Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę 11x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Anita 4 listopada 2015 o 16:53

    To mnie ucieszyłaś,jutro robię wg wskazówek??

  • Anita 4 listopada 2015 o 16:52

    To mnie ucieszyłaś,jutro robię wg wskazówek??

  • Anita 4 listopada 2015 o 09:12

    Tosiu,chlebek jest dość zbity,rósł długo i nie mógł urosnąć, teraz zastanawiam się nad mąką pełnoziarnistą, wybrałam żytnia pełnoziarnista typu 2000,może za ciężka?

    • Tosia 4 listopada 2015 o 13:58

      Oj zdecydowanie za ciężka, bo mąka żytnia nie nadaje się do drożdżowych wypieków, za to do tych na zakwasie idealnie 🙂 I nie wyrabia się żytniego ciasta długo, przepis powstał z myślą o mące pszennej pełnoziarnistej, najpopularniejszej do kupienia. Ewentualnie może to być pełnoziarnista „3 ziarna”, ale z samą żytnią to się nie może zbyt dobrze udać 🙁
      Pozdrawiam

  • asia 16 stycznia 2015 o 16:16

    Wyszedł pyszności!!!!!!!!!!!

  • gin 9 stycznia 2015 o 21:03

    Mmm, pyszności 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej