Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

2. Dodajemy topione masło, jajko, cukier i mieszamy.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

3. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i pokrojonymi daktylami (kilka zostawiamy do dekoracji) - krótko mieszamy do połączenia składników.

przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu

4. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasta, wierzch wyrównujemy i dekorujemy daktylami.

pieczenie
45 min
pieczenie

5. Chlebek pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 18 grudnia 2022 o 13:55

    Dałam rodzynki i żurawinę,make żytnia 100gr i 200pszennej i orzechy,kakao też dałam, soli także, bo nie lubię tyle cukru,wyszedł wspaniały,, dziekuje

  • Nadia 4 października 2020 o 16:38
    Ocena:

    Wyszło ładnie 🙂 dziękuję za przepis! Co prawda musiałam użyć mąki pszennej 650, bo mi sie 550 akurat skończyła, ale wielkiej różnicy to nie zrobiło. Tylko baaardzo mi chlebek wyrósł podczas pieczenia i popękał,chyba nastepn razem dodam mniej sody 😁i cukru mniej, bo wyszlo bardzo, bardzo słodkie.

  • Ludka 7 maja 2019 o 22:35

    A mnie wyszedł piękny zakalec, ale i tak szybko chlebek został zjedzony. Chyba jestem kompletnym beztalęciem , bo rzadko kiedy ciasto mi się udaje

  • Ewelina 23 października 2018 o 22:00

    Składniki mieszać łyżką czy mikserem i przez ile minut?

    • Tosia 23 października 2018 o 22:42

      Może być łyżką, może być mikserem, byle krótko, jedynie do połączenia składników, bo inaczej może zrobić się zakalec.

  • Ewelina 12 października 2018 o 19:28

    Czy masło ma być ostudzone?

  • Ewelina 12 października 2018 o 16:47

    Ile dodać oleju zamiast masła i czy można dać tylko mąkę pszenną zamiast pełnoziarnistą?

  • Ewelina 12 października 2018 o 16:42

    Jaka ilość składników na keksówkę 12x25cm

  • jadzia 4 września 2018 o 15:29

    ja sama spróbuję upiec i ocenie jak mi się uda wg prostej receptury – bardzo dziękuje za podany przepis.

  • elzbieta 13 czerwca 2018 o 12:19

    Kochani przepis jest przepisem.Ten przepis znam od 20-tu lat i jest bardzo dobry.Czytam wasze komentarze i stwierdzam ze nie ktorzy chyba do szkoly nie chodzili bo zadaja glupie pytania.Jakas patologia czy co.

  • Angelika 15 listopada 2017 o 22:44
    Ocena:

    Dziękuję Tosia za twój przepis, na którym zbudowałam swoją wersję bezglutenową.
    Angelika

  • Angelika 15 listopada 2017 o 22:41

    Witam,

    Upiekłam dziś to ciasto w wersji bezglutenowej. Pychota.

    Na dwie foremki jednorazowe keksówki:
    6 średnich bananów ( bio banany z Lidla są pyszne i słodkie a to ważne i muszą być dojrzałe)
    zblendowałam , a następnie dodałam 70 gram cukru trzcinowego i 40 gram cukru kokosowego, 2 duże jajka, 120 gram masła klarowanego roztopionego, schłodzonego (masło sama klaruję opiszę niżej). Na koniec dodałam mieszankę 130 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki gryczanej, 70 gram mąki owsianej-bezglutenowej, 100 gram mąki którą robię na świeżo z orzechów włoskich specjalną maszynką, ale myślę że można ją zastąpić poprzednimi mąkami (zwiększyć ich proporcje) a orzechy dodać posiekane, 2 dobre łyżeczki sody bezglutenowej, 2 łyżeczki przyprawy piernikowej -bezglutenowej (własnej produkcji:)), 4 daktyle świeże posiekane, garść sparzonych rodzynek. Mieszam wszystko stopniowo dodając składniki mikserem na wolnych obrotach. Wyłożyłam do foremek i posypałam wiórkami kokosowymi (garść na dwie foremki). Piekłam w nagrzanym piekarniku na 175 stopni przez 55 minut. wolę ciasta dobrze wypieczone (sprawdzałam też w trakcie patyczkiem środek). Ciasto super. Do tego mój syn zajadał się nim pokrojonym na kromeczki i posmarowanym Daktynellą (przepyszny i bardzo zdrowy krem, mogę podpowiedzieć gdzie go kupić).
    Przepis gorąco polecam wszystkim, a zwłaszcza dla chorych na celiakię i ograniczających gluten.
    Jeśli macie pytania chętnie odpowiem, ponieważ sama wciąż się uczę i korzystam z porad mając dziecko z celiakią. Pozdrawiam Angelika. Adres email angelika.spolnik@wp.pl w tytule piszcie „celiakia”

  • Maria 17 czerwca 2017 o 19:38

    Chlebek prosty jak drut a przy tym smaczny zwłaszcza na gorąco ,choć ponoć nie powinno się jeść ciepłych ciast, ale co tam. Piekłam już wielokrotnie na różne sposoby ,z orzechami laskowymi ,żurawiną śliwką .Przepis jest bardzo czytelny i łatwy. Dziękuję

  • MARIA 20 listopada 2016 o 18:03

    W składnikach nie ma masła,a w wykonaniu jest-stopione-więc ile tego masła?

  • Ania 19 listopada 2016 o 17:28

    Super, że koleżanki pochwaliły przepis, w którym jest mowa o roztopionym maśle, którego w składnikach brak, a mąkę dodaje się dwa razy.

    • Tosia 20 listopada 2016 o 20:01

      Przepis został pochwalony, bo w starej wersji portalu był pełny i wiele osób zdążyło z niego skorzystać. Przy nowym wyglądzie bloga czasem występują problemy techniczne.
      Już poprawiłam recepturę, dajemy 80 g masła.

  • Dorota 19 listopada 2016 o 14:43

    Przepraszam nie widzę w składnikach masła ..

  • Ola 19 listopada 2016 o 14:22

    A gdy będę piekła w formie 21 x 8 to o ile mam skrócić czas pieczenia?

  • Beata 19 listopada 2016 o 10:20

    W opisie wykonania występuje masło, ale nie ma go w składnikach.
    Jakiej ilości użyć, względnie ile oleju w wersji wegański ej ?

  • Martyna 19 listopada 2016 o 09:28

    Ile masla??

  • Magda 24 czerwca 2016 o 09:11

    Mhm… A kiedy dodać jajko? Bo nie mogę się go dopatrzec w przepisie… Czy najpierw ubić białko?

    • Tosia 26 czerwca 2016 o 12:37

      Jajko dodajemy po rozgnieceniu bananów, razem z cukrem, nawet widać na zdjęciu 🙂
      Białka do keksu nie ubijamy.

  • luiza 22 maja 2016 o 07:40

    A można zastąpić np. mąką kokosowa lub migdałową?

    • Tosia 22 maja 2016 o 17:15

      Nie bardzo, bo będzie to wtedy bezglutenowy keks, ciasto wyjdzie zupełnie inaczej i trzeba by w ogóle zmieniać proporcje i sposób przygotowania.

  • Ola 29 kwietnia 2016 o 19:30
    Ocena:

    Przepis świetny, robiłam już chyba z 5 razy i za każdym razem znikało w mig 🙂 Wszystkim polecam i ciasto i całą smakowitą stronkę !

  • Emilia 21 kwietnia 2016 o 15:50

    Witam serdecznie.
    Chciałabym zapytać czy sodę można zastąpić drożdżami instant?

    • Tosia 21 kwietnia 2016 o 19:15

      Dzień dobry,
      Hm, no tak średnio, bo zmieni się absolutnie wszystko. Jeśli da Pani powiedzmy 3 płaskie łyżeczki drożdży to będzie trzeba dać trochę letniego mleka lub wody, ale tak w ciemno nie powiem ile, wyrabianie potrwa 5 minut. Ciasto będzie rosło minimum 1,5 h, w smaku i wyglądzie to już będzie zupełnie inny wypiek.

  • Marzena 10 marca 2016 o 10:31
    Ocena:

    Chlebek szybki, prosty i bardzo smaczny. Z powodu braku daktyli upiekłam go z żurawiną, wyszedł także pyszny. Wyrósł w piekarniku pięknie. Z pewnością zrobię go jeszcze wiele razy, np. gdy będę miała niespodziewanych gości, bo jest dość szybki w przygotowaniu.

  • Elfik 25 listopada 2015 o 14:59

    Witaj Tosiu, czy mąkę pszenna pełnoziarnista moge zastąpić orkiszowa?

    • Tosia 25 listopada 2015 o 15:52

      Hej 🙂
      Tak, można zastąpić orkiszową jasną lub razową jasną jako dodatek do mąki pszennej. Z samej mąki pełnoziarnistej/razowej wyszedłby zbity zakalec.

  • Karina 23 listopada 2015 o 11:34

    A wyjdzie w wersji bezgultenowej?

    • Tosia 23 listopada 2015 o 12:39

      Tak, pisałam we wstępie. Wystarczy odjąć jajko i dodać jednego banan więcej. Ewentualnie można dodać 3 łyżki namoczonego siemienia lnianego zamiast banana lub ubitą wodę z ciecierzycy, doda ciastu lekkości 🙂

      • Karina 26 listopada 2015 o 14:45

        Hmmm.. widziałam info o wersji wegańskiej, ale nie bezglutenowej…

        • Tosia 26 listopada 2015 o 20:26

          Ah przepraszam, czasem jest tyle komentarzy, że można się pogubić. Byłam pewna, że pytasz o wersję wegańską 🙂
          Nie, raczej w wersji bezglutenowej ciasto byłoby zbyt zbite 🙁 Znaczy spróbować możesz, ale nie daję gwarancji, że to będzie udany wypiek.
          Na blogu jest dział z wypiekami bezglutenowymi i jest np. przepis na super chleb ryżowo-bananowy, na drożdżach: https://smakowitychleb.pl/ryzowo-bananowy-chleb-bezglutenowy/

  • Jola 20 listopada 2015 o 23:57

    Pychota!ja dodalam jeszcze kawalki gorzkiej czekolady a nastepnym razem dodam wloskie orzechy i tez nedzie rewelacja!

    • Tosia 22 listopada 2015 o 18:04

      Super, dodatkami można śmiało kombinować, bakalie, czekolada, kawa są tu na pewno mile widziane 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej