Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę pszenną, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto na bułeczki z jagodami na zakwasie zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Jagody łączymy z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bułeczki z jagodami na zakwasie smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami. Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią.
Ocena czytelników: 4.5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 30 lipca 2021 o 17:15
    Ocena:

    Bułki wyszły bardzo kwaśne i to na pewno za sprawą dużej ilości zakwasu. Miękisz bułek za to bardzo fajny i sprężysty, nie zbity. Następnym razem zrobię wieczorem zaczyn i dam 50g zakwasu.

    • Małgosia 1 sierpnia 2021 o 09:15

      Analizuję proporcje składników i wydaje mi się, ze bułki nie powinny wyjść nadmiernie kwaśne chyba, że zakwas jest słaby lub ciasto przegarowało. Oczywiście przygotowanie zaczynu i użycie go do właściwego ciasta zamiast zakwasu nie zaszkodzi.

  • Meg 20 sierpnia 2020 o 20:43

    Genialnie! Szkoda że nie można wstawiać zdjęć, ale wyglądają i smakują obłędnie. Jagody się nie wylały, a 5 dyniowy zakwas dał radę 😁

  • Kamila 6 sierpnia 2020 o 09:37
    Ocena:

    Super, bardzo ładne, dość treściwe. Mało słodkie jak na mój gust, ale to oczywiście kwestia indywidualna. Osobiście zrobiłam z malinami 😀 Będę robić jeszcze raz.

  • MonikaK 24 października 2018 o 11:49

    Jak zamienię zakwas i mąkę na wersję orkiszową to wyjdą smaczne bułeczki czy nie? ?

  • Mercedes Fortunata Magellan 17 czerwca 2017 o 22:05
    Ocena:

    Mniam! Trochę z wrodzonej niezdarności przy formowaniu kształtnych bułeczek a trochę z lenistwa zaprosiłam ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem.
    Wyszła bardzo aromatyczna jagodzianka XXL 🙂
    Trudno było się oprzeć więc kroiliśmy jagodziane kromki nim całkiem wystygło.
    Muśnięte Smakowitą – żebra pękają od takiej uczty 🙂
    Dziękuję Tosiu za inspiracje – jam uzależniona od Twoich receptur z zakwasem!

  • Anna 19 września 2016 o 17:14

    Ale super bułeczki! Szkoda że glutenowe 🙁 buu już nie pojem 🙁

  • Emkownia 19 lipca 2016 o 14:35

    Tosiu, sól masz w składnikach podaną przy farszu, a chyba trzeba ją dodać do ciasta 😉

  • Ewa 14 lipca 2016 o 10:23
    Ocena:

    Czy mozna podmienic cukier ksylitolem?

  • Marfuszka 8 lipca 2016 o 22:12

    Mniam! Wyszły pyszne i śliczne. Jagody trochę się rozlały, ale bułeczki i tak są wspaniałe. Dłużej mi wyrastały, bo nie mogłam piec po godzinie. Posmarowałam białkiem i posypałam odrobiną cukru. Trochę jagód pozostało niewykorzystanych. Bułeczki nie są bardzo pracochłonne. Wspaniały przepis i świetny blog. Dziękuję!

    • Tosia 11 lipca 2016 o 11:45

      Cieszę się, że wyszły i smakowało 🙂
      A w razie czego podpowiadam, że ciasto można tez uformować szybciej niż po 2,5 godziny i wtedy drugi etap wyrastania może być odpowiedni dłuższy. Jak ciasto za długo rośnie to zaczyna też pękać i to może wpływać na rozlewające się jagody.
      Pozdrawiam!

  • Galina 4 lipca 2016 o 10:37

    Wszystko wymienione przez Pani było tak. Nadzienia było dwa razy mniej. Bułki wyszły ładne okrągłe wysokie. Może marę minut dłużej się piekły, mam 1,5roczne dziecko ? Mleko pokojowe, nadzienie ze skrobią ziemniaczaną powylaziło bokiem,nie w miejscu sklejenia…

  • Galina 2 lipca 2016 o 22:28

    Dzień dobry! Smaczne wyszły bułeczki, tylko „gumiaste” no i nadzienie trochę powylaziło ?
    Czy może mnie Pani coś poradzic? Z mlekiem zawsze guma wychodzi.

    • Tosia 4 lipca 2016 o 08:33

      Z mlekiem wcale nie powinna wychodzić „guma”, ale dzieje się tak czasem, gdy doda się do ciasta zbyt gorące mleko, które sparza ciasto! Płyn ma być letni, a nie gorący.
      Mleko można również zastąpić wodą, proporcje bez zmian. A jak nadzienie „wyłazi” to znaczy, że zostały źle uformowane, za dużo jagód pewnie na jedna bułkę, albo porcje ciasta zbyt cienko rozpłaszczone.

  • margot 3 sierpnia 2015 o 20:39

    Wyszły obłędne, zamiast jajka 1 średni , dojrzały rozpęczniany banan, mleko kokosowe domowe, nie smarowałam niczym , posypałam cukrem pudrem , nadzienie to jagody , cukier ciemny ten na literkę ,,m”, skrobia ziemniaczana(łyżka) , kardamon(1łyżeczka)A i zrobiłam 12 mniejszych zamiast 6 wielkich, , obłęd

    • Tosia 4 sierpnia 2015 o 19:06

      Super modyfikacja wegańska 🙂 I faktycznie zamiast jajka świetnie się sprawdza banan lub siemię lnianie!

  • margot 2 sierpnia 2015 o 14:43

    a bez dodatku smakowitej , solo dadzą radę ? Potrzebny mi jest wegański przepis 🙂

  • margot 2 sierpnia 2015 o 14:41

    Wow, wow i wow
    A jak nie dam jajka i podmienię mleko na jakieś roślinne to tez wyjdą? Będą smaczne?

    • Tosia 3 sierpnia 2015 o 12:07

      Tak, ale zamiast jajka potrzeba jeszcze czegoś mokrego, być może odrobiny więcej płynu. Zamiast mleka krowiego może być roślinne np. kokosowe 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Z czym zjeść kromkę wiejskiego chleba? Smakowita o smaku swojskiego masełka to prawdziwe dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej