Domowe ciasto francuskie jest łatwe
W każdym większym markecie można kupić rolkę z ciastem francuskim, niestety skład niektórych pozostawia wiele do życzenia. Da się jednak kupić ciasto francuskie dobrej marki i upiec z niego coś pysznego np. croissanty, ale nie da się ukryć, że będą się one różniły smakiem od rogalików kupionych w dobrej francuskiej piekarni.
Istnieje wiele legend na temat przygotowywania domowego ciasta francuskiego, postanowiłam je dzisiaj obalić i pokazać, że to wcale nie jest takie trudne. Największy kłopot to poświęcenie czasu na wałkowanie ciasta, jeśli jednak jesteśmy kilka godzin w domu i mamy budzik, wystarczy go nastawiać co 20-30 minut i powtórzyć proces wałkowania kilka razy.
Co zrobić z ciastem francuskim?
Smak domowego ciasta na pewno wynagrodzi każdą poświęconą w kuchni minutę. A z samego ciasta francuskiego można upiec wiele pyszności, od rogalików i ciasteczek po tartę lub owinięcie w cieście np. gruszki lub kawałka mięsa.
Polecam croissanty – rogaliki z domowego ciasta francuskiego. Dla fanów czekoladowych smaków mam jeszcze przepis na czekoladowe croissanty. Wiem, że mogą się wydawać zaskakujące. Na pewno poradzicie sobie także z tym wypiekiem. Patent na nie to przygotowanie wcześniej ciasta francuskiego i włożenie go do lodówki. Schłodzone ciasto francuskie składamy i wałkujemy z kakaowym masłem. Reszta czynności przebiega typowo dla receptur na croissanty.
- Ciasto właściwe:
- 200 g mąki pszennej typ 550 + do podsypania
- 100 ml zimnej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g topionego masła
- Masło do wałkowania:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g mąki pszennej typ 550
- Masło (200 g) drobno siekamy i krótko wyrabiamy z mąką pszenną (100 g). Tak przygotowane ciasto przekładamy na pergamin, przykrywamy drugim płatem pergaminu i wałkujemy na kwadrat. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Do zimnej wody (100 ml) dodajemy sól i mieszamy. Do mąki wlewamy słoną wodę i topione masło, wyrabiamy mikserem do połączenia składników. Elastyczną kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Ciasto właściwe wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm, zostawiając środek odrobinę grubszy niż boki. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką.
- Na środku umieszczamy schłodzony kwadrat z ciasta, w taki sposób, aby jego rogi przebijały środek boków ciasta.
- Rogi ciasta łączymy na środku nad masłem i dokładnie zlepiamy, tworząc coś w rodzaju koperty. Wałkujemy na długi prostokąt 3 razy większy niż jego pierwotna szerokość.
- Ciasto składamy na 3 części tworząc prostokąt (zginając do środku od dołu i od góry). Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy i wałkujemy na 3 razy dłuższy prostokąt jak poprzednim razem i znów składamy 3 razy. Ciasto owijamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Postępujemy z ciastem w ten sam sposób jeszcze 4-5 razy, powtarzając cały proces co 20-30 minut.
- Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest gotowe do dalszych przygotowań. Przed pieczeniem cienko je rozwałkowujemy, wycinamy/formujemy w zależności od upodobania i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.
Jak wy niby planujecie to zrobić i sorry za poprzedni autokorekta
Jak z niby planujecie ten przepis jest niepoczytelny
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Zobaczę czy da się to jakoś uprościć.
UŻYWAM SPOSOBU WAŁKOWANIA 3 RAZY NA CZTERY DOBRY WEDŁUG CIEBIE JEST
Jeśli daje pożądane efekty to z pewnością jest OK.
nie rozumiem przepisu, co z tym drugim ciastem w formie kuli , poszlo do lodowki i ci z nim dalej ? wykorzystujesz tylko kwadratowe ciasta, a co z kula?????
Kula ciasta to dalej ciasto właściwe. Po schłodzeniu wałkujemy na prostokąt, układamy na nim kwadrat drugiego ciasta itd.
Czy z tego ciasto można już robić rogaliki ? Czy trzeba jeszcze coś więcej zrobić ?
Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest gotowe do wałkowania i formowania w dowolne formy np rogaliki.
Uwaga! Ciasto nie nadaje się do rogali z nadzieniem. Środek przy farszu jest surowy, nawet cienko rozwałkowany, przy pieczeniu w 220 stopniach przez 15 minut.
Proszę dostosować czas lub/i ustawienia pieczenia do właściwości własnego piekarnika. Producenci wielu urządzeń podają sugerowane ustawienia dla konkretnych wypieków i zazwyczaj dobrze się taka „ściąga” sprawdza. To klasyczny przepis na ciasto francuskie i można przygotować dowolne wypieki z nadzieniem lub bez.
O co chodzi z ciastem właściwym?
Tego terminu używa się do określenia końcowego ciasta. W jego skład mogą wchodzić inne składowe elementy takie jak na przykład w tym przypadku ciasto maślane (masło do wałkowania) lub zaczyny itp.
Dlaczego wypiekiem domowym nie jest wyrośnięte jak ze sklepu bułeczki chodzi mi o ciasto francuzkie ?
Nie rozumiem pytania
Ile ciastek mniej więcej wychodzi z tej porcji
To zależy jakiej wielkości ciastka chcemy upiec 🙂 Od kilku do kilkunastu.
bardzo dobry opis i czytlne, te zdjęcia, ja się lata zbierałam ale nigdy mi się nie chciało, teraz ma robota kuchennego i wyrabia ciasto, kohersen mycook, więc główna czarna robota za mna:P
Ooooo… dobrze wiedzieć, bo moja mama go ma i ostatnio nawet chciała mi go oddać. chyba go jej zabiorę, bo ona i tak nie ma czasu na gotowanie a ja coraz bardxziej marzę o świeżym, domowym pieczywie tylko to wyrabianie też mnie przeraża.
Ile takie ciasto może poleżeć w lodówce? Np. można go użyć dzień bądź kilka dni po przyrządzeniu? 🙂
W sensie gotowe ciasto? Kilka dni w lodówce jak najbardziej, można też zamrozić 🙂
Czy zamiast wody można dać mleko?
Można, proporcje bez zmian 🙂
Maślanka lepsza
Maślanka też się świetnym e sprawdza.
Witam pod szybuje PR,epus na ciasto francuskie dziękuje,
Przepis jest wyżej 🙂
Witam, w punkcie nr 6 chyba jest pomylka: powinno byc 30 minut a jest „3 minut”.
Czy moja uwaga jest sluszna?
Pozdrawiam z Australii
B
Jeszcze mam pytanie: na jaka grubosc rozwalkowac ciasto? Powinno byc chyba bardzo cienkie, prawda?
Cienkie, ale tak by się nie porwało, sugeruję też zerknąć na zdjęcia 🙂
Tak oczywiście że cienko.
Tak, oczywiście – 30 minut.
Dzięki za komentarz 🙂
Tak
bardzo dobree 😉
Dooobre!!!