W zeszłym miesiącu postanowiłam zaszaleć i połączyć w chlebie gruszkę z pietruszką. Wtedy też podsmażyłam je na patelni i dodałam do ciasta pszenno-orkiszowego na zakwasie. Chleb bardzo mi smakował, a ponieważ sezon na gruszki trwa to postanowiłam początkowo powtórzyć wypiek.
Potem jednak stwierdziłam, że pozmieniam trochę proporcje, aby je ulepszyć i dodam samą gruszkę, aby stała się bohaterką wypieku. Tym razem jednak ciasto jest na bazie mąki pszennej oraz mąki pełnoziarnistej. Gruszkę dodałam surową i pokrojoną drobno, a podkręciłam jej smak w postaci dodatku miodu. Nie zabrakło w nim też elementu orkiszowego, ponieważ upiekłam go na zakwasie orkiszowym. Oczywiście jeśli posiadacie tylko żytni to możecie je śmiało zamienić, proporcje będą bez zmian.
Chleb gruszkowy wyszedł niezwykle smaczny 🙂