Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników

1. Dynię kroimy na plastry i kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą (ja dodatkowo rzuciłam kilka listków świeżego rozmarynu i ziarenka pieprzy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników

2. Upieczoną dynię ucinamy ze skórki i wrzucamy do naczynia blendera, skrapiamy oliwą i miksujemy blenderem na gęste i gładkie puree.

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne (ok. 2 minuty).

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Monka 18 października 2022 o 20:21
    Ocena:

    Moja przygoda z bezglutenowym jedzeniem dopiero się zaczyna.
    Chleb dyniowy – to moj pierwszy raz
    Wyszedł genialny. Już się martwię co to będzie jak nie będzie sezonu dyniowego.
    Użyłam dyni piżmowej i w różnych proporcjach( ale ilość zachowana )mąk- ziemniaczana , ryżowa i kukurydziana.
    Dziękuję za ten przepis.

    • Małgosia 18 października 2022 o 20:49

      Na szczęście dynia piżmowa jest dostępna teraz przez większość roku 🙂 Przez pozostały rok można posiłkować się dynią mrożoną lub wypróbować inne przepisy. są równie pyszne!

  • Beata 31 października 2021 o 20:29

    Chleb pyszny ale tylko pierwszego dnia… później twardy jak skała… wyrzuciłam połowę. Więc chyba nie polecam

  • Ala 17 września 2019 o 18:59

    Czy do chleba można dodać ziarna np. Słonecznika, dyni, sezamu, chia?

    • Tosia 24 września 2019 o 11:26

      Można, tylko trzeba kontrolować konsystencję ciasta, być może będzie trzeba dać więcej wody.

  • Janna 3 stycznia 2019 o 00:02

    Czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną w tym przepisie?

  • magda 18 grudnia 2018 o 18:51
    Ocena:

    Niestety zakalec?
    40 minut to jednak za krótko. po wylaczeniu piekarnika zostawilam chleb zeby ostygl przy otwartym piecu. Po paru minutach postanowilam wyjąć chleb z foremki zeby boczki jeszcze nieco sie zrumueniły. A tam….cały spód chleba miękki. Położyłam go na dół piekarnika i włączyłam grzałkę ale nie pomogło. Spód chrupiący ale środek papkowaty….godzina pieczenia minimum. Jeszcze jedno pytanie czy używając drożdży nie powinno sie dodac łyżeczki cukru żeby lepiej rosły?

    • Tosia 2 stycznia 2019 o 12:55

      Każdy piekarnik jest wbrew pozorom inny, u mnie po 40 minutach był pięknie upieczony. Co do wypieków dyniowych, wystarczy użyć innej dyni, np. bardziej wodnistej, wyjdzie inne puree niż u mnie i zaburzą się proporcje, bo ciasto będzie za luźne i się nie dopiecze. Zatem czasem to nie jest kwestia czasu podanego w przepisie, a innych szczególików.
      Cukier dodajemy do świeżych drożdży, aby ruszyć zaczyn, do suszonych nie trzeba, więc dla zdrowia lepiej tego nie robić 🙂

  • Ania 13 listopada 2017 o 12:54

    Chlebek rewelacyjny,dziekuje za przepis szkoda ze dopiero go znalazlam,ale napewno bedzie czesto goscil na naszym stole wszyscy zachwyceni smakiem chleba nawet ci ktorzy nie sa na diecie.Chleb jest dlugo swiezy.

  • Aga 5 listopada 2017 o 15:37

    Hej, upiekłam go już kilka razy bo bardzo lubię ten smak. Niestety „na goraco” jest pyszny a gdy wystygnie mocno twardnieje :(. Jestem na diecie bezglutenowej od 2 lat. Wiem jaka jest konsystencja takich chlebów :). Martwi mnie to że ten ma taką nie fajna strukturę, może powinien stygnac w formie?

    • Tosia 6 listopada 2017 o 14:12

      Hej,
      Proponuję spróbować dać tu trochę mniej mąki, albo wymieszać inne mąki bezglutenowe i sprawdzić jaki będzie efekt. Ciężko mi powiedzieć czemu tak bardzo twardnieje, nie mam aż takiego doświadczenia z bezglutenowymi chlebami, rzadko je piekę 🙂

  • Beata 9 kwietnia 2017 o 19:08

    Chciałabym upiec ten chlebek ale w maszynie. Czy proporcje pozostają takie same?. Poza tym czy mogę mąkę ziemniaczaną zamienić na mąkę z ciecierzycy?

    • Tosia 9 kwietnia 2017 o 21:25

      Proporcje bez zmian, można ewentualnie podwoić, zależy jakie programy ma maszyna, na ile gramów itp., także to kwestia sprzętu.
      Można wykorzystać mąkę z ciecierzycy, proporcje też bez zmian.

  • Gosia 24 października 2016 o 22:02

    Mi chlebek wyszedł wyśmienity. Zamiast mąki ryżowej użyłam mąki z komosy ryżowej. Rewelka :))

  • agnieszka 21 października 2016 o 12:59

    Niech Pani wskazuje w przepisach rodzaje np tak jak w tym przypadku dyni, bo straciłam czas i składniki tylko dlatego ze o rodzaju dyni dowiedziałam sie z komentarzy.

    • Tosia 21 października 2016 o 14:40

      Wspominam o tym w prawie każdym dyniowym przepisie, akurat tutaj nie napisałam. Staram się jak mogę każdemu dogodzić, ale jak widać nie jest to łatwe 🙂
      Do wypieków najlepiej używać dynie o małej zawartości wody i o pomarańczowym miąższu, czyli np. piżmowa lub hokkaido.
      Z jasnych, wodnistych dyń nie wyjdzie dobre puree.

  • Zosia 16 października 2016 o 02:06

    Uzyłam dyni makaronowej i chleb wyszedł zakalcowaty . Co mogłam zrobić zle? to wina dyni ? Prosze o odpowiedz !

    • Tosia 20 października 2016 o 09:29

      No niestety dynia makaronowa ma zupełnie inny miąższ niż np. hokkaido, której użyłam, więc przypuszczam, że to było powodem.

  • Jolanta 17 września 2016 o 09:28

    niestety,
    jestem bardzo rozczarowana- maka ryzowa nie powiazała się zupelnie z reszta skladników, co tez zreszta podejrzewałąm
    pozdrawiam

    • Tosia 18 września 2016 o 12:40

      A piekła Pani już kiedyś bezglutenowe chleby? to specyficzne wypieki, ale myślę, że to nie wina mąki ryżowej, a konsystencji puree dyniowego, pewnie było zbyt luźne, to dosyć trudny wypiek jak na bezglutenowe. A jest Pani na diecie bezglutenowej? Chętnie pomogę wybrać właściwy przepis, bo jest kilka lepszych receptur na blogu i które wszyscy chwalą 🙂

  • Ilona 14 marca 2016 o 02:25

    Przepraszam,ale miałam jakiś problem z zamieszczeniem wiadomości. Rozumiem w takim razie zmniejszę ilośc drożdży juz jutro.Prosze mi powiedzieć te 3 płaskie łyżeczki to ile może by gram? Jeśli chodzi o mus był on dość rzadki ale z kubka by się nie wylał takze nie wiem. Może zmniejszyć ilośc wody choć troszkę? Co pani myśli

    • Tosia 14 marca 2016 o 21:48

      Na blogu jest moderacja, więc czasem trzeba poczekać zanim zatwierdzę komentarz, ale wszystkie dochodzą 🙂
      To będzie ok. 5 g suszonych drożdży instant. Co do musu z dyni, u mnie to było gęste puree, jak na zdjęciu, konsystencja jak ziemniaczane, jeśli u Pani luźniejsze to trzeba koniecznie zmniejszyć ilość wody, aby ciasto w trakcie wyrabiania wyszło plastyczne.

  • Ilona 13 marca 2016 o 10:37

    Witam, wczoraj piekłam chlebek i wyszedł mi taki gumowaty bardzo 🙁 wogole nie przypomina tego pani ze zdjęcia 🙁 dyni użyłam pizmowej czy to może być przyczyna? Poza tym o wymieszaniu wszystkiego ciasto nie przypominało modeliny tylko miało lejąca konsystencje na tyle ze wylałam je na formę a po tym po 20 minutach musiałam juz je wstawiać do piekarnika bo juz wyroslo. Strasznie szybko urosło nie tak jak pani po 1,5h. Wody dałam 300ml czy mam może zmniejszyć ilośc ? Proszę o radę bo jeszcze dziś spróbuje upiec jeszcze jeden. Bardzo mi zależy na tym chlebku bo mój 3 letni synek nie może glutenu a ten chlebek byłby idealny, bo te ze sklepu to sama chemia. Pozdrawiam i proszę o wskazówki co mogę zmienić.

  • Ilona 13 marca 2016 o 01:08

    Witam, właśnie ukroilam pierwsza kromkę chlebka i zastanawiam się czy on powinien właśnie taki być. Jest trochę gumowaty, a ciasto nie wyszło mi tak jak u pani na zdjęciu. Było takie lejące nie przypominało modeliny i po wymieszaniu składników stało tylko jakieś 20 minut bo juz było wyrośnięte. Dodam ze użyłam dyni pizmowej czy to może być przyczyna tej inności ? Cała resztę robiłam tak jak było w przepisie. Proszę o wskazówki co mogłabym poprawić.

    • Tosia 13 marca 2016 o 13:31

      Dzień dobry,
      Jeśli ciasto po 20 minutach jest wyrośnięte to znaczy, że dano za dużo drożdży. Użyła Pani świeżych czy suszonych? Pomyłka z przeliczeniem drożdży to najczęściej popełniany błąd, a właśnie jak się da za dużo to chleb wychodzi gumowy.
      Co do samej dyni, ma to znaczenie jaka będzie i jakiej konsystencji uzyskamy mus, bo od tego zależy dalsze konsystencja ciasta. Jak mus jest zbyt płynny, to potem też ciasto jest lejące, mimo, że mus waży tyle samo co w przepisie.

  • Zosia 29 grudnia 2015 o 21:14

    Ja próbowałam z dynia zwykłą i z hokkaido, przy czym tę pierwszą gotowalam na małej ilości wody (odjelam ją potem od tych 300 ml) i potem robiłam puree za pomocą praski do ziemniaków, do tego od razu dałam oliwę, resztę wody (już zimnej, żeby zrównoważyc temperaturę), a na koniec drożdże. I to wszystko do wymieszanego sypkiego. Ta wersja bardziej mi smakowała, bo chyba ze względu na większą wodnistosc dyni chlebek wyszedł bardziej puszysty. Ale tak czy owak godny polecenia! Dziękuję za pomysł!

  • Kasia 10 grudnia 2015 o 15:22

    Robiłam chlebek wg. Pani przepisu (czasem modyfikując proporcje i zastępując mąkę ziemniaczaną, mąką gryczaną) wiele razy i zawsze wychodził wspaniały (dynia Hokkaido po upieczeniu z rozmarynem nadawała mu delikatnej pikantności – nawet bez dodatku pieprzu). Wszyscy się nim zachwycali.
    Chlebek bananowy nie przypominał zwykłego chleba w smaku i konsystencji (dałam za dużo bananów), wiec nie jest u nas tak popularny.
    Dzisiaj będę robiła zwykły chlebek bezglutenowy (moje zapasy dyni się niestety już skończyły) – również z Pani arsenału (https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/).
    Bardzo dziękuję za całą pracę, która Pani wkłada w przygotowanie tych wspaniałych przepisów i komentarze z podpowiadziami, co czym zastąpić 🙂

  • Agnieszka 11 listopada 2015 o 20:00

    Chlebek wspaniały! Pięknie wyrósł, piekłam trochę dłużej dla pewności.W przekroju podobny do tego na zdjęciu. Bardzo smaczny i w porównaniu do ziemniaczanego, wyszedł mi sporo większy. Piekłam w keksówce 27x9cm (mierząc od spodu) i prawie cała była wypełniona. Następny będzie chlebek ryżowo-bananowy. Pozdrawiam obydwie Piekareczki i dziękuję za świetny przepis 🙂

    • Tosia 12 listopada 2015 o 10:47

      Super! Bardzo się cieszę się, że chleb udany!
      A pozdrowienia przekażę koleżance, ale już od kilku miesięcy bloga prowadzę sama 🙂

  • Ewa 11 listopada 2015 o 19:28

    Zrobiłam, wyszedł super! Czy można go mrozić?

    • Tosia 12 listopada 2015 o 10:41

      Super! Tak, każdy upieczony chleb można zamrozić. Ja go wtedy kroję na kromki i pakuję w foliowe torebki 🙂

  • Agnieszka 11 listopada 2015 o 13:06

    Bardzo dziękuję za informacje 🙂 Idąc swoim tokiem myślenia pewnie dałabym za dużo wody. Dynię dostałam od Mamy, miała kilka na działce. Nie wiem, jaki to gatunek, ale jest baaaardzo pomarańczowa i troszkę większa niż ta, na zdjęciu. Po upieczeniu skórka schodziła cieniutka jak pergamin. Zaraz będę wyrabiać ciasto, dam znać, jak wyszedł chlebek. Pozdrawiam.

  • Agnieszka 11 listopada 2015 o 08:46

    Witam Dziewczyny,
    robiłam już inne chlebki bezglutenowe z Waszego przepisu, ziemniaczany i wieloziarnisty. Ziemniaczany trochę za długo wyrastał i opadł, po upieczeniu miał zakalec, ale wieloziarnisty wyszedł pięknie. Dodałam tylko do niego troszkę więcej wody, bo doczytałam w komentarzach, że ma być konsystencja gęstej śmietany. Dziękuję za porady. Teraz przyszła kolej na dyniowy chleb, (dynia się właśnie piecze) Mam pytanie odnosnie konsystencji, bo wydaje mi się, że to jedna z najważniejszych informacji. To ciasto w blaszce na zdjęciu bardziej mi przypomina miękkie ciasto pierogowe., wygląda na takie, które daje się łatwo formować. Czy to znaczy, że jest dość gęste?

    • Tosia 11 listopada 2015 o 12:33

      Dzień dobry 🙂
      Nie, ciasto w blaszce jest plastyczne, bardziej przypomina modelinę, ale nie jest tak miękkie jak pierogowe. Nie nazwałabym go w sumie też gęstym, bo nie jest aż tak wodniste.
      Są różne gatunki dyni, ja wybieram hokkaido, bo można je piec ze skórką, ma piękny kolor i puree wychodzi gęste co pozytywnie wpływa potem na konsystencję ciasta. Nie wiem jaką ma Pani dynię, ale jednak starałabym się trzymać proporcji, bo rzadko kiedy trzeba wprowadzać do przepisów modyfikacje. akurat chleby bezglutenowe są specyficzne, szczególnie z dodatkiem puree, musów itp., ale raczej nie powinny to być duże zmiany!
      Pozdrawiam.

  • Ania 7 listopada 2015 o 21:24
    Ocena:

    To mój pierwszy bezglutenowy wypiek, chlebek robiłam z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, wyszedł pyszny 🙂

  • Paula 15 października 2015 o 20:17

    Dziekuje bardzo za odpowiedz.Chlebek wyszedl mimo, ze ciasto bylo.plynne.Z wygladu inny , nie taki ladny jak Pani;-) ale byl pyszny.Slyszalam.o dyni hokkaido ale nie moge jej znalezc 🙂 Jak w koncu kupie , to wyprobuje jeszcze raz…i dziekuje bardzo za przrpis na chleb ziemniaczany , jest pyszny! Pozdrawiam

    • Tosia 16 października 2015 o 09:43

      Szkoda, ale ważne, że był pyszny 🙂 Dynia ma bardzo dużo gatunków, a przez to każdy zachowuje się w kuchni inaczej i ma inny kolor. Dlatego też chciałam pokazać na zdjęciach jak to u mnie wyglądało i skąd ten żywy kolor 🙂
      A dynia hokkaido to zdecydowanie moja ulubiona. Takiej dużej, najczęściej spotykanej w sklepach to niespecjalnie lubię, bo jest bez wyrazu.
      Pozdrawiam.

  • Weronika 14 października 2015 o 17:17
    Ocena:

    Przechodzę stopniowo na dietę bezglutenową. Bezglutenowy chleb dyniowy wspaniale wpisuje się w sezon dyniowy i moje wymagania odnośnie diety. Super przepis.

  • Ewelina 8 października 2015 o 11:17

    Czy mąkę ziemniaczana można czymś zastąpić. Dziecko jest uczulone na ziemniaki i kukurydzę.

    • Tosia 9 października 2015 o 10:33

      W tym przepisie można śmiało zastępować mąki bezglutenowe np. ziemniaczaną na gryczaną/orzechową/z ciecierzycy. Można użyć też tylko mąki ryżowej, proporcje się raczej nie zmienią, tylko smak i kolor wypieku.

  • Paula 1 października 2015 o 21:37

    Czy ciasto ma wyjsc plynne , bo takie mi wyszlo? Na pewno dalam.odpowiwdnia ilosc maki. 🙂

    • Tosia 2 października 2015 o 13:40

      A jaką dynię Pani użyła? Bo każdy gatunek jest trochę inny, być może Pani był bardziej wodnisty, jaki miała kolor po miksowaniu? Ja używam zawsze dyni hokkaido, można ją piec i miksować ze skórką, ma intensywny kolor i wychodzi z niej gęste puree przez co świetnie się wyrabia potem ciasto 🙂

  • Marcin 25 września 2015 o 17:06
    Ocena:

    Który polecacie chcleb bezglutenowy z tej kategorii https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ na początek? Czy chleb ziemniaczany bezglutenowy jest smaczny?

  • Magdalena 21 września 2015 o 14:45

    Niestety robiłam wszystko według przepisu i nie udał mi się. Co mogłam zle zrobic 🙁

    • Tosia 21 września 2015 o 18:20

      Musiałabym wiedzieć dokładnie co Pani robiła, bo czasem czytelnikom wydaje się, że robią według przepisu, a wcale tak nie jest. Trudno mi pomóc w ciemno.
      Używała Pani wagi kuchennej? Jakie drożdże? Ile i jak było wyrabiane ciasto? Jakiej dyni Pani użyła, noi po czym Pani ocenia, że się nie udał?
      Czy jest Pani na diecie bezglutenowej? Bo to specyficzny przepis dla osób będących na diecie. Na blogu mamy też inne przepisy na dyniowe wypieki, z mąką pszenną wychodzą delikatne i puszyste. Niestety bezglutenowe są cięższe, ale też mogą być smaczne 🙂

  • Asia 6 września 2015 o 21:40

    A co zrobić jeśli ktoś poza glutenem ma nietolerancję na drożdże??? proszek do pieczenia czy soda i w jakiej ilości???

  • Magda 1 września 2015 o 22:04

    pięknie rudy :>

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej