Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą. Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 3 minuty.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką, dekorujemy ziarenkami kaszy gryczanej (opcjonalnie). Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ocena czytelników: 3.78 z 9 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 4 marca 2024 o 10:06
    Ocena:

    Wyszedł bardzo dobry. Zmieliłam białą kaszę gryczaną dla uzyskania mąki. Dodałam zdecydowanie więcej wody. Pięknie wyrósł, smaczny. Polecam

  • Arab 9 listopada 2023 o 19:34

    Przeciez w przepisie sa zle proporcje maki do wody….

  • Madzia 12 września 2021 o 21:40
    Ocena:

    Wyrósł w sam raz, skórką chrupiącą, w środku idealny ?. Na zwykłych drożdżach, dałam jednak odrobinę więcej wody. Dziękuję za przepis.

  • Ula 25 lutego 2021 o 18:37

    Upiekłam chleb z tego przepisu, dodałam troszeczkę więcej wody, bo ciasto nie chciało się skleić. Chlebek wyszedł bardzo dobry, wiadomo,że nie taki jak z mąki pszennej, ale jak na chleb bez glutenu jest pyszny.
    Kupowałam kiedyś w piekarni pieczony na zamówienie, ale ten jest o niebo lepszy.

  • Jolanta 10 maja 2017 o 21:40

    Pani Tosiu, hmm właśnie chleb się upiekł i w ogóle nie urósł totalnie 3 cm placek. Czy powyższe zdjęcie to na pewno chleb z Pani przepisu? :((

    • Tosia 11 maja 2017 o 13:45

      A jakich drożdży Pani użyła, świeżych czy suszonych? Jak ciasto nie rośnie to znaczy, że drożdże nie są aktywne, albo ciasto ma za zimno.
      Oczywiście, że moje zdjęcie, po co miałabym wstawiać inne.

      • Maria 24 czerwca 2017 o 12:57

        Dzień dobry,

        upiekłam dzisiaj ten chlebek, smaczne, ale nie ma mowy o pokrojeniu, bo sie kruszy. Nie poddaję się, będę eksperymentować, pozdrawiam.

        • Tosia 25 czerwca 2017 o 21:21

          Jak się kruszy to znaczy, że za mało wody. A upiekła Pani gryczany chleb, bo jest na diecie bezglutenowej?
          Na blogu mamy dział z bezglutenowymi przepisami i są znacznie ciekawsze i lepsze do polecenia przepisy 🙂

      • Jolanta 7 lipca 2017 o 12:24

        Robilam 2 podejscie i oczywiscie jak Pani pisalam uzylam drozdzy instant, chleb w momencie rosniecia mial cieoplo i znowu nie urusl zrobil sie mega suchy placek a na 2 dzien rozsypujacy sie w srodku a na zewnatrz twardy jsk kamien.

  • Jolanta 10 maja 2017 o 18:46

    Tosiu, chyba również mam problem obecnie chleb rośnie ale za nic się nie chciała uformować kulka. Powstała totalna brynza 🙂 dałam tyle wody ile pisałaś i tyle mąki ile wskazałaś, nie chciałam dodawać więcej mąki. Czy to że nie powstała kulka ma jakieś znaczenie ?

    Dzięki

    • Tosia 11 maja 2017 o 13:44

      Wyjść wyjdzie, ale to zły znak. A jest Pani na diecie bezglutenowej? Na blogu jest cały dział z bezglutenowymi przepisami i są znacznie lepsze receptury od tej 🙂 Wypieki z samej mąki gryczanej nie są łatwe.

    • Krystyna 25 sierpnia 2021 o 14:07

      Ja pieke chleb gryczany z innego przepisu i Nest pyszny .

      • Małgosia 25 sierpnia 2021 o 16:07

        Nie mam najmniejszych wątpliwości, że chleb z Pani przepisu jest wyborny, ale zawsze można wypróbować nasz przepis – tak dla urozmaicenia na podniebieniu 🙂

  • Ola 6 maja 2017 o 13:52

    A mnie niestety chleb w ogóle się nie udał:(
    Kruszy się i rozsypuje. W ogóle nie jest cały. Miałam problem z wyjęciem z foremki..wyjęłam ale pękł w kilku miejscach.
    To już kolejny przepis który testuję i niestety… Mąka gryczana w ogóle nie udaje mi się, jeśli wykorzystywanie jej jako składnik podstawowy do wypieku chleba.

    A może robię coś nie tak… wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem..jednak 250 ml okazało się zbyt małą ilością wody, bo w ogóle mąka nie chciałam się skleić – zlepić. Dolałam więcej wody, to faktycznie..ciasto się skleiło …ale chleb rozsypał się sam po wyjęciu z foremki:(

    • Tosia 6 maja 2017 o 16:57

      Wypieki bezglutenowe nie są proste, proponuję wypróbować jakiś nowszy przepis, są bardziej dopracowane i w każdym z nich można wykorzystać mąkę gryczaną 🙂

      Przepisy w kategoriach

    • Paulina 19 grudnia 2021 o 10:41

      Od lat piekę chleb gryczany. Tu jest zdecydowanie za mało wody.
      Odpowiedzi Pani Tosi beznadziejne.

      • Małgosia 20 grudnia 2021 o 09:38

        Cenię sobie doświadczenie innych ludzi. Obiecuję w najbliższym czasie sprawdzić ten przepis. Być może rzeczywiście powinniśmy się nad nim ponownie pochylić.

      • Lesli 16 czerwca 2025 o 22:21
        Ocena:

        Dobrze, że ty jesteś taka „nadziejna” xDD

  • Agata 24 listopada 2016 o 10:06

    Hej mam takie zapytanie. Przepis bardzo mi się spodobał. Jednak ze względu na nietolerancje fruktozy nie mogę spożywać miodu. Czym ewentualnie można go zastąpić? Zwykłym cukrem>? Jeśli tak to ile? Mam również celiakie więc pole do popisu dość ubogie.

    • Tosia 28 listopada 2016 o 13:55

      Można dać syrop z agawy, albo w ogóle pominąć słodki dodatek. A wybrała Pani ten przepis, bo jest bezglutenowy? Jeśli tak to podpowiem, że na blogu jest cały dział z wypiekami bezglutenowymi i są lepsze receptury od tej 🙂

  • Teresa 15 marca 2016 o 19:52

    Nie jestem na diecie bezglutenowej ale nie chce jesc nice Co pszenne

    • Tosia 16 marca 2016 o 20:43

      Rozumiem, pytam, bo wypieki bezglutenowe są bardzo specyficzne w smaku i konsystencji. A może spróbuje Pani z mąką żytnią i zakwasem? 🙂

  • Teresa 15 marca 2016 o 14:04
    Ocena:

    Witam wlasnie upieklam chleb z maki gryczanej pachnie makiem dobry tylko troche jest taki scisly. Moze troche wiecej wody dolac

    • Tosia 15 marca 2016 o 19:00

      Dzień dobry,
      A jest Pani na diecie bezglutenowej? Bo to chleb typów bezglutenowy, więc niestety z natury trochę zbity. Na blogu mamy już nowsze i bardziej ulepszone przepisy na wypieki bezglutenowe 🙂

  • Karina 26 lutego 2016 o 13:39

    Pierwszy chlebek wyszedł mi placek 🙂 😉

  • Ana 14 stycznia 2016 o 09:31
    Ocena:

    A mi cos nie wyszlo ;( chleb sie wogole nie wypiekl a na.zewnatrz piekny 😉 co.poszlo nie tak ?;(

    • Tosia 14 stycznia 2016 o 18:36

      Chleb gryczany nie jest łatwy, gdyż to chleb bezglutenowy. Trudno powiedzieć co poszło źle, musiałabym być z Panią w kuchni. A ma Pani doświadczenie z chlebami? Może coś z piekarnikiem lub z drożdżami (były mało aktywne) lub ciasto wyrastało w zimnie?

  • Beata 7 stycznia 2016 o 11:38
    Ocena:

    To jest najlepszy z bezglutenowych przepisow tutaj zamieszczonych. Chleb wychodzi pyszny za kazdym razem. Do oststniego wypieku dodalam rozmaryn i tez byla rewelacja 🙂 Dziekuje za przepis. B

  • Julita 30 sierpnia 2015 o 14:45

    Witam. Czy do chleba można dodać otręby owsiane?

    • Tosia 31 sierpnia 2015 o 13:30

      Dzień dobry,
      A zależy Pani na tym, aby ten chleb był bezglutenowy? Bo mamy też na blogu inne przepisy z mąką gryczaną, bardziej pulchne. Ten jest specyficzny, bo bezglutenowy i jest trochę zbity, dodatek otrębów będzie ok, ale być może będzie trzeba dodać ok. 50 ml wody więcej, bo ciasto wyszłoby za suche

  • Marcin 11 sierpnia 2015 o 23:47

    Nie zależy mi na braku glutenu ale chciałbym, żeby smak gryczany dominował. Czy mogę dodać np. 100 g mąki orkiszowej razowej lub graham?

    • Tosia 12 sierpnia 2015 o 21:15

      Hm, jeśli nie zależy Panu na wypiekach bezglutenowych to proponuję upiec jakiś klasyczny chleb. Sam gryczany będzie jednak zbity, a gdyby upiec zwykły drożdżowy pszenny https://smakowitychleb.pl/szybki-chleb-domowy/ lub orkiszowy https://smakowitychleb.pl/orkiszowy-chleb-nocny-z-oliwa/ to po prostu wystarczy zamienić jakieś 200 g na mąkę gryczaną i upiec w takich samych proporcach piękny i puchaty chleb 🙂
      Czyli nie modyfikowałabym tego specyficznego przepisu, tylko jakiś zwykły o dodatek mąki gryczanej.

      • Marcin 14 sierpnia 2015 o 00:15

        OK, nie będę profanował 😉 Znalazłem w necie przepis na prostu chlebek pszenno-gryczany i wyszedł super – wcale nie był puchaty. Nie znaczy to, że zrezygnuję z tego przepisu – co to to nie. Przepis mam w ulubionych i codziennie do niego dojrzewam 😉 Dziękuję za wskazówki i udostępnione przepisy – są super!!!

  • Robert 9 maja 2015 o 18:55

    Witam
    mam problem z wyrobieniem ciasta , chleb po upieczeniu jest super , ciężki , zbity ale bardzo smaczny w sumie konsystencja jak w pełnoziarnistych. Ale mam problem z wyrobieniem ciasta , robię je na desce , klei mi się niesamowicie do rąk i do deski , kiedyś jak uniosłem do góry to ciasto przykleiło sie do rąk i uniosło razem z deską hehe , pomyślałem że to niesamowity klej. Jest to bardzo uciążliwe i zniechęca do robienia chleba , a szkoda. Może jakieś rady , może robić w misce , może więcej wody …. nie wiem proszę o rady .

    • Tosia 10 maja 2015 o 12:32

      Dzień dobry.
      Niestety chleby bezglutenowe mają to do siebie, że są cięższe i bardziej zbite niż klasyczne pieczywo np. pszenne, taka ich natura.
      Wybrał Pan też przepis z względu na mąką gryczany czy fakt, że to przepis bezglutenowy? Na blogu mamy też inne przepisy bezglutenowe na trochę lżejsze pieczywo, podaję linka: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
      A jeśli chodzi o wyrabiane tego ciasta, w misce będzie lepiej, można też sobie pomóc mikserem, a ciasta nie trzeba długo wyrabiać, byle składniki się połączyły. Można też spróbować dodać z 50 ml więcej wody.
      Pozdrawiam 🙂

  • Dona818 12 marca 2015 o 12:56

    Witam mam pytanko co jeśli nie mam suszonych drożdży czy mogę dodać świeże?

    • Tosia 12 marca 2015 o 21:16

      Dzień dobry.
      Tak, proszę dać 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej trzeba przygotować zaczyn, w razie pytań służę pomocą.
      Proszę jednak pamiętać, że jest to chleb bezglutenowy, z samej mąki gryczanej jest zupełnie inny niż klasyczne wypieki. Tak piszę w razie czego, aby nie rozczarował smakiem 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Wojciech 27 lutego 2015 o 19:13

    Na jakim programie piec ten chleb w automacie ?

    • Tosia 28 lutego 2015 o 09:54

      Nie wiem czy upieczenie tego chleba w automacie to dobry pomysł, z bezglutenowcami bywają problemy. A program też zależy od maszyny jaką Pan ma i jakie są do wyboru.

  • Tomasz 4 listopada 2014 o 09:20

    podaję przepis na „Chleb gryczany”:
    Składniki:
    400g mąki gryczanej
    0,6 litra wody
    100 g maki zytniej
    100 g płatków owsianych
    100 g nasion słonecznika
    100 g pestek dyni
    100 g nasion lnu
    50 g drożdży
    1 łyzka soli
    1 łyzka octu balsamiko

    Wykonanie:
    Makę, drożdże, sól i wodę umieścić w Thermomixie i wyrabiać 10 s w poz. 4 , nastepnie wyrabiać 7 min w poz … dodając resztę składników. Ciasto powinno być luźne. Wyłozyc do blaszki, pozostawic do wyrosnięcia na 15-20 min . Piec 60 min w 185 st C

    Źródło: opakowanie maki gryczanej firmy Melvit

    Moje modyfikacje:
    1. mąkę żytnią 720 dodałem jako zakwas, nie dałem octu
    2. len uprazony i zmielony- daje aromat
    3. bez pestek dyni

    • Bartolini 13 maja 2016 o 19:15

      Ciekawy przepis, ale już nie bezglutenowy.
      Co do poprzednich opinii, chleb jest ok, nie wyrasta dużo, ale ma małą dawkę drożdży, na 400 gram mąki trzeba dać około 8 gram suszonych drożdży i urośnie tak jak trzeba. Nie warto też wstawiać do piekarnika by urósł, bo zbyt wysycha.
      Ja właśnie robię bułki wg przepisu Tosi.

      • Tosia 13 maja 2016 o 21:24

        Z bezglutenowych i nowszych przepisów polecam szczególnie ziemniaczany, można go upiec z samej mąki gryczanej 🙂

  • anita 16 października 2014 o 15:28

    witam czy można ten chleb zrobić w wypiekaczu zamiast tradycyjnym piecu?

    • Tosia 28 października 2014 o 14:05

      Witam serdecznie.
      Nie piekłam chleba bezglutenowego w automacie do chleba, ale myślę, że jest to możliwe, wystarczy postępować według zasad i umieszczać składniki według kolejności:
      woda/mleko
      cukier, sól
      oliwa/topione masło
      mąka
      suszone drożdże
      przyprawy
      Ciasto musi mieć odpowiednią wagę, są różne programy w automatach, być może będzie trzeba pomnożyć składniki razy 2.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

      • Urszula 3 maja 2017 o 15:00

        Witam serdecznie, ja piekę ten chleb w maszynie do chleba. Mam program do chleba bezglutenowego.
        Potrzebna jest natomiast modyfikacja przepisu ….. Był to pierwszy przepisów na chleb bezglutenowy który wypróbowałam w swojej karierze bezglutenowca i inauguracja maszyny do chleba, niestety wymyśliłam sobie że ten przepis będzie super na bagietki i to był błąd co prawda wyglądały przepięknie ale …… można było gwoździe nimi wbijać 🙁 Kompletna porażka więc przepis porzuciłam. Po kilkunastu wypróbowanych przepisach jednak do niego wróciła tylko zastosowałam jedną zaobserwowaną zasadę z innych przepisów : 500g mąki to 500 ml wody.
        I oto prosta modyfikacja:
        400 ml wody
        łyżka miodu gryczanego
        łyżeczka soli
        400 g mąki gryczanej
        łyżeczka drożdży instant
        kolejność dodawania do maszyny i wychodzi pychota

        Często dadaję Chia i wtedy dodaję więcej wody lub siemie lniane

        Pozdrawiam i życzę smacznego

  • Wojtek 4 października 2014 o 15:56

    Dziękuję bardzo za wspaniały przepis. Chleb wyszedł rumiany, pachnący z chrupiącą skórką, bardzo apetyczny niesamowity zapach i ten miodowy posmak. Rewelacja naprawdę polecam!!!

  • Magda 18 sierpnia 2014 o 23:45

    Super przepis na świetny chlebek !! Piekłam go wczoraj i znikł w zawrotnym tempie. Zdecydowanie będzie naszym stałym specjałem. Polecam. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  • Anika 24 lipca 2014 o 12:11

    Czy mogę zrobić ten chleb na naturalnym zakwasie zamiast drożdży?

    • Tosia 24 lipca 2014 o 17:27

      Zmodyfikowanie przepisu na chleb drożdżowy w taki sposób, aby był chlebem na zakwasie byłoby kłopotliwe, bo zmieniłoby się w tym wypieku wszystko, a szczególnie sposób przygotowania. Nigdy nie piekłam chleba z samej mąki gryczanej na zakwasie, ale myślę, że można spróbować taki upiec.
      Proponuję bazować na tym przepisie: https://smakowitychleb.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie/ i spróbować mąkę żytnią zastąpić samą mąką gryczaną.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • Gosia 30 marca 2014 o 22:18

    Czy moge zamiast miodu gryczanego dodac zwykly miod pszczeli? I w tych samych proporcjach?

    • Tosia 31 marca 2014 o 09:54

      Tak, może to być inny miód, proporcje się nie zmienią, jedynie smak 🙂
      Uprzedzam, że jest to chleb bezglutenowy, więc nie należy do lekkich i puszystych wypieków.

  • Paula 23 lutego 2014 o 09:57

    Mój chlebek też nie wyrósł zbytnio, nie mógł się dopiec, mam wrażenie, że był surowy w środku mimo dłuższego czasu pieczenia niż w przepisie. Łyżeczka drożdży instant to ile gramów ? Jakieś rady, aby chlebek lepiej wyrósł i nie było zakalca?

  • Karola 19 stycznia 2014 o 16:41

    Witam, czy to nacięcie musi być aż tak głębokie jak widać to na zdjęciu?

    • Tosia 20 stycznia 2014 o 15:44

      Witam serdecznie.
      Nie, w przypadku tego bezglutenowego chleba, można w ogóle zrezygnować z nacięcia.
      Pozdrawiam!

      • Amarante 19 lutego 2014 o 23:25

        Witam!
        Upiekłam dzisiaj ten chlebek, ale chyba coś zrobiłam nie tak…Z wierzchu wygląda tak jak na zdjęciu, pachnie ładnie, ale po rozkrojeniu w niektórych miejscach jest bielszy, i kruszy się… czy to wina złego wymieszania składników, czy może się nie dopiekł? Pierwszy raz piekę z mąki gryczanej więc nie mam porównania… z glutenowych mąk zawsze wychodziło świetnie… 🙁

  • ala 28 września 2013 o 20:02

    Witam, mam zamiar spróbować upiec ten chlebek. Mam też pytanie, czy do wypieku użyć mąki gryczanej białej czy palonej?

    • Tosia 2 października 2013 o 14:41

      Witam serdecznie.
      U mnie była to mąką gryczana biała, nie wiem czy można kupić też mąkę z kaszy palonej, ale na pewno można ją przygotować samodzielnie w domu (oczywiście przy odpowiednim sprzęcie).
      Myślę, że w obu przypadkach chleb się uda. Ostrzegam jednak, że jest to wypiek bezglutenowy, dlatego chlebek jest dosyć zbity, dlatego nie każdemu będzie smakował, ale znajdzie też swoich miłośników.
      Pozdrawiam.

  • ania 8 czerwca 2013 o 22:17

    a ja mam z tym chlebkiem niestety problem. wykonałam go wg przepisu jedynym odstępstwem jakie poczyniłam było dodanie o 50 ml więcej wody, poniewaz składniki nie chciały mi się łączyć podczas wyrabiania. chleb podczas leżakowania pod ściereczką niewiele urósł. niewiele tez urósł podczas wypiekania, ale z komentarzy wynika, że to nic nadzwyczajnego. niemniej środek mnie trochę zaskoczył, ponieważ jest zbity do tego stopnia, że przypomina taką zwartą masę, gniot, bez śladu po jakimkolwiek purchelku powietrza i daleko mu do tego ze zdjęcia. mam zatem pytanie, czy ten chleb faktycznie tak wygląda, czy po prostu wypiekłam coś niejadalnego? nie bardzo mogę dodawać do wypieków inne mąki ze względu na alergię.

    pozdrawiam

    • Tosia 9 czerwca 2013 o 22:14

      Tak, to że chleb nie wyrósł nie jest niczym dziwnym, w końcu to mąka bezglutenowa, więc wypieki gryczane nie są lekkie i puszyste, raczej ciężkie i zbite. Nie powinien jednak być gniotem, chleb dało się ładnie kroić i gryźć.
      Jeśli jest Pani uczulona na inne mąki to mogę jeszcze zaproponować spróbowanie tego przepisu na chleb bezglutenowy https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/ Z nim nie powinno już być tyle problemów.
      Pozdrawiam.

      • ania 29 czerwca 2013 o 00:19

        Tosiu, serdecznie dziękuję za przepis 🙂 niestety jednak uczulona jestem na ryż, mleko, jaja i jeszcze wiele inncyh produktów. to jest jakiś koszmar. mój jadłospis zredukował się do prawie nic. o ile jaja jestem w stanie zastąpić zielononóżką, o tyle mleko to już gorsza sprawa (można zapewne kozim, ale nie jestem w stanie znieść tego posmaku), a ryż… da się czymś zastąpić w wypiekach mąkę ryżową?

        • Tosia 29 czerwca 2013 o 09:18

          Jajka można zastąpić tofu lub siemieniem lnianym zalanym wrzącą wodą. Mąkę ryżową można zastąpić mąką kukurydzianą, orzechową, czy mąką z ciecierzycy.
          Polecam w takim wypadku ten przepis: https://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-zycia/
          Można użyć w nim płatki owsiane, jeśli może je Pani jeść (da się kupić też bezglutenowe).
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

          • Kasia 26 maja 2018 o 10:59

            Witam
            Dołączam się do tematu bo dziecko w okresie pylenia tj od maja do sierpnia nie może jeść przenicy nawet orkiszu jęczmienia owsa żyta ryżu kukurydzy ziemniaków strączkowych czyli ciecierzycy słonecznika dyni oleju roślinnego typu rzepakowy sezamu orzechów
            Ale może za to wszelkiego rodzaju nasze gryczane jaglanej mąki i płatki tylko z tego. Dodatek siemienia jest ok. Zatem ten jest super ale nie codziennie i szukam zamiennie czegoś na bardziej lekkiego choćby na proszku do pieczenia lub w formie zdrowych ciasteczek. I tak zamiennie jak nie pieczemy chleba to szykujemy naleśniki z mąki jaglanej ale dziecko błaga o coś podobnego do zwykłej pszennej bułeczki czy jest to możliwe? Pozdrawiam

          • Kasia 26 maja 2018 o 11:00

            Aha i jeszcze może jajka oraz cały nabiał mleko maślanki masło… całe szescie

  • Monika 31 maja 2013 o 13:32

    Zrobilam dzisiaj ten chlebek, urósł tylko troszkę ale w smaku jest wspanialy!!!!!dziekuje za przepis:)

  • Agnieszka 13 maja 2013 o 19:25

    Rany..oczywiście miało być: piekę chlebek wg Twojego przepisu.. 🙂

  • Agnieszka 13 maja 2013 o 19:23
    Ocena:

    Witaj, właśnie piekę przepis wg Twojego przepisu. Nie urósł, mam nadziej, że to go nie dyskwalifikuje w smaku. To moje jutrzejsze śniadanie, więc trzymam kciuki aby się udał, choć powiem szczerze- dziwnie pachnie podczas pieczenia… U Was też tak było??

  • Aneta Filiżanka 29 marca 2013 o 17:40

    Dziewczyny – ratunku. Zmieszałam, wygniotłam, uformowałam, przykrywałam ściereczką i odstawiłam do ciepłego piekarnika żeby wyrosło (tak, jak inne chlebki wcześniej robione). Wyszłam z domu niby na chwilę, a nie było mnie 5h. Chlebek się nawet nie poruszył, nie drgnął, zupełnie nic nie wyrósł, mocno pachnie drożdżami i jak go wzięłam do ręki to jest kruchy. Co mam z tym zrobić? jak uratować????

    • Tosia 30 marca 2013 o 08:12

      Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Ten chlebek jest dosyć specyficzny, bo jedynie z mąki gryczanej. Jest on dosyć zbity sam w sobie i różni się znacząco od klasycznych chlebów pszennych drożdżowych, dlatego wymaga innego traktowania. Być może po 5 godzinach dało się jeszcze go upiec, albo nie było dla niego ratunku, bo za długo leżał i nie miał dogodnej do tego temperatury. Na pewno nie jest to ciasto elastyczne, która bardzo rośnie, ale na pewno powinien urosnąć chociaż trochę. Z opisu mam wrażenie, że ciasto się wysuszyło.

  • Kamila 14 marca 2013 o 11:01

    Witam,
    czy jak już uformuję bochenek, to mam go przełożyć na blachę z papierem i tak ma leżeć te pół godziny?

    • Tosia 15 marca 2013 o 08:23

      Witam.
      Dokładnie tak. Uformowany bochenek zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i bezpośrednio po wyrastaniu na niej pieczemy chleb.
      Pozdrawiam.

  • Elżbieta 25 lutego 2013 o 08:31

    Witam czy ktoś wie ile kalori ma jedna kromka chleba gryczanego?

  • Asia 11 lutego 2013 o 11:43

    Dzisiaj upiekłam ten chlebek. Wyszedł mi troche płaski, najstępnym razem zrobię wyższy. Ale za to jest pyszny i chrupiący.

    • Tosia 12 lutego 2013 o 09:59

      Cieszę się, że smakował i mam nadzieję, że następnym razem ładniej wyrośnie.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Ania 13 stycznia 2013 o 23:58

    Witam serdecznie,
    czy czas pieczenia dotyczy piekarnika z termoobiegiem czy bez?

    • Tosia 14 stycznia 2013 o 08:50

      Witam serdecznie, czas pieczenia dotyczy piekarnika bez termoobiegu, chodzi o funkcję pieczenia góra-dół.

  • Łucja 3 grudnia 2012 o 15:12

    ale się zdziwiłam 🙂 szukając przepisu na chleb z mąką gryczaną weszłam na ten blog a tu taka niespodzianka 🙂 nie wiem jak ja to przeoczyłam że Wy dziewczyny prowadzicie jeszcze jeden blog 🙂 zapisuję go do ulubionych i biorę się za pieczenie chleba 🙂 Pozdrawiam!!

  • Ola 29 października 2012 o 18:50
    Ocena:

    dzieki 😉

  • Ola 29 października 2012 o 08:07
    Ocena:

    Chleb wyglada super, tylko mogłybyście dodawać wiecej zdjęć (podczas robienia, np. jak wyglada ta kula z ciasta jak się je wyrobi) oraz proszę też o rady jak się robi ze świezymi drożdzami, bo instant nie mogłam dostać w sklepie 😉

    • Tosia 29 października 2012 o 11:01

      To jeden z pierwszych przepisów na blogu, teraz dodajemy już więcej zdjęć z przygotowania 🙂
      Proszę wykorzystać 10-15 g świeżych drożdży, a przed wymieszaniem z mąką rozpuścić je w letniej wodzie z łyżeczką cukru.
      Chlebek ten jest na mące gryczanej, dlatego jego miąższ jest dosyć zbity. Jeśli chce Pani, aby wyszedł lżejszy może Pani zmniejszyć ilość mąki gryczanej i dodać trochę pszennej.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej