Znacie chleb marchewkowy? Mąka pełnoziarnista, tarta marchewka i orzechy to pyszne połączenie. Chleb jest lekki i uniwersalny, bo można go jeść na słodko lub na słono. Smacznego!
Znacie chleb marchewkowy? Mąka pełnoziarnista, tarta marchewka i orzechy to pyszne połączenie. Chleb jest lekki i uniwersalny, bo można go jeść na słodko lub na słono. Smacznego!
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 400 g
drożdże suszone instant 4 g
letnia woda 320 ml
mąka pszenna typ 650 100 g
marchewka tarta 200 g
orzechy (ziemne i nerkowce) 50 g
2 godz. 40 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.
2. Formę keksówkę 11x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
3. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
To mnie ucieszyłaś,jutro robię wg wskazówek??
To mnie ucieszyłaś,jutro robię wg wskazówek??
Tosiu,chlebek jest dość zbity,rósł długo i nie mógł urosnąć, teraz zastanawiam się nad mąką pełnoziarnistą, wybrałam żytnia pełnoziarnista typu 2000,może za ciężka?
Oj zdecydowanie za ciężka, bo mąka żytnia nie nadaje się do drożdżowych wypieków, za to do tych na zakwasie idealnie 🙂 I nie wyrabia się żytniego ciasta długo, przepis powstał z myślą o mące pszennej pełnoziarnistej, najpopularniejszej do kupienia. Ewentualnie może to być pełnoziarnista „3 ziarna”, ale z samą żytnią to się nie może zbyt dobrze udać 🙁
Pozdrawiam
Wyszedł pyszności!!!!!!!!!!!
Bardzo się cieszę 🙂
Mmm, pyszności 🙂