Chleb dodatkiem chrupiących ziaren? Mamy to! Dziś połączenie mąki graham z mąką gryczaną i mąką chlebową, a do tego masa ziaren: słonecznika, pestki dyni, sezam, mak i siemię lniane. Chleb z tego przepisu wychodzi wyjątkowo smaczny i bogaty!
mąka pszenna typ 650 250 g
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mak 30 g
sezam 30 g
dynia pestki prażone 30 g
słonecznik nasiona 30 g
siemię lniane 30 g
mąka gryczana 100 g
letnia woda + 150 wrząca woda ml (do siemienia) 300 ml
ziarna (u mnie słonecznik i dynia) 2 łyżki
mąka pszenna graham lub pełnoziarnista 250 g
5 godz. 10 min.
Czas całkowity
4 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna (słonecznik, pestki dyni i sezam można wcześniej podprażyć) oraz sól. Letnią wodę wlewamy do mikstury z siemieniem lnianym, wlewamy stopniowo płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty.
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy pestkami i delikatnie je dociskamy.
3. Formę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Następnie wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Czy jest sens traktować to ciasto jak inne podobne na zakwasie, tzn. składać w czasie wyrastania i na koniec odłozyć do koszyczka, a później piec np. na kamieniu? Czy to będzie miało jakiś pozytywny/negatywny wpływ na to jak chleb się upiecze? Czy tutaj foremka jest konieczna?
Można pokusić się o uformowanie bochenka z tego ciasta – proszę spojrzeć na konsystencję na zdjęciach, wg mnie jest to wykonalne. Uważać trzeba jednak podczas składań i samego formowania, ze względu na dużą ilość dodatków, ciasto może się porozrywać, co będzie skutkowało plackiem zamiast krągłego bochenka.
Dzień dobry.
Czy można użyć mąki orkiszowej jasnej typ 680 zamiast pszennej typ 650?
Można. To bardzo podobne mąki.
Witam. Probuje upiec ten chleb, ale cos mi nie rosnie w keksowce. Jaka moze byc przyczyna? Zakwas rosnie, chyba babelkuje, robi sie go więcej jak zostawilam go na noc dokarmiony a chleb juz mi nie rosnie….. Proszę o odpowiedz
Podejrzewam, że powodem może być słaby zakwas. Czy jest to młody zakwas? W jakim czasie podwaja swoją objętość?
Wygląda przepysznie.
Czy jest gdzieś na blogu przepis na chleb na zakwasie z ziarnami, ale z mąkami bezglutenowymi? Nie udaje mi się znaleźć, a pszenna i orkisz niestety odpadają….
Zdecydowanie nalepszy chleb jaki do tej pory upieklam! Pieklam go bez maki gryczanej (zamiast niej zwykla pszenna) i musialam dodac troche wiecej wody (jedno chlustniecie, ciezko powiedziec ile), ale wyszedl NIAMI! Ja, moj luby i nasz 8-miesieczny synek (ktory co prawda jeszcze nie ma zebow, a i tak tylko buzia sie otwierala na nastepne kawalki) pozarlismy go w 2 dni 🙂 Jutro pieke nowy!
Bardzo się cieszę 🙂
Tosiu, czasami wychodzi mi ten chleb jakby troszke za suchy, czy to kwestia zbyt malej ilosci wody w ciescie? Pieklam go juz kilka razy i maka mace nierowna, mimo ze ta sama.
I jeszcze pytanie z innej beczki – dlaczego niektore chleby na zakwasie robi sie tak ze najpierw robi sie zaczyn i potem dopiero ciasto, a w niektorych od razu ciasto?
Wydaje mi sie ze takie „dwufazowe” chleby (zaczyn + ciasto) bardziej mi wyrastaja i robia sie w nich wieksze dziurki, nawet przy mace pelnoziarnistej. Masz jakies przepisy na taki chleb na zakwasie? Probowalam znalezc na twojej stronie, ale nie udalo mi sie.
Z gory dziekuje za pomoc 🙂
Witam czy mogę pominąć mak i sezam? czy trzeba cos dać w zamian ?Pozdrawiam
Można dać 60 g innych pestek, albo zmniejszyć odrobinę ilość wody 🙂
Pozdrawiam
Witam proszę o pomoc chleb który piekę nie za bardzo mi się udaję jest mało wyrośnięty i szybko wysycha .Daję trzy łyżki zakwasu 200 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 1.5 szklanki wody i trochę suchych drożdży rośnie w misce przez 3-4 godz potem przekładam do formy i rośnie 2 godz .w piekarniku mi już nic nie rośnie .Po pary dniach chleb zostawia kwaśny posmak po zjedzeniu .Pozdrawiam
Moim zdaniem ten przepis jest po prostu mało udany. Zachęcam do skorzystania z receptur na blogu 🙂
i chcialabym dodac ze to swietny blog, pyszne chlebki wychodza z przepisow. no i strasznie fajnie ze odpowiadasz zawsze na pytania (i to bardzo szybko!:))
chlebek x 1,5 wyszedl bardzo dobry:) tylko wydaje mi sie ze konsystencja ciasta byla zbyt gesta, a chlebek odrobine suchy (ale i tak jestem bardzo zadowolona z niego!) ciezko w ogole bylo ciasto przekladac do formy. czesto robie wszystko wg przepisu, a cisto straasznie geste, wydaje mi sie ze za geste. jakiej konsystencji powinno byc ciasto chllebowe na zakwasie?
Wszystko zależy od rodzaju wypieku i mąki z której pieczemy. Akurat w przypadku tego wypieku ciasto owszem było gęste, ale nazwałabym je raczej plastycznym. Z samej mąki pszennej lub jasnej orkiszowej powinny być elastyczne, a z żytniej bardzo gęste i krótko wyrabiane. Wiele też zależy czy wyrabiamy ręką czy mikserem, od tego zależy jak składniki rozłożą się w cieście, jak gluten zacznie pracować itp. Ja zazwyczaj używam miksera z hakiem, wtedy takich problemów nie ma, bo ciasto jest zawsze odpowiednio wyrobione 🙂
witam,
mam o polowe wieksza forme wiec zrobilam wszystko tak jak w przepisie, tylko skladniki x1,5. czy powinnam wydluzyc czas pieczenia czy piec tyle ile w przepisie?
Dzień dobry,
Zdecydowanie wydłużyć, w takim razie x 1,5 🙂
Właśnie wyrabiam chleb na zakwasie ze słonecznikiem z mąki razowej i pszennej?czy mogę zostawić wyrastające ciasto do rana czy muszę upiec chleb jeszcze dzisiaj⏳
Ciasto nie powinno wyrastać dłużej niż 5-6 godzin, bo skwaśnieje i zacznie się zapadać, ale można schować na noc do lodówki, aby spowolnić wyrastanie 🙂
Czy zakwas żytni można tutaj zastąpić zakwasem pszennym (razowym)? Jeżeli tak to czy ilość zostaje taka sama? 🙂
Tak, można tak zrobić prawie w każdym przepisie, że zakwas żytni zastępujemy w takim samych proporcjach pszennym lub orkiszowym 🙂
Witam, czy mąkę gryczana można zastąpić pszenna? Dac dodatkowo 100 g pszennej? Pozdrawiam
Dzień dobry. Tak, w tym przepisie można śmiało tak zrobić 🙂
Droga Tosiu! Dostałam od sąsiadki zakwas żytni. Poleciła upiec chlebek . Piekłam kilka razy i nigdy mi się nie udał. Przede wszystkim poradziła aby wszystkie składniki wsypać do miski , wyrobić kopyścią, wyłożyć do keksówki ,postawić do wyrośnięcia na kilka godzin i wstawić do piekarnika zimnego na 1godz. Czytając różne porady w internecie, dużo jest napisane o” dobrze wyrobionym” cieście. Moje ciasto było rzadkie, na „niby” wyrosło ale mało, gdy wkładałam do piekarnika było lejące. Na 1kg mąki chlebowej 1,5l wody 2łyżki zakwasy dodatki w postaci ziaren i otrąb pszennych.
Z tego co czytam to ciasto musi być geste, kilka krotnie wyrośnięte i dobrze wyrobione. Czy to prawda?
Pozdrawiam. Joanna
Dzień dobry 🙂
Są różny techniki pieczenie chleba, więc nie trzeba się kierować jedną zasadą. Pytanie tylko czy ten zakwas na pewno jest aktywny, ładnie bąbelkuje i go Pani dokarmia solidnie? 🙂
CO do tego, że ciasto było rzadkie i do wyrabiania, to zależy od tego z jakiej mąki go pieczemy, ale jeśli z mąki pszennej to ciasto powinno być raczej dobrze wyrobione i elastyczne.
Patrząc na proporcje przepisu, z którego Pani korzystała, uważam, że są one złe – za dużo wody, za mało zakwasu, dlatego ciasto było lejące i zbite.
Polecam by spróbowała Pani upiec chleb z tego przepisu https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-na-zakwasie/ i po prostu do ciasta dodała dwie garści ulubionych ziaren.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂
Droga Tosiu, jakiś czas temu zrobiłam zakwas według Twojego przepisu oraz upiekłam już ròżne chleby i wszystko się świetnie udało. Bardzo Ci dziękuję. Mam pytanko co do tego chlebka, czy mogłabym zamiast mąki przennej użyć orkiszowej? Z gòry dziękuję i pozdrawiam.
Dzień dobry 🙂
Tak, mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową JASNĄ, a mąkę pełnoziarnistą mąką orkiszową razową.
Pozdrawiam i smacznego!
A ja mam problem z zakwasem, jak go zrobić żeby nie był za słaby i tak szybko się nie zepsuł – moje próby z chlebem mnie zniechęcają – pomóż Tosia
Chętnie pomogę, ale musiałabym znać szczegóły na czym polega problem.
Świeżo wyhodowany zakwas zawsze jest słaby, im dłużej jest dokarmiany, tym nabiera większej mocy, taka już jego natura 🙂 Do pierwszych wypieków można dodać szczyptę drożdży, a przy kolejnych dokarmianiach powinien być już odpowiednio silny, aby wyrósł na nim chleb.
A w jaki sposób Pani zakwas się psuje, pleśnieje w lodówce?
Bardzo dobry chlebek 🙂 Ja z braku mąki gryczanej dodałam owsianą i efekt jest całkiem niezły.
Mam tylko drobną uwagę techniczną do przepisu – nie pojawia się w nim informacja, w którym momencie dodajemy zakwas. Pewnie większość domowych piekarzy sobie poradzi, ale dla niektórych może to być mylące 😉
Cieszę się, że się udał 🙂 Co do zakwasu, dzięki za uwagę, dodajemy go razem z ziarnami, już na samym początku.
Pozdrawiam!
Będę próbować dalej w takim razie. Piekarnik nagrzany, wzrastał nawet dłużej ok 5,5 godz., może zakwas słaby był. Poobserwuje go 🙂
Mam problem bo chlebek pęka.. drugi raz piekłam i znowu to samo..co jest nie tak? Pomocy
Jak pęka to znaczy, że zakwas jest za słaby i ciasto mogło źle wyrosnąć, mogło też mieć za chłodno i wyrastało za krótko. Inną przyczyną może być złe uformowane bochenka (chociaż w formie to raczej nie powinien być problem), albo wstawienie ciasta do nienagrzanego piekarnika (poważny błąd).
Aby tego uniknąć można bezpośrednio przed pieczeniem naciąć przyszły chleb według fantazji, wtedy ładnie popęka tam, gdzie trzeba 🙂
Tosiu a czy mogłabym zamiast tych wszystkich nasion dodać nasiona konopii? Jakie proporcje i prazyc czy moczyć?
Pewnie można tak zrobić, ale ja nigdy nasion konopii jeszcze nie używałam, więc nie potrafię pomóc jak się z nimi obchodzić 🙂
Tosiu ratunku! Czym zadtapic mąkę gryczaną?
Rozumiem, że wody ma być w sumie 300 ml ? Tak zerkam i nie wiem, czy ta ilość 150 ml do zalania siemienia jest w tekście poprzedzona myślnikiem, czy plusem 🙂 ? Wolę się upewnić :).
Tak, to jest plus, czyli najpierw zalewamy siemię lniane wrzątkiem (150 ml) i mikstura ta gęstnieje. Potem dodajemy normalną ilość wody, czyli na tyle mąki 300 ml 🙂 Mąka gryczana oraz mąka graham potrzebują sporo wody, a po wyrobieniu ciasto będzie dosyć plastyczne, bez problemu zwilżoną wodą dłonią będzie można je przekładać do formy i wyrównać wierzch.
Powodzenia 🙂
Jeżeli ugniatam ciasto I jest tak klejące że robi sie ciezko i nie laczy sie ladnie w calosc
W takiej sytuacji Należy dodać wody czy mąki ?
Dzięki
Jeśli ciasto jest klejące to dodajemy trochę więcej mąki, tak aby było elastyczne po wyrobieniu.