Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

1. Obrane banany do ryżowo-bananowego chleba bezglutenowego zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Dodajemy mąkę ryżową, ugotowany ryż, drożdże instant, sól i wodę.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

3. Wyrabiamy ciasto na ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy przez ok. 2 min., aż składniki się dobrze połączą.

przekładanie do formy
5 min
przekładanie do formy

4. Formę keksówkę (11x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto na ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy, wierzch wyrównujemy łyżką.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

5. Przykrywamy ciasto na ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy pieczemy przez 40 min. do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 5 z 7 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej