Przepis

przygotowanie zakwasu
5 min
przygotowanie zakwasu

1. Zakwas dokarmiamy na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb.

Wyrabianie ciasta
3 min
Wyrabianie ciasta

2. Mąki mieszamy z zakwasem, oregano i solą. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.

formowanie
5 min
formowanie

3. Formę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

4. Ciasto przykrywamy na 4-5 godzin (ub do wypełnienia foremki i pojawienia się \"dziurek\" na powierzchni bochenka), stawiamy w ciepłym miejscu.

pieczenie
45 min
pieczenie

5. Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 12-15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Artur 25 czerwca 2020 o 14:05

    Witam. W przepisie oraz w komentarzach nie ma rozmiaru keksówki rozumiem że jest użyta 12×24. Pozdrawiam Artur

  • Ewa 7 października 2019 o 12:48

    Wyśmienity! Wilgotny, ale nie przyciężkawy. Wędruje na górę mojej listy! Czy można dorzucić ziarna, czy wówczas struktura się zmieni i może się kruszyć?

  • Aleksandra 18 grudnia 2018 o 08:37

    Dzień dobry, czy w tym przepisie można przygotować ciasto wieczorem, schować je na noc do lodówki i upiec rano?

  • Iza 2 grudnia 2018 o 18:31

    Ja zrobiłam wszystko wg przepisu i mòj nie uròsł w ciagu 5 godzin wcale . Wstawiłam do piekarnika taki nie urośnièty:(

  • Ula 26 marca 2018 o 00:22
    Ocena:

    Wszystko wyszło super-chleb wyrósł i w ogóle nie jest gliniasty ? Ja tylko piekłam 10 min. dłużej bo patyczek wydawał się zbyt wilgotny.

  • Iza 30 marca 2017 o 11:06

    Mój chlebek wyrósł
    po 3godzinach-mogę go już piec czy ma rosnąć 5godzin?

    • Tosia 30 marca 2017 o 14:55

      Hm, a na pewno wszystko według przepisu i taka sama ilość zakwasu? Poczekałam bym chociaż do tych 4 godzin 🙂

  • dawfil 27 marca 2017 o 20:25

    Dziekuje za odpowiedz. Chyba juz wiem dlaczego mi nie wyszedl. Tak jak Pani opisala musialem za duzo dac zwyklej mąki, gdybym dal troche- pewnie nie opadl by tak drastycznie, ciasto bylo zbyt luźne, a maki pszennej razowej zamiast 200g dałem to co zostalo mi czyli moze z 50 g. Reszta to byla zwykla mąka. Co do wypieku chleba na zakwasie z automatu- tu musze Pania zdziwic chlebki niemalze idealnie wychodza bardzo smaczne( wiem bo piekę dla teściowej i innego chleba nie chce ona jesc) ale wiadomo potrzebne jest doświadczenie w tym. Przy Pani pomocy z zakwasem i ćwiczeniem na chlebach mieszanych udało mi się, a teraz cos nowego i tak wyszlo. Następnym razem sprobuje się bardziej kurczowo trzymac przepisu. Pozdrawiam 🙂

  • dawfil 27 marca 2017 o 13:56

    Chleb upieklem w maszynie, troche tylko odbieglem od przepisu odnosnie maki, nie mialem tyle pszennej razowej wiec dodalem moze 150 g pszennej zwyklej chlebowej, chleb po 4.5 godzinie urosl bardzo duzy, wygladal przy rosnieciu plasko- moze tak mialo byc z powodu duzej ilosci wody i zakwasu?? No i wyszedl z duza dziura w srodku. Zwyczajnie sie zapadl. Czas wyrastania moim zdaniem byl ok, zakwas mam wyjatkowo mocny, wiec problem lezy w zwyklej mace pszennej ktorej dodalem sporo??

    • Tosia 27 marca 2017 o 15:53

      Właśnie dlatego nie lubię piec w automacie i uważam, że w maszynie nie uda się upiec tak dobrego chleba na zakwasie jak z piekarnika.
      Trudno dopasować do chleba na zakwasie program, dziura zawsze będzie od spodu przez mieszadło, a chleb zawsze będzie miał ten sam, mniej lub bardziej udany kształt.
      A jaki program Pan dopasował? Być może też się zaburzyły proporcje, bo mąka razowa potrzebuje więcej płynu niż mąka jasna, więc ciasto na pewno było za luźne.

  • Ewa 11 marca 2015 o 13:40

    Czy mogę zostawić chleb na 8h do wyrośnięcia? Chciałabym go przygotować wieczorem i upiec rano.

    • Tosia 11 marca 2015 o 16:23

      Można spróbować, zmniejszyłabym jednak ilość zakwasu do 100 g, bo wyszedłby przerośnięty i za kwaśny. W związku z tym być może ciasto będzie potrzebował 100 ml wody więcej, musiałaby Pani kontrolować konsystencję w trakcie wyrabiania.
      Pozdrawiam!

  • Julia 26 lutego 2015 o 19:24
    Ocena:

    Bardzo dobry i wcale nie gliniasty

  • Kasia K. 23 lutego 2015 o 21:44

    A ja tam uwielbiam takie gliniaki! Z przyjemnością go wypróbuję 🙂

  • wik 23 lutego 2015 o 18:24

    rodzina mnie pomści, że znowu piekę czystego razowca, ale ten wygląda tak obłędnie, że muszę go zrobić 😀

    • Tosia 23 lutego 2015 o 18:27

      Zawsze można wytłumaczyć, że przecież to nie taki zwykły razowiec, tylko potrójny 🙂
      Powodzenia i smacznego!

  • Magda 23 lutego 2015 o 12:56
    Ocena:

    Przeszkadza mi także fakt, że razowy zazwyczaj jest bardzo gliniasty.A Twój wygląda znakomicie. Pozdrawiam (:

    • Tosia 23 lutego 2015 o 14:16

      Tak, to prawda, mnie to też często zniechęca do razowców, ale trzy mąki razowe w połączeniu dają fajny efekt 🙂
      Pozdrawiam.

    • paw 25 lutego 2015 o 00:28

      gliniasty jest jeżeli dasz tylko żytnią mąkę, pszenna powoduje że jest bardziej puszysty

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej