Szybki chlebek bananowy
Szukasz na prosty i pyszny słodki chlebek? Oto keks bananowy, nazywany jest także często chlebkiem bananowym. Wystarczy kilka bananów – najlepiej, gdy będą dojrzałe i lekko brązowe. To świetny sposób na ich wykorzystanie i ograniczenie wyrzucania jedzenia. I do tego jaki pyszny!
Skoro lubicie banany, to może skusicie się na taki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są takie słodkie i pyszne. Polecam też jako kolejny sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów.
Jeśli dla odmiany macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Dałam rodzynki i żurawinę,make żytnia 100gr i 200pszennej i orzechy,kakao też dałam, soli także, bo nie lubię tyle cukru,wyszedł wspaniały,, dziekuje
Życzę smacznego!
Wyszło ładnie 🙂 dziękuję za przepis! Co prawda musiałam użyć mąki pszennej 650, bo mi sie 550 akurat skończyła, ale wielkiej różnicy to nie zrobiło. Tylko baaardzo mi chlebek wyrósł podczas pieczenia i popękał,chyba nastepn razem dodam mniej sody 😁i cukru mniej, bo wyszlo bardzo, bardzo słodkie.
A mnie wyszedł piękny zakalec, ale i tak szybko chlebek został zjedzony. Chyba jestem kompletnym beztalęciem , bo rzadko kiedy ciasto mi się udaje
Z tymi keksami to jest tak, że nie można wyrabiać za długo. Łatwo o zakalec.
Składniki mieszać łyżką czy mikserem i przez ile minut?
Może być łyżką, może być mikserem, byle krótko, jedynie do połączenia składników, bo inaczej może zrobić się zakalec.
Czy masło ma być ostudzone?
Tak
Ile dodać oleju zamiast masła i czy można dać tylko mąkę pszenną zamiast pełnoziarnistą?
Można dać tylko pszenną, oleju 80 ml.
Jaka ilość składników na keksówkę 12x25cm
Tak jak w przepisie, na taką formę powinno być ok 🙂
ja sama spróbuję upiec i ocenie jak mi się uda wg prostej receptury – bardzo dziękuje za podany przepis.
Kochani przepis jest przepisem.Ten przepis znam od 20-tu lat i jest bardzo dobry.Czytam wasze komentarze i stwierdzam ze nie ktorzy chyba do szkoly nie chodzili bo zadaja glupie pytania.Jakas patologia czy co.
Dziękuję Tosia za twój przepis, na którym zbudowałam swoją wersję bezglutenową.
Angelika
Witam,
Upiekłam dziś to ciasto w wersji bezglutenowej. Pychota.
Na dwie foremki jednorazowe keksówki:
6 średnich bananów ( bio banany z Lidla są pyszne i słodkie a to ważne i muszą być dojrzałe)
zblendowałam , a następnie dodałam 70 gram cukru trzcinowego i 40 gram cukru kokosowego, 2 duże jajka, 120 gram masła klarowanego roztopionego, schłodzonego (masło sama klaruję opiszę niżej). Na koniec dodałam mieszankę 130 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki gryczanej, 70 gram mąki owsianej-bezglutenowej, 100 gram mąki którą robię na świeżo z orzechów włoskich specjalną maszynką, ale myślę że można ją zastąpić poprzednimi mąkami (zwiększyć ich proporcje) a orzechy dodać posiekane, 2 dobre łyżeczki sody bezglutenowej, 2 łyżeczki przyprawy piernikowej -bezglutenowej (własnej produkcji:)), 4 daktyle świeże posiekane, garść sparzonych rodzynek. Mieszam wszystko stopniowo dodając składniki mikserem na wolnych obrotach. Wyłożyłam do foremek i posypałam wiórkami kokosowymi (garść na dwie foremki). Piekłam w nagrzanym piekarniku na 175 stopni przez 55 minut. wolę ciasta dobrze wypieczone (sprawdzałam też w trakcie patyczkiem środek). Ciasto super. Do tego mój syn zajadał się nim pokrojonym na kromeczki i posmarowanym Daktynellą (przepyszny i bardzo zdrowy krem, mogę podpowiedzieć gdzie go kupić).
Przepis gorąco polecam wszystkim, a zwłaszcza dla chorych na celiakię i ograniczających gluten.
Jeśli macie pytania chętnie odpowiem, ponieważ sama wciąż się uczę i korzystam z porad mając dziecko z celiakią. Pozdrawiam Angelika. Adres email angelika.spolnik@wp.pl w tytule piszcie „celiakia”
Super!
Chlebek prosty jak drut a przy tym smaczny zwłaszcza na gorąco ,choć ponoć nie powinno się jeść ciepłych ciast, ale co tam. Piekłam już wielokrotnie na różne sposoby ,z orzechami laskowymi ,żurawiną śliwką .Przepis jest bardzo czytelny i łatwy. Dziękuję
W składnikach nie ma masła,a w wykonaniu jest-stopione-więc ile tego masła?
80 g, już poprawione 🙂
Super, że koleżanki pochwaliły przepis, w którym jest mowa o roztopionym maśle, którego w składnikach brak, a mąkę dodaje się dwa razy.
Przepis został pochwalony, bo w starej wersji portalu był pełny i wiele osób zdążyło z niego skorzystać. Przy nowym wyglądzie bloga czasem występują problemy techniczne.
Już poprawiłam recepturę, dajemy 80 g masła.
Przepraszam nie widzę w składnikach masła ..
80 g
A gdy będę piekła w formie 21 x 8 to o ile mam skrócić czas pieczenia?
Nie skracamy, ilość ciasta jest taka sama, tylko wygląd chlebka będzie inny.
W opisie wykonania występuje masło, ale nie ma go w składnikach.
Jakiej ilości użyć, względnie ile oleju w wersji wegański ej ?
80 g masła i mniej więcej 70-80 ml oleju roślinnego 🙂
Ile masla??
80 g, już poprawione 🙂
Mhm… A kiedy dodać jajko? Bo nie mogę się go dopatrzec w przepisie… Czy najpierw ubić białko?
Jajko dodajemy po rozgnieceniu bananów, razem z cukrem, nawet widać na zdjęciu 🙂
Białka do keksu nie ubijamy.
A można zastąpić np. mąką kokosowa lub migdałową?
Nie bardzo, bo będzie to wtedy bezglutenowy keks, ciasto wyjdzie zupełnie inaczej i trzeba by w ogóle zmieniać proporcje i sposób przygotowania.
Przepis świetny, robiłam już chyba z 5 razy i za każdym razem znikało w mig 🙂 Wszystkim polecam i ciasto i całą smakowitą stronkę !
Bardzo miło mi to czytać, dzięki 🙂
Witam serdecznie.
Chciałabym zapytać czy sodę można zastąpić drożdżami instant?
Dzień dobry,
Hm, no tak średnio, bo zmieni się absolutnie wszystko. Jeśli da Pani powiedzmy 3 płaskie łyżeczki drożdży to będzie trzeba dać trochę letniego mleka lub wody, ale tak w ciemno nie powiem ile, wyrabianie potrwa 5 minut. Ciasto będzie rosło minimum 1,5 h, w smaku i wyglądzie to już będzie zupełnie inny wypiek.
Chlebek szybki, prosty i bardzo smaczny. Z powodu braku daktyli upiekłam go z żurawiną, wyszedł także pyszny. Wyrósł w piekarniku pięknie. Z pewnością zrobię go jeszcze wiele razy, np. gdy będę miała niespodziewanych gości, bo jest dość szybki w przygotowaniu.
Bardzo się cieszę, że zasmakował 🙂 Modyfikacje z bakaliami mile widziane!
Witaj Tosiu, czy mąkę pszenna pełnoziarnista moge zastąpić orkiszowa?
Hej 🙂
Tak, można zastąpić orkiszową jasną lub razową jasną jako dodatek do mąki pszennej. Z samej mąki pełnoziarnistej/razowej wyszedłby zbity zakalec.
A wyjdzie w wersji bezgultenowej?
Tak, pisałam we wstępie. Wystarczy odjąć jajko i dodać jednego banan więcej. Ewentualnie można dodać 3 łyżki namoczonego siemienia lnianego zamiast banana lub ubitą wodę z ciecierzycy, doda ciastu lekkości 🙂
Hmmm.. widziałam info o wersji wegańskiej, ale nie bezglutenowej…
Ah przepraszam, czasem jest tyle komentarzy, że można się pogubić. Byłam pewna, że pytasz o wersję wegańską 🙂
Nie, raczej w wersji bezglutenowej ciasto byłoby zbyt zbite 🙁 Znaczy spróbować możesz, ale nie daję gwarancji, że to będzie udany wypiek.
Na blogu jest dział z wypiekami bezglutenowymi i jest np. przepis na super chleb ryżowo-bananowy, na drożdżach: https://smakowitychleb.pl/ryzowo-bananowy-chleb-bezglutenowy/
Pychota!ja dodalam jeszcze kawalki gorzkiej czekolady a nastepnym razem dodam wloskie orzechy i tez nedzie rewelacja!
Super, dodatkami można śmiało kombinować, bakalie, czekolada, kawa są tu na pewno mile widziane 🙂