Zwykły chleb pszenny, bez dodatków, ale jednak z mnóstwem smaku – macie ochotę na taki chleb? Mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, niczym paryska bagietka. Pycha!
Zwykły chleb pszenny, bez dodatków, ale jednak z mnóstwem smaku – macie ochotę na taki chleb? Mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, niczym paryska bagietka. Pycha!
mąka pszenna typ 650 400 g
sól 1 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 1 łyżeczki
letnia woda 250 ml
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz. 30 min.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem na 1h lub do podwojenia objętości.
3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj kulę. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią aluminiową i odstaw z powrotem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na cieście zrób nożem charakterystyczne nacięcia. Piecz przez ok. 25 aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.
mniam, dobre
dziś upiekłem chleb pszenny,jest super
Smacznego!
czy można zamienić suche drożdże na zwykłe, jeśli tak to na jaką ilość
To będzie 10 g świeżych drożdży, trzeba jeszcze z nich zrobić oczywiście zaczyn drożdżowy
Witam, czy można ten chleb zostawić do wyrastania na noc w lodowce? Osobiście wole przygotowywać chleb wieczorem a piec rano i nie wiem, czy tak można postąpić z każdym chlebem?
Dzień dobry,
Przygotowując chleb taką metodą trzeba się kierować kilkoma zasadami, ale nie ma potrzeby, aby przerabiać ten stary przepis, bo na blogu jest mnóstwo przepisów na chleby nocne:
https://smakowitychleb.pl/szukaj/?phrase=chleb+nocny 🙂
Mąka pszenna chlebowa to jaki będzie typ? 650? Pozdrawiam!
Znalazła Pani jeden z najstarszych przepisów z zakwasem na blogu 🙂 Nowsze są trochę bardziej dopracowane, ale jeśli ma Pani koniecznie ochotę na ten wypiek to podpowiem, że może być to mąką pszenna o typie 550, 650 lub 750 🙂
Pozdrawiam.
Chleb b. dobry, ale dla mnie dużo za słony… następnym razem zrobię z połowy ilości.
Tak to juz jest, ze kazdy ma inna potrzebe solenia. Zachecam do zmniejszenia ilosci, bedzie zdrowiej:) pozdrawiam