Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie

1. W rondlu podgrzewamy mleko, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze w odstępach i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Paulina 7 marca 2023 o 17:54

    Zrobiłam z miodem zamiast cukru I wyszły przepyszne, wielkie i mięciutkie

  • Karolina 25 czerwca 2021 o 17:12

    Ja dałam mleko owsiane i 1 łyżkę cukru, wyszły przepyszne.

  • Marta 17 października 2020 o 20:12

    Czy można zrobić coś by bułki wyrastały w górę, by nie były takie spłaszczone? Czy jest jakaś metoda?

    • Tosia 29 października 2020 o 19:52

      Ciasto podwijamy pod siebie, tak jak byśmy lepili jagodzianki. I nie może być za luźne, to nie rozjedzie się przy wyrastaniu

  • Olga 8 grudnia 2019 o 18:57
    Ocena:

    Wyszły mięciutkie, przepyszne! Jak ktoś chce małe bułki to polecam dzielić ciasto na 8 części, bo mi wyszły na prawdę konkretne sztuki po podzieleniu na 6 😀

  • Karolina 19 stycznia 2018 o 23:23

    Świetny przepis – bułeczki łatwo zrobić i wychodzą epickie. Robiłam też z mniejszą ilością cukru (1 łyżeczka) i polecam – fajnie wtedy pasują do serka i szynki.

  • Jola 7 stycznia 2018 o 19:23
    Ocena:

    Zrobiłam z mąki orkiszowej i pszennej i wyszły super. Jedynie następnym razem dodam mniej cukru

    • Tosia 8 stycznia 2018 o 18:34

      Ilość cukru to już kwestia gustu i efektu jaki chcemy osiągnąć, można śmiało zmniejszyć 🙂

  • Paulina 8 lutego 2017 o 12:04

    Witam. Można pominąć cukier? Będą równie smaczne, jeżeli zrobie je na słono z dodatkiem kminku zamiast sezamu? Czy jednak odrobina cukru musi być? Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam

    • Tosia 9 lutego 2017 o 09:59

      Można jak najbardziej pominąć cukier i wejść w kminkowy posmak 🙂

      • Paulina 9 lutego 2017 o 16:43

        Zrobiłam z łyżeczką cukru i z czarnuszką, zarówno dałam ją do środka jak i na wierzch bułeczek. Wyszły obłędne 🙂 pozdrawiam

  • Aga 1 czerwca 2016 o 22:59

    Nie mam jasnej mąki orkiszowej 720, tylko pszenną typ 500. (Pełnoziarnista orkiszowa jest) Może być takie połączenie, czy już za dużo zmiennych i nie pchać się na siłe w ten przepis?

    • Tosia 2 czerwca 2016 o 14:38

      Można pełnoziarnistą orkiszową wymieszać na pół z pszenną typ 500.
      Lub upiec z samej pszennej, proporcje raczej bez zmian, ewentualnie odrobinę mniej płynu, ale na blogu jest mnóstwo przepisów na pszenne bułki.

  • Ela 6 marca 2016 o 19:08

    A da się bez mleka?? Mam uczulenie na laktozę.

  • Anita 8 października 2015 o 09:37

    Tosiu, dlaczego stosujesz suche drożdże? Są lepsze od tych w kostce?

    • Tosia 9 października 2015 o 10:32

      Bo łatwiej je przechowywać, świeże drożdże szybko wysychają lub pleśnieją w lodówce, a tak kupuję sobie kartonik z suszonymi drożdżami i przechowuje w szafce. Nie muszę się ciągle martwić, że trzeba dokupić drożdże, tylko mogę piec spontanicznie o każdej porze. Ich zaletą jest to, że nie trzeba tracić czasu na przygotowywanie zaczynu do ciasta, po prostu miesza się z innymi składnikami, letni płyn je aktywuje. Dla mnie to wygodniejsze jak piekę dużo. A różnicy w wypiekach właściwie nie widzę, ciasto równie pięknie rośnie.

  • Maja 15 września 2015 o 13:51

    Ile dni trzymają świeżość?

    • Tosia 15 września 2015 o 14:58

      Trudno powiedzieć, u mnie szybko zniknęły 🙂 Przypuszczam, że 3 dni, potem jeszcze można odgrzać w piekarniku, albo zrobić tosty francuskie

  • Ela 15 września 2015 o 09:34

    Chętnie je upiekę ale czy można jakieś podobne na zakwasie???

  • rategazelle 14 września 2015 o 20:25

    wygladają pysznie 🙂 idealne do szkoły z masłem orzechowym 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej