciałabym żeby chleb był trochę lżejszy, na tej mące 750 wychodzi taki bardziej zbity.
Ja niemal do wszystkich chlebów używam właśnie 750, to moja ulubiona, ale można dosypać do 20% lżejszej mąki. Ja do tego celu najczęściej używam typu 500.
Właśnie zauważyłam że nie mam mąki orkiszowej. Zakładam że chleb wyjdzie z samej pszennej 750 lub 650 tylko jak z proporcjami?
Proszę dolewać wodę stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (jak zawsze). Mąka jasna będzie miała inną chłonność niż pełnoziarnista. Prawdopodobnie może wyjść odrobinę mniej wody.
Mój chleb musiał wyrastać dość długo, ale wyszedł perfekcyjnie. Miękki z chrupiącą skórką, no pyszny!
Pyszny, szybki i łatwy do zrobienia chleb. Szukałam właśnie takiego przepisu, który można wstawić na noc. Piekłam go już „przez noc” jak i w trakcie dnia bez wstawiania do lodówki i w obu przypadkach udał się. Podczas drugiego podejścia dodałam pół łyżeczki drożdży żeby przyspieszyć proces. Piekłam w foremce ale jestem bardzo ciekawa wypieku w koszu. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
Witam, bardzo podoba mi się przepis. Czy można włożyć chleb do lodówki na prawie dobę? Pozdrawiam
Doba to max, potem trzeba doprowadzić do temperatury pokojowej przed pieczeniem.
Świetny chleb! Udał się elegancko – z drobnym wyjątkiem, mimo nacięć pękł przy spodzie. Nie przeszkadza mi to bynajmniej! Być może to wina pieca gazowego, gdyż nierównomierną temperaturę ma w środku, mimo półgodzinnego nagrzewania.
Zamieniłem twaróg zwykły na wędzony, bo akurat był pod ręką. Polecam taki zabieg! Chleb ma przyjemny lekko wędzony aromat, co zupełnie nie przeszkadza w zastosowaniu chleba z np. konfiturą czy dobrą wędliną. 🙂
Upieklam z maki pszennej jasnej ze 100g orkiszowej pelnoziarnistej-efekt powalil mnie na kolana-chrupiaca skorka,miekki srodek,smak idealny.Jednak za slabo nagrzalam naczynie zaroodp.i chleb sie do niego przykleil.Nastepnym razem zrobie poprawnie.
Super. W razie czego naczynie można skropić np. oliwą, aby ciasto się nie przyklejało.
A ciasto ma być bardzo gęste? Ja dodałam chyba 1/3 wody więcej, bo nie mogłam rozmieszać. I zastanawiam się, czy tej wody nie było jednak za dużo, bo chleb wyszedł taki wilgotny, klejący – zresztą, zawsze mi takie wychodzą i nie wiem, czy daje za dużo wody, czy piekarnik mam za słaby (pieklam chleb chyba 1,5h w temp. 250 stopni).
Skoro dała Pani więcej wody niż w przepisie i wyszło klejące to jednak za dużo. Ciasto powinno być zwarte, ale przy tym elastyczne 🙂
Właśnie zajadam z masełkiem i ogórkiem małosolnym. Pyyyyycha!
Chlebek przepyszny ? Jestem nim zachwycona. Nocne wyrastanie to super pomysł, spodobał mi się. Do tej pory na zakwasie działałam w ciągu dnia ?
Witaj Tosiu,
Odkąd zaczęłam swoją przygodę z pieczeniem chleba na zakwasie (dość niedawno), zaglądam na Twojego bloga co kilka dni i jestem zachwycona ile wiedzy tu znalazłam. Marzył mi się taki tradycyjny bochen pszenno-żytni i zaczęłam od przepisu http://www.thermoprzepisy.pl/chlebybulki/chleb-mieszany-na-zakwasie/ (myślałam, że skoro mam Thermomixa to tylko z takich przepisów mogę korzystać. Ostatnio zauważyłam, że niekoniecznie :)) Dzięki Twojemu blogowi zmodyfikowałam przepis tak, że teraz, od 2. bochenka, jest pyszny, chrupiąca skórka, która nie odchodzi. Przeszkadza mi tylko, że chleb mam dopiero po południu, najbardziej urządzałoby mnie, żeby był świeży gorący rano. Właśnie zabierałam się za kolejną 'modyfikację’ przepisu i takie przesunięcie, żeby chleb wyrósł w nocy i w poszukiwaniu ostatnich wskazówek zauważyłam na Twoim blogu, że niestety ze zwykłym chlebem nocne wyrastanie nie wyjdzie 🙁 Chyba, że masz jakiś pomysł na modyfikację przepisu, żeby nocne wyrastanie jednak się udało? 🙂 Jeśli nie to czy byłaby możliwość żebyś wrzuciła jakiś przepis na taki tradycyjny bochen pszenno-żytni na zakwasie żytnim, który wyrasta w nocy? Jak sama zauważyłaś, dużo osób jest zainteresowanych chlebem nocnym, a ja sama chętnie wypróbuję taki przepis i będę polecać dalej :)) Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Super, trzymam kciuki za kolejne wypieki! Jeśli chodzi o cnone chleby, pomyślę o nowym przepisie, a na razie mogę zaproponować takie do wyboru: https://smakowitychleb.pl/szukaj/?phrase=nocny 🙂
Witam , chcialam podziekowac Pani Tosiu ( mieszkam an Bialorusi ) , przepraszam za brak symboli polskich w pisowni . Bardzo dziekuje , dzieki Pani zdecydowalam sie an zakwas I juz pieklam zytni , I jeszcze kilka chlebow , a najbardziej mi smakowal z zoemniakami i koperkiem . Dziekuje za przepisy !
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Wygląda bardzo smakowocie…. Mam pytanie czy w przepisie można użyć mąki pszennej i żytniej pół na pół? Pozdrawiam
Można, ale będzie trzeba zwiększyć ilość wody, przynajmniej o 100 ml, ciężko powiedzieć na oko. Proponuję też żytnią jasną, a nie razową, bo wyjdzie zbity 🙂
Witam serdecznie,
bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Piekę od niedawna i przepisy z Pani skarbnicy są dla mnie najlepsze. Mam tylko jeden ogólny problem. Każdy chleb, który upiekę jest w środku bardzo mokry. Nawet jak ładnie wyrośnie, po ostudzeniu na kratce wciąż klei się w środku i jest bardzo ciężki.
Czy przychodzi Pani do głowy jakiś powód, dla którego może się tak dziać? A może taki jest po prostu urok chlebów domowych?
Pozdrawiam,
Agnieszka.
Dzień dobry,
To dziwna sprawa, a wstawia Pani chleby do rozgrzanego piekarnika? To trochę tak jakby się nie dopiekały. A może np. dolna grzałka popsuta? Proponujęp wydłużać czas pieczenia 🙂 i sprawdzać wypiek czy jest gotowy przy pomocy patyczka. Powodzenia!
Dziękuję za odpowiedz. Udało się. Zaopatrzyłam się w żeliwny garnek z pokrywką i piekłam chleb na 300 stopniach z dodatkowym termometrem w piekarniku. Wyszedł rewelacyjny!
Droga Tosiu,
mam problem z zakwasem żytnim. Zaczęłam przygodę z zakwasem od pszennego, całkiem nieźle sobie radził, powstały dwa chlebki i postanowiłam przygotować żytni. Kilka łyżek zakwasu pszennego zaczęłam dokarmiać mąką żytnią 720. Zakwas dokarmiam prawie tydzień i konsystencją i zachowaniem znacznie odbiega od pszennego. Bąbelków praktycznie brak a na powierzchni notorycznie tworzy się przyschnięty kożuch. Wydaje mi się, że po dokarmieniu rośnie, ale zapach ma mało intensywny i nie wygląda jak by pracował. W smaku kwaśny. Pszenny ostatnio też mniej aktywny się wydaje. Co może być przyczyną?
A ten zakwas pszenny to z jakiego typu maki? Mam nadzieje, że razowy.
Do zakwasu żytniego również polecam make razowa.
Dokarmiamy tak by zakwas miał konsystencję gęstej śmietany.
Zakwas zasycha z wiechu jak ma za mało płynu, skorupę można zdjać. Powodzenia 🙂
Zakwas pszenny razowy. Niestety dwa kolejne chleby nie wyszły 🙁
Zakwas pszenny w przekroju ma bąbelki powietrza, ale nie wiele, na powierzchni zbiera się czarna woda. O ile sam po dokarmieniu rośnie odrobinę to nie jest w stanie dźwignąć chleba. Bardzo mnie to zasmuciło, bo dwa pierwsze chlebki urosły. Jakie błędy w przechowywaniu mogły wystąpić, że zakwas 'umarł’? Wydaje mi się, że po pieczeniu chleba zostawiłam go na cały dzień poza lodówką, a przy dokarmianiu zostawiłam go w zamkniętym piekarniku na te 8 h. Może to być spowodowane tym? Chyba dzisiaj zacznę od nowa zakwasy, zaopatrzyłam się już w żytnią razową, może się tym razem uda.
To zostawienie w piekarniku mogło zaszkodzić, ale ciemna woda nad to jedynie rozwarstwienie zakwasu. Znaczy, że dokarmiano go za dużą ilością wody lub nie wymieszano.
poprawka, skromny 1 roczek 🙂 żeby nie było, że się znam 🙂
tak też pomyślałam 🙂 i przykryłam na pierwszych 10 min. wyszedł piękny i pyszny> Chyba moje najlepsze dzieło w mojej przygodzie z chlebem (czyli ok 11 rok 🙂 ). dziekuję
Czy pieczemy w naczyniu/garnku pod przykryciem czy bez ?
Można przykryć na pierwszych 10 minut, ja piekłam bez przykrycia 🙂
Gdybym przykryła to by było to dopisane w przepisie.
Wygląda świetnie. Z twarogiem jeszcze nie próbowałam.Myślę,że będzie moim następnym wypiekiem..Dziękuję za wspólne wypiekanie.Jak fajnie,że jest taka możliwość.Gorąco pozdrawiam.
Czy dobrze zrozumiałam, że bez noclegu w lodówce, metodą tradycyjną, ciasto ma wyrastać 1 godzinę w misce i 2 godziny w koszyku? Mam kosz wiklinowy podłużny o mniejszej objętości. Czy starczy mi ciasta na dwa bochenki uformowane w tym koszyku? Mniej więcej do jakiej wysokości koszyka powinno być ciasto przed wyrośnięciem?
2 godziny w misce, 2 w koszyku 🙂
Nie wiem jakiej wielkości ma Pani koszyk, ale zawsze można zwiększyć proporcje o połowę, wtedy na pewno wyjdą dwa mniejsze bochenki 🙂
Jaką średnicę powinien mieć garnek i koszyk do wyrastania chleba?
To zależy jaki kształt chcemy uzyskać i jaki koszyk mamy, bo może być większy niż średnica chleba. Mój koszyk ma mniej więcej 20 cm średnicy, ale jak będzie miał 25 cm to też wyjdzie ładnie 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy chleb wiejski również może wyrastać przez noc? Pozdrawiam
Tak, można go potraktować jak leniwy i zostawić w lodówce na noc.
Pozdrawiam!
Witam serdecznie. Mam pytanie 🙂 Czy zamiast twarogu można użyć ziemniaków z dnia poprzedniego? Pozdrawiam
Dzień dobry 🙂
Można, tak jak w chlebie wiejskim: https://smakowitychleb.pl/chleb-wiejski-na-zakwasie/ 🙂
Tosiu, czy cały czas pieczemy w 250? Bo troszke mi sie przpiekl
Nie, widzę to akurat mój błąd w przepisie, powinno być w punkcie 6. „Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, temperaturę 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.”
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, czasem nie dopatrzę przy pisaniu przepisów jakiejś drobnostki, a ta akurat była istotna! 🙂
Wyszedł cudowny! Zastosowałam pieczenie bez termoobiegu, dałam chudy twaróg i zamiast mąki 650 dalam orkiszową 630. cudownie pulchny pachnący z chrupiącą skórka 🙂
Super! 🙂
A bez termoobiegu można też upiec?
Tak, termoobieg to po prostu 20 stopni więcej, można zwiększyć temperaturę 😉
Czy może być twaróg chudy? Pozdrawiam
Może być, pewnie 🙂
Wyszedł przepięknie! Po raz pierwszy piekłem w garku i nie miałem pojęcia co z tego wyjdzie. Dodatkowo miałem koszyczek do wyrastania bardziej podłużny niż okrągły i potem się okazało że chleb w garnku się nie mieści, więc taki lekko pogięty wyciągnąłem, delikatnie uformowałem go w bardziej kolisty kształt i bez czekania na kolejne wyrastanie od razu włożyłem go do rozgrzanego garka, licząc tylko że wyjdzie z tego cokolwiek, efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania 😀 https://onedrive.live.com/redir?resid=D78AD0FA4FAF685F!259820&authkey=!AKQoONrvBBLviqo&v=3&ithint=photo%2cjpg
https://onedrive.live.com/redir?resid=D78AD0FA4FAF685F!259822&authkey=!APzfTXY5knmscTY&v=3&ithint=photo%2cjpg
Cieszę się, że po małych przebojach wszystko wyszło cacy 🙂
Piękny chleb, dobra robota!
Piękny chleb.
Troszkę trwało zanim się do tego chlebka zabrała chociaż od dawna za mną chodził. Zazwyczaj ożywiam w sobotę przez noc zakwas więc robienie chleba w niedzielę rano żeby pachniała wieczorem? Udało mi się w końcu dzisiaj nie zapomnieć rano przygotować zakwas i przywieść świeżutki serek! I co i niespodzianka,okazało się,że mogę go zrobić bez wstawiania na noc do lodówki trzymając w cieple 2h, tylko jutro też po wyjęciu z lodówki trzeba odczekać 2h Więc mam pytanie PO CO TA NOC? Czym się będzie różnił taki chleb który zrobię bez odstawienia do lodówki?
To jest przepis dla zabieganych osób, które nie mają czasu zajmować się ciastem w ciągu dnia. W ciągu tygodnia mogę wyrobić ciasto wieczorem, upiec rano przez pracą i gotowe. Normalne ciasto przez noc nie może wyrastać, bo to za długo, stałoby się kwaśne. Z kolei ciasto nie może wyrastać tylko 2 godzin, 4 to minimum dla ciasta na zakwasie, aby wypiek był udany.
Na blogu jest cały dział z przepisami na zakwasie i akurat trafiła Pani na nocny, ale większość jest normalna i przewiduje wyrastanie w ciepłym miejscu.
Z podobnych wypieków polecam np.
Pozdrawiam 🙂
Baardzo proszę o pomoc mój zakwas to totalny kataklizm. Próbowałam kilku przepisów – jak zaklęty nie chce ruszyć. Podzielcie się proszę sprawdzonymi przepisem.
Dopóki nie znam szczegółów i nie wiem na czym polega problem, nie jestem w stanie Pani pomóc. Myślę, że może Pani gdzieś nieświadomie popełniać błąd. Polecam zatem najpierw poczytać jeszcze raz teorię, a potem spróbować wyhodować. Wielu osobom się udało z naszym przepisem, mam nadzieję, że Pani też się uda 🙂
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Chciałam zapytać czy musi być dodany biały ser?Nie może być bez sera?
Może być bez twarogu, ale w sumie takie przepisy na chleby nocne bez sera już są na blogu np. https://smakowitychleb.pl/nocny-chleb-okragly/
Jeśli jednak musi być koniecznie ten przepis to myślę, że będzie trzeba dać ok. 50 ml wody więcej 🙂
… Witam ! Przepis brzmi zachęcająco. Spróbuję i „doniosę” o efektach. Pozdrawiam.
Czekam na wrażenia, pozdrawiam 🙂
piękny 🙂 . Ja piekę na razie tylko na drożdżach, ale zakwas właśnie nastawiłam, mam nadzieję, że mi się uda z nim zaprzyjaźnić 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Chciałabym upiec chlebek ale nie mam koszyczka wiklinowego, czy mogę go zastąpić naczyniem żaroodpornym ? Dziękuję i pozdrawiam !
Tak, może wyrastać w formie i być w niej pieczony lub zamiast koszyka może to być durszlak/miska, więcej na temat koszyków i jak je zastąpić opisywałam już tutaj: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/
Pozdrawiam 🙂