Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Wszystkie składniki łączymy w misce i ucieramy mikserem, aż do dokładnego połączenia.

przekładanie do formy
5 min
przekładanie do formy

2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami. Do formy przelewamy ciasto.

pieczenie
35 min
pieczenie

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Chleb Dukana pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb, jeszcze na 15 minut. Chleb Dukana wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy.

Ocena czytelników: 1 z 29 ocen

Wasze komentarze

  • Adam 21 listopada 2023 o 21:39
    Ocena:

    Chleb wychodzi kapitalny!!! Ja dodaję mniej soli a zamiast sody dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ale i tak chleb wychodzi cudowny. Bardzo dziękuję za przepis! 🙂

  • Asia 4 stycznia 2018 o 17:17

    Z przepisu korzystałam już kilkukrotnie. Chlebek wychodzi rewelacyjny. Za każdym razem dodaje do niego różne przyprawy. Kminek paprykę czosnek czy suszoną cebulę, fantastycznie się komponują. Cieszę się że trafiłam na ten przepis bo przygotowanie to 5 minut roboty i jedna brudna miska, czego chcieć więcej. Pozdrawiam serdecznie

  • Beata 23 grudnia 2015 o 13:07
    Ocena:

    Chlebek pyszny własnie wyjęłam z piekarnika , dodałam jeszcze pestek słonecznika mniam

  • MARIOLA 25 czerwca 2015 o 11:03

    upiekłam dzisiaj chleb.Jem na śniadanie 3 małe kromki, czy to nie za dużo na 1 dzień.Proszę odpiszcie,czy po nim nie utyję.

    • Tosia 25 czerwca 2015 o 18:47

      Niestety nie jestem dietetykiem, piszę jedynie przepisy na domowy chleb, więc nie czuję się upoważniona, aby podpowiadać w tym temacie. Może ktoś z czytelników na diecie Dukana podpowie?

  • mik 14 czerwca 2014 o 16:59

    mozna prosic o makroskladniki w 100g taakiego chleba?

    • Tosia 16 czerwca 2014 o 09:01

      Ten chleb będzie miał więcej niż 100 g, skoro jeden z jego składników tyle waży.
      Aby upiec większy chleb, wystarczy pomnożyć składniki np. razy 2.
      Czyli np. 16 łyżek otrębów owsianych, 8 łyżek otrębów pszennych, 6 jajek, 200 g twarogu itd.
      Pozdrawiam.

  • jan 30 stycznia 2014 o 13:56

    przepis ten najbardiej zblizony jest do plackow dukana, placki robilem codziennie, clebek raz na czterry dni po dluzszym stosowaniu , polowe otrab owsianych zastapilem platkami owsianymi resszta bez zmian,tak stosuje, ten chlebek a wczesniej placki pozwolily mi na zmniejszenie lekarstw przeciwcukrzycowych ,i innych. jesze raz dziekuje , jan .

  • Ania 17 stycznia 2014 o 10:38

    Witam
    I wypróbowałam ten przepis z drożdżami (dziękuję za przepis z drożdżami ale nie mam czasu szukać mleka w proszku odtłuszczonego) jest prostszy a chleb wyszedł super. Wyrzuciłam sodę i proszek do pieczenia, a dodałam drożdże i 3 łyżki dodatkowe otrębów (ponieważ po rozpuszczeniu drożdży nawet w małej ilości wody konsystencja zrobiła się za rzadka)
    dziękuję i pozdrawiam

    • Tosia 17 stycznia 2014 o 14:28

      Witam.
      Rozumiem, czy modyfikacja przepisu się udała? Mam nadzieję, że tak 🙂
      Czy uwzględniła Pani dodatkowy czas do wyrastania ciasta drożdżowego?
      Pozdrawiam.

  • Ania 13 stycznia 2014 o 14:42

    Witam
    Chleb wychodzi super, jedyny mankament to ta soda, czuć ją strasznie. Próbował ktoś zamiast sody i proszku dać drożdże. A jak wyszedł tym co dali podwójną ilość proszku ?

  • Michał 13 grudnia 2013 o 18:20

    Chlebek baardzo smaczny i idealnie uzupełnia dietę dukana, gdzie zabronione jest zwykłe pieczywo. Jedyny mankament – to aromat zapachowy karmy dla kota(jakby Whiskas) albo dla rybek. Macie jakiś pomysł, by ładniej troszkę pachniał? 🙂

    • Tosia 14 grudnia 2013 o 11:05

      Ten specyficzny zapaszek może wynikać z dodatku sody oczyszczonej, z samym proszkiem do pieczenia powinno wyjść bezzapachowo 🙂

      • Michał 15 grudnia 2013 o 13:18

        Dziękuję bardzo, jutro upiekę próbnie bez sody, albo z jej mniejszą ilością 🙂

  • anna 23 listopada 2013 o 20:42

    przepraszam chodziło mi o łyżeczke soli ,chlebek spoko ale strasznie sołony myśle że szczypta by wystarczyła,następnym razem tak zrobie ale dzieki za przepis 🙂

    • Tosia 24 listopada 2013 o 09:19

      Kwestia ilości soli jest sprawą gustu. Dla osób, które nie używają soli w kuchni to będzie sporo. Dla mnie 1/2 lub cała łyżeczka jest minimum, aby chleb miał smak. Dla niektórych będzie to wręcz za mało.
      Najlepiej dostosować ilość do swojego smaku. Pozdrawiam 🙂

  • anna 23 listopada 2013 o 20:38

    łyżka soli to chyba przesada ?

  • jan 10 października 2013 o 13:47

    podaje kalorycznosc chleba otrebowego
    chleb po upieczeniu wazyl 420g.
    3 jajka-150g 208,5 kal.
    90g-otreby razem 308,0 kal
    100g twarog chudy 86,0 kal.
    80g jogurt 36,0 kal.
    razem 420g chleba 638,5 kal.
    kalorycznosci proszku sody nie uwzglednilem.
    100g. chleba – 152,0 kal,
    jan.

  • jan 10 października 2013 o 10:16

    napisalem komentarz byl i go niema dlaczego. co zrobilem nie tak. jan.

    • Tosia 10 października 2013 o 10:19

      Witam serdecznie.
      Wszystkie komentarze dotarły, po prostu przed publikacją muszę je zaakceptować, a nie zdążyłam tego zrobić wcześniej.
      Cieszę się, że chleb się udał i smakuje.
      Pozdrawiam!

  • Monika 10 października 2013 o 09:30

    Witam, mój chlebek właśnie się studzi:) Jestem w I fazie diety Dukana i bardzo brakowało mi pieczywa więc ślicznię dziękuje i pozdrawiam:)
    Ps. Soli na pewno w nim nie brakuje 😉

    • Tosia 10 października 2013 o 10:21

      Witam serdecznie.
      Mam nadzieję, że będzie smakował.
      Też uważam, że na tak mały chleb łyżeczka soli jest wystarczająca.
      Pozdrawiam 🙂

  • irena 27 maja 2013 o 21:41

    zdecydowanie za dużo soli na tę porcję, dałam wg przepisu i nie dało się tego w ogóle zjeść, chleb grubo przesolony

    • Tosia 28 maja 2013 o 08:23

      Na pewno dała Pani łyżeczkę, a nie łyżkę? Może soli Pani mało w kuchni? Łyżeczka to raczej normalna ilość soli jak na porcję chleba i do tej pory nikt nie zgłaszał, że wychodzi za słony.
      Jak widać to kwestia gustu. Pozdrawiam.

  • Milena 27 maja 2013 o 17:57

    Chlebek przepyszny 🙂 polecam na prawdę 🙂

  • Katarzyna 2 kwietnia 2013 o 18:02
    Ocena:

    Super chlebek! Jestem na dukanie i dzięki temu wypiekowi jem normalne kanapki!
    Dzięki za przepis.

  • ewa 4 marca 2013 o 13:20

    2 kromki dziennie

  • Jacek 17 lutego 2013 o 16:57

    Cześć,
    Chleb jest dobry, tylko moje pytanie to w jakich ilościach można spożywać ten chleb w 1fazie diety?

    • Tosia 17 lutego 2013 o 17:43

      Cześć.
      Niestety nie potrafię pomóc, nie jestem dietetykiem i nigdy nie byłam na tej diecie, znam tylko jej podstawowe zasady. Może ktoś z czytelników pomoże?
      Pozdrawiam.

  • Dorka 5 lutego 2013 o 09:22
    Ocena:

    Dzięki za przepis, myślę, że dzisiaj lub najpóźniej jutro w moim domku zapachnie tym chlebkiem.
    Pozdrawiam
    Dodka

  • Ania 10 stycznia 2013 o 18:59

    Chlebek pyszny!!! Gdy pierwszy raz go piekłam dokładnie wg przepisu to tak: zbyt krótki czas pieczenia i nie dopiekł mi się w szczególnośći spód choć z wierzchu wygladął na upieczony a po drugie zbyt duża ilość proszku do pieczenia i sody ponieważ wyczuwalna w smaku.Natomiast drugim razem zwiekszyłam czas pieczenia do 50min 180 C z termoobiegiem i zmiejszyłam o połowe ilość proszku i sody,dodatkowo dodałam ziaren słonecznika i dyni i wyszedł super.Polecam

    • Tosia 10 stycznia 2013 o 19:30

      Witam serdecznie.
      Zawsze powtarzam, że każdy piekarnik jest inny, dlatego u jednych chlebek ten się może upiec szybciej, u innych wymaga więcej czasu. Dobrze, że wyczuła Pani swój piekarnik i udało się go upiec odpowiednio.
      Jeśli chodzi o posmak proszku, to zazwyczaj soda ma ten specyficzny smaczek, który nie każdemu odpowiada. Proponuję sodę zastąpić samym proszkiem (można je stosować zamiennie, efekt podobny).
      Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków.

  • kasia 29 listopada 2012 o 16:19

    witam,mam pytanko czy do tego chlebka moge dodac 2 lyzeczki sody,zamiast proszku do pieczenia? dziekuje pozdrawiam

    • Tosia 29 listopada 2012 o 16:33

      Witam serdecznie.
      Tak, przy tym przepisie można śmiało używać proszku do pieczenia z sodą zamiennie, mogą być 2 łyżeczki sody, albo 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1:1.
      Życzę udanych wypieków!

  • basia 19 listopada 2012 o 21:33

    witam chlebek wyśmienity nie tylko dla tych którzy są na DUKANA.Smakuje również mojej córce, która jest niejadkiem ten chlebek bardzo polubiła

    • Tosia 19 listopada 2012 o 22:24

      Witam.
      Bardzo się ciesze, że smakuje nie tylko „dukanowcom”, ale także Pani córce.
      Pozdrawiam serdecznie i zachęcam też do wypróbowania innych przepisów.

  • Halina 24 października 2012 o 11:51
    Ocena:

    Wlasnie grzebie w necie w poszukiwaniu wartosci (bialko,tluszcz, weglowodany) tego chleba i znow tutaj trafilam. Jak juz pisalam pieke ten chlebek juz dosc dlugo i NIGDY mi sie nie zdarzylo , zeby sie nie udal.Przygotowanie polega poprostu na wymieszaniu skladnikow suchych z mokrymi, ktore uprzednio dokladnie miksuje, na koncu dodaje piane z bialek i wymieszane dodatki ziarna i ziola.Wszystko razem z posprzataniem po robocie trwa 20 min. Wyprobowalam juz wiele przepisow na rozne chleby np migdalowy z mielonych mgdalowych, z mielonego ziarna slonecznika, ale ten w smaku najbardziej przypomina „normalny” chleb, pozatym ze wzgledu na to m,ze jego skladnikiem jest gloenie blonnik (otreby)doskonale dziala na przemiane materii, doslownie jak miotla, a to przy odchudzaniu tez wazne!
    Pozdrawiam wszystkie Panie z pogranicza niemiecko-holenderskiego

  • sylwia 15 października 2012 o 19:37
    Ocena:

    ciekawa strona

  • danka 5 października 2012 o 19:13
    Ocena:

    MI CHLEB Z TEGO PRZEPISU WYSZEDŁ MASAKRYCZNY, NIE DAŁO SIĘ TEGO ZJEŚĆ

    • Tosia 6 października 2012 o 15:26

      Chleb Dukana różni się w od tradycyjnego chleba smakiem, ponieważ jest pieczony z otrębami, a nie mąką. Nie każdemu odpowiada ten smak, ale wielu osobom smakuje. Kwestia gustu.
      Pozdrawiam.

  • weronika 4 października 2012 o 19:50
    Ocena:

    bez drożdzy wyrośnie mi ten chleb?

  • weronika 4 października 2012 o 19:23
    Ocena:

    dzięki wielkie 😉 ale chyba i tak upiekę chleb dukana z Pani przepisu, i zrobię to jutro :)) Mam nadzieję, że mi wyjdzie. A czy mogę dodać kilka suszonych śliwek do środka? Będą drobniutko pokrojone…

  • weronika 4 października 2012 o 19:08
    Ocena:

    a jeśli chcę zrzucić kilka kg, raptem 4kg, i nie jestem na diecie dukana, tylko po prostu nie chcę jeść zwykłego chleba ze sklepu, który nie wiadomo co ma w sobie, to mogę zjeść spokojnie ten chlebek dukana? jest mniej kaloryczny od tego zwykłego?

  • weronika 4 października 2012 o 18:59
    Ocena:

    ale na pewno lepiej jeśc taki chlebek od takiego zwykłego?

    • Tosia 4 października 2012 o 19:05

      Jeśli jest się na diecie Dukana to tak, bo nie można w niej spożywać mąki potrzebnej do wypieku tradycyjnego chleba.
      Jeśli natomiast zależy Pani po prostu na zdrowym chlebie to polecam np. chleb żytni razowy na zakwasie 🙂

  • weronika 4 października 2012 o 18:49
    Ocena:

    a ile taka kromeczka ma kcal?

    • Tosia 4 października 2012 o 18:55

      Przykro mi, ale nie mam zielonego pojęcia, bo interesuję się gotowaniem i pieczeniem chleba. Niestety nie znam się na dietach i obliczaniu kalorii. Może ktoś z czytelników będzie potrafił pomóc i odpowiedzieć?
      Pozdrawiam.

  • Halina 29 września 2012 o 16:55
    Ocena:

    Przepraszam ,pomylka adres do bloga wpisalam z pamieci i pomylilam sie .
    Ten jest prawidlowy

    http://mojepasjekrakow.blogspot.de/

  • Halina 29 września 2012 o 16:49
    Ocena:

    Kochani! trafilam tu przez przypadek i moze potrafie odpowiedziec na kilka z Waszych pytan bo ten chlebek pieke juz od dluzszego czasu.To super alternatywa jezeli sie unika weglowodanow.Pieke go wg podobnego przepisu , ktory znalazlam na blogu http://www.mojepasje.com z polowy podanych skladnikow wychodzi foremka keksowka, starcza nam ten chlebek na 4-5 dni (dwie osoby ) i im starszy tym lepszy.Ja dodaje ziarna dyni,slonecznika ,sezamu,siemie lniane i suszone ziola takie jak czosnek niedzwiedzi, koper majeranek, prazona cebule .Wszystkie dodatki mieszam razem i dodaje do chleba 5-6 lyzek. Dodatek sody napewno nada chlebkowi wiekszej pulchnosci , ja pieklam tylko na proszku. Tylko zastanawia mnie ten krotki czas pieczenia ??? Ja moj pieke w piekarniku z termoobiegiem ok 90 min w 180°C.

    • Tosia 30 września 2012 o 10:43

      Dziękujemy za komentarz, Pani wskazówki na pewno będą pomocne dla wielu osób 🙂
      Z podanych proporcji w przypadku tego chlebka zdecydowanie 45 minut pieczenia wystarczyło.
      Pozdrawiam .

  • Eva 25 września 2012 o 19:02
    Ocena:

    Dziekuje Tosiu, Nie spodziewalam sie, ze tak szybko odpowiesz. Fajna masz strone. Duzo cennych przepisow. Moze sie jeszcze odezwe w razie potrzeby. Pozdrawiam cie mocno jeszcze raz. Troche z daleka, bo z Belgii 😀

    • Tosia 25 września 2012 o 19:30

      Akurat usiadłam przy komputerze, gdy zobaczyłam nowy komentarz, stąd ekspresowa odpowiedź!
      Dziękuję i zachęcam do eksperymentowania z naszymi przepisami, w razie problemów proszę pytać.
      Pozdrawiam z Gdyni 🙂

  • Eva 25 września 2012 o 18:42
    Ocena:

    Tosiu, a ile tego proszku dodac, gdy nie chce dodawac sody? 2 lyzeczki?
    I odwrotnie ile dodac sody jak nie chce dodawac proszku, bo w sumie jak pisalas w komentarzach to wszystko jedno czego dodasz, chociaz wydaje mi sie, ze proszek jest slabszy od sody. Ma chyba jakies domieszki, dlatego zastanawiam sie ile sody dodac w wariancie z soda a ile proszku z samym proszkiem.

    Pozdrawiam, ladny chlebek:)

    • Tosia 25 września 2012 o 18:50

      Witam.
      Mimo, że proszek wydaje się słabszy od sody to ilość dajemy taką samą, czyli jeśli chcesz zrezygnować z sody to dodajesz 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub na odwrót. Chlebek powinien wyjść jak należy 🙂
      Pozdrowienia!

  • Milena 17 września 2012 o 22:15
    Ocena:

    rewelacja ,dzisiaj upiekłam……pyszny*dziękuję

  • edytus 7 września 2012 o 15:17
    Ocena:

    Witam. Chciałam zapytać czy ten chlebek można jeść już w pierwszej fazie diety i ile kromek dziennie, jest super wyszedł mi identyczny jak na zdjęciu.

    • Tosia 7 września 2012 o 16:30
      Ocena:

      Witam.
      Odpowiedź na to pytanie znajduje się w komentarzach wyżej, warto poczytać. Ja niestety nie jestem ekspertem od tej diety, więc nie chciałabym wprowadzać w błąd. Cieszę się, że chlebek wyszedł 🙂

  • anulka 25 sierpnia 2012 o 17:23
    Ocena:

    czy można jeść ten chleb w pierwszej fazie?

    • Tosia 25 sierpnia 2012 o 17:52

      Witam.
      Nie jestem ekspertem od tej diety, a co więcej nigdy na niej nie byłam. Pytałam się jednak znajomej osoby, która na diecie Dukana jest i powiedziała mi, że można taki chleb jeść już w pierwszej fazie. Ja jednak nie mam pewności, więc nie ręczę za tę informację.
      Pozdrawiam.

  • ela 20 sierpnia 2012 o 19:01
    Ocena:

    a co myslisz o tym aby dodać do niego tabliczke czekolady? było by to zjadliwe czy raczej nie? xD

    • Tosia 23 sierpnia 2012 o 17:08

      Przepraszam, nie zauważyłam wcześniej pytania. Nie wiem, czy czekolada jest wskazana w diecie Dukana, ale myślę, że jakby dodało się trochę posiekanej gorzkiej czekolady lub kakao, to by było ok.

  • kaska 20 sierpnia 2012 o 11:02
    Ocena:

    ile taki chlebek może stać zanim będzie zjedzony? co się z nim stanie potem wyschnie?

    • Tosia 20 sierpnia 2012 o 18:43

      U mnie został zjedzony szybko, więc nie sprawdziłam tego w praktyce. Ze względu na fakt, że nie jest on upieczony na zakwasie, ani na drożdżach to myślę, że można go potraktować trochę jak ciasto. Przypuszczam, że do 3 dni na pewno, można też spróbować trzymać go w lodówce 🙂

  • anna 19 sierpnia 2012 o 19:53
    Ocena:

    a czy jesteś w stanie określić ile z takiego jednego bochenka wyjdzie kromeczek?

    • Tosia 19 sierpnia 2012 o 19:57

      Hm, trudno teraz oszacować, piekłam ten chlebek już jakiś czas temu. Powiedzmy, że kilkanaście, może ok. 15.

  • justyna 19 sierpnia 2012 o 17:04
    Ocena:

    chleb wygląda super ale czy jesteś pewna że można go jeść w I fazie dukana?

    • Tosia 19 sierpnia 2012 o 19:54

      Witam.
      Tak mi powiedziała osoba, która była na tej diecie, ale przyznam szczerze, że osobiście na temat samej diety wiem niewiele, więc nie chciałabym skłamać. Na pewno jest on wskazany przy diecie Dukana, ale nie mam pewności, czy już od I fazy.
      Pozdrawiam.

  • kasia 29 lipca 2012 o 22:24

    dziekuje za podpowiedz:)

  • kasia 29 lipca 2012 o 21:37

    witam czy soda jest konieczna ? czy nie musze jej dodawac

    • Tosia 29 lipca 2012 o 22:03

      Może Pani sodę zastąpić proszkiem do pieczenia, jednak jeden z tych składników jest potrzebny do użycia w przepisie, ponieważ są to środku „spulchniające” i zastępują tutaj drożdże. Soda lub proszek sprawiają, że chleb urośnie podczas pieczenia.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku 🙂

  • sylwia 15 lipca 2012 o 13:33

    witam serdecznie, czy ktoś mógłby mi przesłac tygodniowy jadłospis diety dukana ?

    • Tosia 15 lipca 2012 o 19:08

      My niestety takich przepisów nie posiadamy, bo nie zajmujemy się dietą dukana, a wypiekiem chleba, ale mam nadzieję, że ktoś z czytelników będzie mógł pomóc 🙂

  • Tosia 4 czerwca 2012 o 15:34

    Wiadomo, że chlebek na bazie twarogu, otrębów i proszku do pieczenia różni się niezwykle od chleba pieczonego na drożdżach, czy zakwasie, nie twierdzę inaczej 🙂
    Dlatego wypiek ten różni się znacząco od tradycyjnego chleba. Nazwę „chleb” użyłam tu umownie, jako alternatywę dla zwykłego pieczywa dla osób poszukujących szybkich i tego typu przepisów 🙂
    Miło mi, że nasz blog się podoba i chętnie się odezwę drogą mailową, by poznać Pani patent na dukanowy chleb na drożdżach.
    Pozdrowienia!

  • Dorota 4 czerwca 2012 o 15:05

    Po pierwsze cudowny blog i wielkie dzięki za wszelkie rady, wskazówki i chęć dzielenia się nimi z innymi – jesteście super. Po drugie chleb dukanowy testowałam z twarogiem i bez twarogu i jakby to powiedzieć chleb z twarogiem nie jest chlebem – szybko pleśnieje, szczególnie gdy mamy upał. Ja od miesięcy jestem na Dukanie i w zasadzie z konieczności próbowałam i znalazłam sposób na dukanowy chleb na drożdżach. Jeśli się zdecydujecie wysyłam na maila mój przepis, który dla poszukujacych będzie pewnie przydatny. Mogę załączyć również zdjęcia. Ja pewnie niedługo będę utrwalać moją wagę i z pewnoscią będę korzystać z Waszych przepisów. Jeszcze raz wielki szacunek za tę pasję. Pozdrawiam

  • Paula 24 maja 2012 o 15:47

    Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam 😉

  • Tosia 23 maja 2012 o 16:31

    Tego chleba akurat nie robiłam z dodatkami, ale dzięki temu, że jest prosty można coś dodać od siebie, pestki słonecznika na pewno świetnie pasują, a nawet można spróbować z bakaliami 🙂
    Pozdrawiam.

  • Paula 23 maja 2012 o 10:49

    A czy dodawałaś może do niego szczypiorku lub pestek słonecznika?
    Zrobiłam go wczoraj – jest pyszny, a jak pachnie mniam ;D dzięki za przepis!

  • Paula 22 maja 2012 o 14:21

    100 g chudego twarogu?? masz na myśli twaróg – twaróg jako ser biały, a może serek wiejski czy serek typu homogenizowany, pytam bo znalazłam kilka przepisów na ten chleb i każdy jest inny ;/
    Będę wdzięczna za odpowiedź 😉
    Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej