Chleb tygrysi
Chleb tygrysi, czyli wyjątkowy chleb z chrupiącą skórką! Wystarczy prosty trik, a chleb pokrywa się złotą i chrupiącą warstwą, przypominającą wzór tygrysi. W środku delikatny miąższ, czyli tak jak tygryski lubią najbardziej!
Z miłośnikami chrupiących wypieków podzielę się przepisem, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bułki tygrysie są znane ze swojej charakterystycznej, chrupiącej „tygrysiej” skórki to prawdziwy rarytas w świecie domowego pieczenia.
Czy czas pieczenia jest prawidlowy? Zawsze dopiekam jeszcze conajmniej 10 minut zeby skurka sie zarumienila?
30 minut na mały bochenek to dobry czas, a skórka przez pastę szybko się dopieka 🙂
Czy zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej?
Można, ale nie będzie już takiego fajnego efektu popękania 🙂
Tak, zawsze gdy piekę pierwszy raz z danego przepisu dokładnie trzymam się gramatur składników. No nic, zostaję z przyjemnością przy zakwasie. Tygrysi sprawdziłam- nie dla mnie. Pozdrawiam serdecznie!
Witam! Sam chleb jest nawet smaczny, jak biała bułka ale pasta ryżowa po upieczeniu nie bardzo… Zbyt mocno pachnie drożdżami. Jednak chleb na zakwasie lepszy!
Dzień dobry,
A to dziwne, skorupka nie powinna pachnieć drożdżami, na pewno dodała Pani tyle ile w przepisie?
Tak czy siak, wiadomo, chleb na zakwasie „szlachetniejszy” 🙂