Lipiec to znakomity czas na kiszenie ogórków! Pierwsze partie na pewno wszyscy najchętniej wyjadają prosto ze słoika, ale kolejne tury można już wykorzystać do kreatywnych dań. Ostatni ugotowałam zupę ogórkową z dodatkiem mleka kokosowego i smakowała genialnie. A dziś pokroiłam drobno ogórki z koperkiem i dodałam do ciasta na pełnoziarnisty chleb na zakwasie.
Ogórki nadały bochenkowi nietuzinkowego smaku 🙂
Chleb wszedł pyszny, lekko kwaskowaty, zachował świeżość nawet czwartego dnia po upieczeniu – polecam 🙂
Czy mogłabym zrobić ten chleb z mąką żytnią tę część która ma stanowić 400 gram
Tak, ale wtedy wyrabiamy ciasto krótko i być może będzie trzeba zwiększyć ilość wody o jakieś 50 ml. Ciasto żytnie musi być gęste i wilgotne.
Oj tak, tego po prostu muszę spróbować 🙂
🙂