Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Morele kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ciasto i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej