Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą, aby był letni. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką lub bezpośrednio na blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Przykrywamy na 30 minut. Po 15 minutach przygotowujemy pastę, do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste ciasto. W razie potrzeby (gdyby było zbyt lejące) dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut.

przygotowywanie wierzchu
20 min
przygotowywanie wierzchu

5. Ciasto z koszyka przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Krzysiek 7 listopada 2017 o 21:04

    Czy czas pieczenia jest prawidlowy? Zawsze dopiekam jeszcze conajmniej 10 minut zeby skurka sie zarumienila?

  • Kamila 2 listopada 2017 o 12:57

    Czy zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej?

  • marika 13 marca 2016 o 14:33

    Tak, zawsze gdy piekę pierwszy raz z danego przepisu dokładnie trzymam się gramatur składników. No nic, zostaję z przyjemnością przy zakwasie. Tygrysi sprawdziłam- nie dla mnie. Pozdrawiam serdecznie!

  • marika 13 marca 2016 o 01:43

    Witam! Sam chleb jest nawet smaczny, jak biała bułka ale pasta ryżowa po upieczeniu nie bardzo… Zbyt mocno pachnie drożdżami. Jednak chleb na zakwasie lepszy!

    • Tosia 13 marca 2016 o 13:32

      Dzień dobry,
      A to dziwne, skorupka nie powinna pachnieć drożdżami, na pewno dodała Pani tyle ile w przepisie?
      Tak czy siak, wiadomo, chleb na zakwasie „szlachetniejszy” 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej