Jabłka to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dodatków do pieczywa, w którymi chętnie eksperymentuję. Dodaję jabłkowy mus do chleba na zakwasie, karmelizowane jabłka do słodkich bułeczek, ścieram je na tarce i łączę w cydrem. Z połączeń jabłkowych bardzo lubię je w duecie w selerem w klasycznej obiadowej surówce.
Postanowiłam przenieść ten smak do kolejnego bochenka! Pszenno-żytniego na zakwasie 🙂
Zapach świeżo upieczonego bochenka z piekarnika był niesamowity, bo czuć było nie tylko chleb, ale także seler. Jest on również delikatnie wyczuwalny w chlebie, dodając mu interesującego smaku.
Rewelacja, też lubię takie połączenia smakowe. Pięknie wyrósł i jest pyszny. Polecam.
Cudnie pachnie i tak samo wyrasta. To bardzo dobry chleb. Rodzinka nie mogła uwierzyć, że seler i jabłko są składnikami. Szczerze polecam!! mniam mniam
Piekę z Twoich przepisów już od jakiegoś czasu , są świetne, chleby zawsze się udaje i bardzo Ci za nie dziękuję. Mam pytanie o jabłka, czy mogę być słodkie czy lepsze będą kwaśne?
Cieszę się.
Tak naprawdę to zależy na jakim smaku chleba nam zależy. Ja bym chyba jednak wybrała kwaśne, to podkreśli też kwaskowaty posmak zakwasu 🙂
Chlebek pięknie wyrósł, cudowny smak!polecam wszystkim spróbować.
Cieszę się 🙂
Smakowity 🙂
A czy moge dodac troche drożdży i zakwasu skoro jest słaby? Jakie proporcje?
Do każdego ciasta na zakwasie można dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest młody i sobie nie radzi. Wystarczy łyżeczka suszonych 🙂
Dziękuję, dam znać czy ruszył się w końcu 🙂
Przepis świetny, wypróbuje dzisiaj ale….mam problem…..
POMOCY!!!!
Piekę od 3 m-cy na zakwasie ale od wczoraj widzę, ze on się dziwnie zachowuje tzn.nie rośnie po dokarmianiu,ma kwaśny smak a wczorajszy chlebek wcale tak nie wyrósł jak powinien. Co mam robić, jak ratować zakwas?Muszę na jutro upiec chlebek dla przyjaciół ale jak skoro zakwas nie działa?
Przełożyłabym łyżkę zakwasu do nowego słoika i go solidnie dokarmiła, może w nowym mieszkanku znów zacznie pracować jak należy 🙂