Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć z nich jednolite, elastyczne ciasto. Zagniataj ciasto kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Zostaw ciasto w przykrytej materiałową szmatką misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej brytfanki. Uklep ciasto w formie i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed wsadzeniem do piekarnika zrób w cieście charakterystyczne dziurki palcem. Piecz ok. 15 minut aż focaccia lekko zbrązowieje.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Julitta 10 grudnia 2016 o 13:18

    Dokładnie tak samo uważam, jak Maciej i Marek. Przejdźcie z tych szklanek i łyżeczek na gramy. Strona jest świetna. Pozdrawiam.

  • marek 19 lutego 2015 o 21:49

    1 ważna uwaga (jak dla mnie 🙂 )jak podajecie skład w gr. to do końca czyli 500g mąki to ile jest?1,5 łyżeczki drożdzy?(łyżeczki są różne) naprawde tj. ważne!!!napaliłem sie -zrobiłem,i nie rośnie okazało sie że za mało drożdzy dałem, porównałem z innym blogiem ,gdzie podawana jest dokładna gramatura,.pozrdawiam . PS.ale i tak będe korzystał tylko z większą czujnością 🙂

  • Maciej 13 stycznia 2015 o 20:14

    A ile to jest gram tej półtorej łyżeczki drożdży? Łyżeczki bywaja różne .

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej