Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
1. Jabłko i seler obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, tarte jabłko z selerem i sól.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2 minuty, do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczne ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Dorotty 3 listopada 2019 o 15:22
    Ocena:

    Rewelacja, też lubię takie połączenia smakowe. Pięknie wyrósł i jest pyszny. Polecam.

  • Małgorzata 28 października 2019 o 13:21

    Cudnie pachnie i tak samo wyrasta. To bardzo dobry chleb. Rodzinka nie mogła uwierzyć, że seler i jabłko są składnikami. Szczerze polecam!! mniam mniam

  • Kasia 23 października 2019 o 07:10

    Piekę z Twoich przepisów już od jakiegoś czasu , są świetne, chleby zawsze się udaje i bardzo Ci za nie dziękuję. Mam pytanie o jabłka, czy mogę być słodkie czy lepsze będą kwaśne?

    • Tosia 23 października 2019 o 14:40

      Cieszę się.
      Tak naprawdę to zależy na jakim smaku chleba nam zależy. Ja bym chyba jednak wybrała kwaśne, to podkreśli też kwaskowaty posmak zakwasu 🙂

  • Brydzia 3 grudnia 2016 o 17:23
    Ocena:

    Chlebek pięknie wyrósł, cudowny smak!polecam wszystkim spróbować.

  • Majka 13 listopada 2016 o 22:19

    Smakowity 🙂

  • Anita 24 listopada 2015 o 16:11

    A czy moge dodac troche drożdży i zakwasu skoro jest słaby? Jakie proporcje?

    • Tosia 24 listopada 2015 o 18:42

      Do każdego ciasta na zakwasie można dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest młody i sobie nie radzi. Wystarczy łyżeczka suszonych 🙂

  • Anita 24 listopada 2015 o 12:39

    Dziękuję, dam znać czy ruszył się w końcu 🙂

  • Anita 24 listopada 2015 o 09:48

    Przepis świetny, wypróbuje dzisiaj ale….mam problem…..
    POMOCY!!!!
    Piekę od 3 m-cy na zakwasie ale od wczoraj widzę, ze on się dziwnie zachowuje tzn.nie rośnie po dokarmianiu,ma kwaśny smak a wczorajszy chlebek wcale tak nie wyrósł jak powinien. Co mam robić, jak ratować zakwas?Muszę na jutro upiec chlebek dla przyjaciół ale jak skoro zakwas nie działa?

    • Tosia 24 listopada 2015 o 10:16

      Przełożyłabym łyżkę zakwasu do nowego słoika i go solidnie dokarmiła, może w nowym mieszkanku znów zacznie pracować jak należy 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej