Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, aż składniki się dokładnie połączą.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1,5 h.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub skrapiamy zimną wodą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Agnieszka 18 sierpnia 2017 o 18:22

    Czy można zrobić bułki na zakwasie w wersji nocnej? Tak aby rano tylko włożyć do piekarnika i upiec.

    • Tosia 21 sierpnia 2017 o 17:49

      Można, podrośnięte i uformowane wsadziłabym do lodówki. A rano doprowadziła do temperatury pokojowej i wrzuciła do piekarnika 🙂

  • Ania 2 listopada 2016 o 16:25

    Mam pytanie odnośnie mąki, jaką inna można dodać zamiast przennej

    • Tosia 2 listopada 2016 o 18:17

      Zamiast pszennej można użyć orkiszowej jasnej, ale niestety z żytniej wyszłyby gnioty, więc średnio. Lepiej samą pełnoziarnistą, ale wyjdą strasznie zbite 🙁

  • Paula 5 kwietnia 2016 o 19:49
    Ocena:

    Witam. Zaczęłam przygodę z pieczeniem chlebków jakiś czas temu i były totalną klapą… Nie poddaję się dlatego chciałbym spróbować z bułkami. Mam pytanie – powinno się je piec z termoobiegiem czy bez? Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Tosia 5 kwietnia 2016 o 22:15

      Dzień dobry,
      A może nie ma Pani aktywnego zakwasu, skoro wypieki nie wychodzą? Z jakich przepisów Pani piekła? Warto poszukać przyczyny nieudanych wypieków, aby następne już wychodziły 🙂
      Co do bułek, zawsze pieczemy góra-dół, a jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie 🙂
      Pozdrawiam i powodzenia

      • Paula 23 kwietnia 2016 o 23:09

        Zakwas i przepis (trochę na oko) dostałam od znajomej z centralnej Polski ale zanim dotarłam z nim do domu (na północy) przemierzył, z kilkudniową przerwą na lodówkę w górach, ok. 1000 km więc prawdopodobnie „umarł” z głodu 😉
        Piekłam już chlebki na drożdżach z Waszych przepisów- wychodzą przepyszne i tylko w momencie, gdy brakuje mi czasu kupuję „sklepowy” ale ten już nie smakuje… Dziś wyhodowany zakwas użyję do pierwszego wypieku… Już się nie mogę doczekać ale jednocześnie trochę się obawiam… Cóż, do odważnych świat należy 🙂 Pozdrawiam gorąco

        • Tosia 24 kwietnia 2016 o 15:18

          Silny zakwas wytrzyma nawet podróż, więc jak będzie solidnie dokarmiony i zacznie bąbelkować to można śmiało piec. Trzymam kciuki za pierwszy wypiek, a może doradzić co wybrać na początek, aby wyszło i się nie rozczarować? 🙂

  • Karola 8 lutego 2016 o 20:49

    Witam, mąka pszenna pełnoziarnista tzn jaka? Czy jest mąka i takiej własnie nazwie-bo nie spotkałam się nigdy( he pewnie dlatego, że nie szukałam) no ale…no bo chyba nie chodzi i mąkę żytnią, żytnią razową albo pszenno-razową?

    Musze dodać, że wszs
    ytkie chleby jakie robiła(z wyjątkiem debiutu) są pyszne i smakują wszystkim;-) nawet tym wybrednym

    • Tosia 9 lutego 2016 o 17:59

      Mąkę pełnoziarnista kupuje się po prostu pod takim hasłem, jest trochę mocniej zmielona niż razowa, bo nie ma otrębów, nie określa się jej żadnej typem. Można ją dostać w każdym markecie 🙂
      Cieszę się, że wypieki smakują!

  • Anita 11 stycznia 2016 o 15:25

    Dodalam jajko i faktycznie bułeczki wyszły miękkie,bardzo dziękuję☺

  • Anita 8 stycznia 2016 o 13:48

    Dziękuję, wypróbuję ale jeszcze zapytam jaką ilość puree dodać albo ile jaj-całe ubić czy tylko białko?

    • Tosia 9 stycznia 2016 o 17:58

      Hm, myślę, że ok. 150 g puree ziemniaczanego, albo żółtko + ubite białko na pianę, ale być może będzie wtedy trzeba dać o ok. 50 ml mniej wody. Trudno to na oko teraz oszacować, myślę jednak, że warto spróbować 🙂

  • Anita 8 stycznia 2016 o 10:08

    Tosiu, mam pytanie co zrobić żeby bułeczki były bardziej pulchne? Smak super tylko wydaje mi się że za bardzo są zbite. Czy zamiast zakwasu drożdży dodać? A może zamienić dodatki?

    • Tosia 8 stycznia 2016 o 11:22

      Niestety to kwestia tego, że mają wiele ziaren i są na zakwasie. Niestety bułeczki na zakwasie mają to do siebie, że wychodzą mniej puszyste niż drożdżowe.
      Oczywiście bułki wieloziarniste można śmiało upiec w wersji drożdżowej, mamy cały dział z bułkami, więc na pewno znajdzie Pani coś dla siebie: https://smakowitychleb.pl/kategoria/bulki-i-buleczki/
      A jeśli maja być jednak na zakwasie to spróbowałabym dodać puree ziemniaczane, albo ubite jajka, aby były lżejsze. Może za jakiś czas przygotuję taki przepis 🙂

  • Jola 22 listopada 2015 o 12:08
    Ocena:

    Witam,buleczki wyszly pyszne jednak twarde z wierzchu – jaka moze byc tego przyczyna?

    • Tosia 22 listopada 2015 o 18:12

      Dzień dobry,
      Bułki na zakwasie są specyficznie, nie wychodzą tak delikatne i puszyste jak drożdżowe, tylko raczej chrupiące. Mogły wyjść twarde z wierzchu trochę bardziej niż zwykle np. w trakcie wyrastania, jeśli nie były dobrze zakryte. Przed pieczeniem można tez posmarować je żółtkiem z mlekiem lub białkiem, to pomoże nabrać skórce miękkości 🙂

  • Ela 17 listopada 2015 o 18:57

    Super:-D
    Zastanawiam się jak odmierzacie ten zakwas?
    Ile to łyżek czy może miarka?
    Proszę o pomoc bo mi nigdy nie wychodzi

    • Tosia 18 listopada 2015 o 21:51

      Zawsze wagą kuchenną na gramy, dlatego podaję gramaturę aktywnego zakwasu w każdym przepisie. Warto zainwestować w najtańszą wagę kuchenną, to odmieni jakość Pani wypieków 🙂

  • Anita 16 listopada 2015 o 12:55

    Super pomysł, na pewno wypróbuję bo chlebek ziarnisty jest wspaniały więc bułeczki pewnie też 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej