Przepis

wyrabianie
67 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy, aktywny zakwas, pesto jarmużowe, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut. Gdy będzie elastyczne, zostawiamy je w misie na godzinę. Przykrywamy folią spożywczą, gazą lub ściereczką.
składanie
60 min
składanie
2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i przenosimy ponownie do misy na jeszcze godzinę.
formowanie
180 min
formowanie
3. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do posypanego mąką koszyka (lub wyłożonego dodatkowo ściereczką) i zostawiamy na 2,5-3 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Przerzucamy chleb na blachę, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy w 200 stopniach jeszcze 27-30 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 26 października 2016 o 20:34

    Biorąc przykład z innych przepisów wnioskuję, że tu tak samo, po wyłączeniu termoobiegu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Przyda się dla tych co dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem 😉
    Dziś właśnie upiekłam ten chlebek. Jest mocno jarmużowy. Bardzo ciekawy 😉

  • Boya 23 stycznia 2015 o 14:04

    Czy aby chleby miały grubszą i bardziej chrupiącą skórkę należy je piec w wyższej temperaturze? Zawsze skórka wydaje mi się mało chrupiąca….

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej