Kajzerki idealne? Z chrupiącą, rumianą skórką i delikatnym miąższem. Nacięte jak gwiazdki. Lubicie kajzerki? Zachęcam Was do podjęcia wyzwania – ich upieczenie sprawi Wam mnóstwo radości!
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1,5 łyżeczki
jajko 1 szt.
masło 1 łyżka
cukier 0,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mleko 220 ml
2 godz. 5 min.
Czas całkowity
1 godz. 50 min.
Czas wyrastania
15 min.
Czas wypieku
1. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut.
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach.
4. Bułeczki nacinamy z wierzchu tępą częścią noża i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Pierwszy raz robie z tego przepisu. Proszę mi powiedzieć czy ciasto ma być, mokre, kleić się do ręki, czy raczej odstawać od miski?
Ciasto nie może być zbyt suche, ale dobrze wyrobione jest tak elastyczne, że łatwo odstaje od dłoni i powierzchni.
W zasadzie sukces. Kajzerki były smaczne. Dziękuję za przepis. Ale jednak daleko im było do tych znanych z osiedlowej piekarni. Były zbyt zbite, mało puszyste. No i skórka nie była chrupiąca. Czy tak ma być, gdy piecze się bez chemii, bez ulepszaczy…? Czy też gdzieś popełniłem błąd?
moje wyszły dokładnie tak jak piszesz, choć w smaku dobre
Bułeczki na pewno mają nieco inną konsystencję niż te kajzerki dostępne w większości sklepów. W każdym razie bułeczki nie powinny być ani bardzo zbite. Uzyskanie chrupiącej skórki wymaga nieco wyczucia własnego piekarnika. Warto też piec pieczywo w zaparowanym piekarniku, to poprawia konsystencję wypieków (funkcja piekarnika lub kilka kostek lodu wrzuconych na dno).
Bułeczki pyszne i łatwe do zrobienia😃
Synek właśnie wcina ja zjadłam już dwie nie wiem co będzie z figurą bo jak do tej pory wszystko z bloga mi smakuje😉
Dziękuję za super przepis
Witam!
Niestety z podanego przepisu wyszly mi 4 kajzerki a nie 8 jak bym to podzielila na 8 czesci wyszły by mini mini kajzerki
Nie wiedziec czemu
To chyba wyjątkowo duże kajzerki, bo z tych proporcji na pewno mi wyszło 8 sztuk, co widać nawet na zdjęciu. Uformowane bułki jeszcze rosną, więc nie są wcale taki mini 🙂
COŚ ZOBIŁAŚ ŹLE
Dziękuję za przepis. Może wizualnie nie jest to mistrzostwo, ale PYSZNE są:)
Smacznego 🙂
Na jakim poziomie w piekarniku ustawić blachę?
Najlepiej na środku, pieczemy metodą góra-dół, aby było równo 🙂
Wyszły znakomicie. Dziękuję. ?
Super!
Przepis prosty, łatwy a bułeczki z niego wychodzą rewelacyjne. Miękkie, puszyste, sprężyste…nawet na drugi dzień bardzo smakują i nie tracą miękkości i sprężystości. Polecam bardzo ??
Super 🙂
Upiekłam dzisiaj 🙂 Z braku suszonych drożdży, użyłam świeżych, robiąc zaczyn drożdżowy według twojego sposobu 😉
Kajzerki są pyszne 🙂 Polecam 🙂
Super 🙂
Coś wspaniałego te bułeczi, zrobiłem i nie zdążyły wystygnąć 🙂 Robią się już drugie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Robiłem ponownie te przepyszne bułeczki ale tym razem posmarowałem je pomadą, skurka wyszła lekko chrupiąca i miała piękny połysk. Pomadę zrobiłem z 100 ml wody do małego rądelka, kopiata łyżeczka mąki tej co do bułeczek i szczypta soli,wmieszać i doprowadzić do wrzenia mieszając cały czas, wyłączyć. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować obficie gorącą pomadą i piec zgodnie z przepisem. Polecam je w tej postaci, pozdrawiam.
Mam problem – moje bułki w czasie wyrastania nie rosną do góry, tylko „rozłażą się” na boki. Robi się z nich po prostu szerszy placek. Co robię nie tak?
Powodów może być kilka, znam za mało szczegółów: albo ciasto za luźne, albo bułki za długo wyrastają, albo dodaje Pani za dużo drożdży.
No to może wyjdą z mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 🙂
Taka modyfikacja też się nie uda, podobna historia. Można dać w takich samych proporcjach mąkę orkiszową jasną, albo wymieszać pełnoziarnista pół na pół z pszenną, ale wtedy trzeba dać więcej wody.
Proponuję skorzystać z wyszukiwarki, gdzie można zaznaczać np. mąkę jaką mamy, na blogu jest sporo przepisów do wyboru: https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/ 🙂
Dziękuję za cierpliwość I odpowiedź.Pozdrawiam:))
Witam ,czy zamiast maki pszennej moge wykorzystac make zytnia pelnoziarnista typ 2000.
Pozdrawiam Anna
Niestety mąka żytnia pełnoziarnista nie bardzo się nadaje do drożdżowych wypieków, a na pewno nie da się z niej uformować krągłych bułeczek 🙂
Dzisiaj piekłam z dzieciakami bułeczki, niestety moje wyszły jakieś takie ciężkie, za mało puszyste, co moze byc przyczyna? Z wyglądu, super 🙂
Acha, jeszcze dodam, ze jak na moje, oko ciasto za pierwszym i drugim razem ładnie rosło.
Przypuszczam, że drożdże nie były aktywne i bułki nie wyrosły. Inna opcja to źle wyrobione ciasto, stąd efekt zbicia.
To niesamowite!!! Po raz pierwszy piekłam coś drożdżowego i wszystko wyszło idealnie!!! No, może nie udało mi się osiągnąć takich nacięć – pęknięć, ale smak rewelacyjny. Jak z piekarni!!! Żeby się zrumieniły musiałam potrzymać jakieś 3-4 minuty dłużej. Bardzo dziękuję za Waszą stronę, za przepisy i porady, niezbędne dla takich początkujących jak ja. Spodobało mi się pieczenie pieczywa i od dziś zacznę się dokształcać – oczywiście przy pomocy Waszych wspaniałych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie
Klaudia
Zarumienienie to już kwestia grzałki i indywidualna sprawa piekarnika. Cieszę się i życzę samych udanych wypieków 🙂
Kajzerki te najlepsze są świeżo upieczone, pyszne nawet z samym masłem 🙂
Czy mozna pominac jajko? Niestety corka ma alergie na jajka a ten przepis na bulki wyglada przepysznie. Ewentualnie czy mozna czyms jajko przy wypieku chleba lub bulek zastapic? Przy slodkich ciastach nie mam problemu, bo banan daje rade 🙂
Można pominąć jajko, a w zamian dać kilka łyżek musu jabłkowego, rozgniecionego banana (bez cukru nie będzie wpływał za bardzo na smak bułek), rozgniecionego ziemniaka, namoczone siemię lniane, albo mus z dyni, ale bez tez wyjdzie. Na blogu są też gotowe przepisy na bułki bez jajka, więc zachęcam do samodzielnego wyszukiwania przepisów 😉
Właśnie pożarłam jeszcze ciepłą kajzereczkę z masełkiem i żółtym serem 🙂 Pychaaaaaaa 🙂
Czyli smakowały 🙂 Cieszę się!
A czy z mąki orkiszowej też wyjdą takie smaczne ?
Z orkiszowej jasnej tak.
Suszone. Ale nie dodałam na początku cukru. W smaku były ok, ale musiałam piec kilka minut dłużej, by lekko się zrumieniły. Spróbuję jeszcze raz. Dziękuję za pomoc.
Moje trochę nie wyszły… Mój błąd, zapomniałam o cukrze, jak wyrabiałam ciasto mikserem. Ale dodałam i później odczekałam zgodnie z przepisem. Niestety po 15 minutach były strasznie blade, zaczęły się rumienić delikatnie po dodatkowym kwadransie. Ale od początku coś robiłam nie tak, bo ciasto nie wyrosło. Cóż, pozostaje spróbować jeszcze raz. Dziękuję za przepis i pozdrawiam wszystkich, którzy jak ja odstresowują się w kuchni.;-)
Jeśli ciasto nie wyrosło i było blade to albo Pani zapomniała drożdży, albo nie były odpowiednio aktywne. Suszone czy świeże? 🙂
Czy możesz podać ilość drożdży w gramach? Będę bardzo wdzięczna, dopiero zaczynam i nie chcę się zrazić;) Łyżeczka, łyżeczce nie równa!
Powiedzmy, że będą to 3 g 🙂
Witam,
mam pytanie: czy mogę zrobić ciasto wieczorem i wyrośnięte wstawić do lodówki i upiec bułki rano? ile czasu wtedy potrzebuję, żeby się ogrzało i czy wtedy też musi stać 40 min.?
Pozdrawiam
Ewa
Dzień dobry,
Można tak zrobić, ale ciasto niestety po wyjęciu z lodówki będzie potrzebowało trochę czasu w temperaturze pokojowej i tego się nie przeskoczy. Minimum 30 minut 🙂
bardzo dziękuję za informację, raz już upiekłam kajzerki i wszystkim smakowały.
Pozdrawiam
Ewa
Dzien dobry,
Czy z mąka typu 750 tez wyjdą? Czy lepiej piec z 550 lub 500?
Ola
Dzień dobry.
Wyjdą, ale być może będą potrzebowały odrobinę więcej wody (kilka łyżek) i będą też trochę ciemniejsze 🙂
Pospieszyłam się i nie zaczekałam na odpowiedź, bo piekarnik gorący po chlebku, więc zaraz buły idą do wypieku, zobaczymy co wyjdzie 😉 Dałam pół na pół z wodą 😉 Dziękuję za odpowiedź 😉
Mam butelkowe mleko, czy mogę zmieszać pół na pół mleko z wodą?? lub użyć samej wody?? wydaje mi się, że będą za słodkie gdy dodam aż tyle mleka. Kiedyś zrobiłam na tym mleku pizze i ciasto było słodkie. 🙂
Można pół na pół lub zastąpić wodą, w obu przypadkach proporcje będą takie same, zmieni się tylko smak i kolor wypieku 🙂 Na mleku wychodzą też trochę delikatniejsze.
Bardzo fajne przepisy i wiele cennych rad :)zabieram sie do pieczenia ,mam nadzieję że wszystko pójdzie zgodnie z planem 🙂 Pozdrawiam
Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂
Witam.można to ciasto wyrobić w maszynie? Jak?:)
Dzień dobry 🙂
Ma Pani na myśli automat do wypieku chleba? Żeby w niej tylko wyrobić ciasto, zamiast ręcznie, a potem już normalnie piec w piekarniku. Można tak zrobić, jeśli nie ma Pani miksera, ale to zależy od indywidualnych ustawień automatu, proszę zerknąć w instrukcję. Na pewno jest program tylko do wyrabiania.
Pozdrawiam
Ja od dłuższego czasu wyrabiam drożdżowe ciasta (na placki, bułeczki, na pączki, na chleby) już tylko w maszynie do pieczenia chleba. Tam pięknie wyrasta i wyroby z niego są bardziej pulchne.
Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych? Jaki zastosować przelicznik?
Pozdrawiam.
To będzie ok. 10 gram świeżych drożdży, trzeba z nich wcześniej przygotować zaczyn, aby pobudzić je do pracy 🙂
Tutaj wskazówka jak: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Pozdrawiam.
A pieczemy ztermoobiegiem czy bez?
Zawsze pieczemy bez, w trybie góra-dół, chyba, że w przepisie jest zaznaczone coś na temat termoobiegu 🙂
Piekłam dzisiaj te bułeczki i mogę powiedzieć tylko jedno , tak pysznych bułek jeszcze nie jadłam ! polecam je wszystkim 🙂 U mnie zagoszczą na stałe . Pozdrawiam 🙂
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Zachęcam też do spróbowania innych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie!
Ktoś powie ot zwykłe kajzerki, ale się pomyli, bo te kajzerki są pyszne 🙂 ! Polecam każdemu, kto robi domowe pieczywo. Niewiele pracy, a efekt zadawalający :).
Super, cieszymy się, że przepis się sprawdził.
Dzięki za komentarz i pozdrawiam 🙂