Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Młode buraczki odcinamy, dokładnie szorujemy i kroimy w kosteczkę. Łodygi i liście botwinki dokładnie myjemy i siekamy. Na maśle podsmażamy botwinkę przez kilka minut, następnie wlewamy sok z buraków z kefirem i podgrzewamy jeszcze minutę.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i koperek. Wlewamy powoli botwinkę z kefirem i sokiem z buraków i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach otrzymamy elastyczne, różowe ciasto.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) smarujemy oliwą lub masłem, obsypujemy łyżka bułki tartej lub mąką i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do pieca. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 31 maja 2017 o 07:46
    Ocena:

    Rewelacja! Z powodu alergii trochę zmodyfikowalam ten przepis- zamiast kefiru dałam mleko ryzowe, a żeby trochę zakwasic – sok z kiszonych buraków. Kolor piękny, smakuje jak chłodnik. Moja córcia wcina aż miło patrzeć 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej