Upieczenie dobrego 100% razowego chleba na zakwasie nie jest sprawą prostą. Nawet w specjalistycznych książkach takich jak „Chleb” J. Hamelmana, w przepisach na razowe chleby żytnie, pojawia się w nich skromny dodatek mąki pszennej. Wszystko dlatego, że z samej mąki razowej łatwo o zbitego gniota.
Ja czasem do chlebów żytnich dodaję trochę mąki gryczanej lub np. ryżowej, ale postanowiłam trochę poeksperymentować, aby upiec porządnego razowca z samej mąki o typie 2000. Pomieszałam trzy różne mąki razowe, czyli żytnią, orkiszową i pszenną. Dzięki temu otrzymałam w 100% razowy chleb na zakwasie, który spełnił moje wymagania smakowe, a jego miąższ nie wyszedł gniotowaty. Dla smaku dorzuciłam do ciasta trochę oregano. Polecam przepis 🙂
Witam. W przepisie oraz w komentarzach nie ma rozmiaru keksówki rozumiem że jest użyta 12×24. Pozdrawiam Artur
Wyśmienity! Wilgotny, ale nie przyciężkawy. Wędruje na górę mojej listy! Czy można dorzucić ziarna, czy wówczas struktura się zmieni i może się kruszyć?
Dzień dobry, czy w tym przepisie można przygotować ciasto wieczorem, schować je na noc do lodówki i upiec rano?
Ja zrobiłam wszystko wg przepisu i mòj nie uròsł w ciagu 5 godzin wcale . Wstawiłam do piekarnika taki nie urośnièty:(
A czy zakwas był dokarmiony i bąbelkował przed przygotowaniem ciasta?
Wszystko wyszło super-chleb wyrósł i w ogóle nie jest gliniasty ? Ja tylko piekłam 10 min. dłużej bo patyczek wydawał się zbyt wilgotny.
Mój chlebek wyrósł
po 3godzinach-mogę go już piec czy ma rosnąć 5godzin?
Hm, a na pewno wszystko według przepisu i taka sama ilość zakwasu? Poczekałam bym chociaż do tych 4 godzin 🙂
Dziekuje za odpowiedz. Chyba juz wiem dlaczego mi nie wyszedl. Tak jak Pani opisala musialem za duzo dac zwyklej mąki, gdybym dal troche- pewnie nie opadl by tak drastycznie, ciasto bylo zbyt luźne, a maki pszennej razowej zamiast 200g dałem to co zostalo mi czyli moze z 50 g. Reszta to byla zwykla mąka. Co do wypieku chleba na zakwasie z automatu- tu musze Pania zdziwic chlebki niemalze idealnie wychodza bardzo smaczne( wiem bo piekę dla teściowej i innego chleba nie chce ona jesc) ale wiadomo potrzebne jest doświadczenie w tym. Przy Pani pomocy z zakwasem i ćwiczeniem na chlebach mieszanych udało mi się, a teraz cos nowego i tak wyszlo. Następnym razem sprobuje się bardziej kurczowo trzymac przepisu. Pozdrawiam 🙂
tutaj zrobilem zdjęcia gdyby miała Pani czas zerknąć byłbym wdzięćzny 🙂
https://photos.google.com/share/AF1QipODeeQ036EiOxVk9jhD9UkXhvwiBOLfit41HnrHvWoRr-jMADfp2ueQ6dxvrtdqGw?key=OWozV3RSVnp5ckhHLWl1UkpibHh0bk54VjdNNXpn
Chleb upieklem w maszynie, troche tylko odbieglem od przepisu odnosnie maki, nie mialem tyle pszennej razowej wiec dodalem moze 150 g pszennej zwyklej chlebowej, chleb po 4.5 godzinie urosl bardzo duzy, wygladal przy rosnieciu plasko- moze tak mialo byc z powodu duzej ilosci wody i zakwasu?? No i wyszedl z duza dziura w srodku. Zwyczajnie sie zapadl. Czas wyrastania moim zdaniem byl ok, zakwas mam wyjatkowo mocny, wiec problem lezy w zwyklej mace pszennej ktorej dodalem sporo??
Właśnie dlatego nie lubię piec w automacie i uważam, że w maszynie nie uda się upiec tak dobrego chleba na zakwasie jak z piekarnika.
Trudno dopasować do chleba na zakwasie program, dziura zawsze będzie od spodu przez mieszadło, a chleb zawsze będzie miał ten sam, mniej lub bardziej udany kształt.
A jaki program Pan dopasował? Być może też się zaburzyły proporcje, bo mąka razowa potrzebuje więcej płynu niż mąka jasna, więc ciasto na pewno było za luźne.
Czy mogę zostawić chleb na 8h do wyrośnięcia? Chciałabym go przygotować wieczorem i upiec rano.
Można spróbować, zmniejszyłabym jednak ilość zakwasu do 100 g, bo wyszedłby przerośnięty i za kwaśny. W związku z tym być może ciasto będzie potrzebował 100 ml wody więcej, musiałaby Pani kontrolować konsystencję w trakcie wyrabiania.
Pozdrawiam!
Bardzo dobry i wcale nie gliniasty
Właśnie o to chodziło, aby nie był gliniasty 🙂
A ja tam uwielbiam takie gliniaki! Z przyjemnością go wypróbuję 🙂
rodzina mnie pomści, że znowu piekę czystego razowca, ale ten wygląda tak obłędnie, że muszę go zrobić 😀
Zawsze można wytłumaczyć, że przecież to nie taki zwykły razowiec, tylko potrójny 🙂
Powodzenia i smacznego!
Przeszkadza mi także fakt, że razowy zazwyczaj jest bardzo gliniasty.A Twój wygląda znakomicie. Pozdrawiam (:
Tak, to prawda, mnie to też często zniechęca do razowców, ale trzy mąki razowe w połączeniu dają fajny efekt 🙂
Pozdrawiam.
gliniasty jest jeżeli dasz tylko żytnią mąkę, pszenna powoduje że jest bardziej puszysty
Tak, to prawda, można też dodać do mąki żytniej np. gryczaną, aby był mniej gliniasty.