Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Ugotowane ziemniaki odsączmy z wody i rozgniatamy tłuczkiem z łyżką oliwy. Ziemniaki łączymy z mąką, drożdżami, wędzoną papryką solą i letnią wodą. Wyrabiamy przez 3-4 minuty.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Formę okrągłą lub podłużną smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Przekładamy uformowaną kulę z ciasta do formy, wierzch posypujemy bułką tartą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 12-15. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Janna 3 stycznia 2019 o 00:18

    Jaka średnica miseczki?

  • Beata 8 lipca 2018 o 18:31

    Piekłam chlebek w automacie, dodałam dodatkowo odrobinę kminku i koperku. Wyszedł wspaniale wilgotny i bardzo smaczny. Polecam.

  • Danuta 28 marca 2018 o 14:39

    Dzień dobry. Upiekłam ten chlebek. Jest pyszny, mięciutki, tylko mam takie pytanie na przyszłość, jak będę ponownie piekła. Dlaczego gdzieś ok. 2 – 3 cm od góry wokół całego chleba jest jakby rozwarstwienie. Zaznaczam, że miałam ciepło w kuchni i on mi wyrósł w ciagu 1 godziny. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

    • Tosia 29 marca 2018 o 20:54

      Dzień dobry,
      Rozwarstwienie w sensie, że z wierzchu popękał? Tak się dzieje jak chleb ma za dużo drożdży, ale ten wcale nie ma aż tak dużo, widocznie miał bardzo ciepło, następnym razem można zmniejszyć ilość do 2-3 g. Chyba, że mówimy o innym rozwarstwieniu, ale to już by była bardziej kwestia uformowania. Nie widzę, więc trudno mi powiedzieć w ciemno 🙂

  • Krystyna 11 grudnia 2017 o 09:50

    Bardzo smaczny chlebek . Ja przepis zmodyfikowałam i zamiast papryki dodałam majeranek, cząber i przyprawę do ziemniaków -wszystkie przyprawy w ilości płaskiej łyżki. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny. Ale to jeszcze nie koniec eksperymentów… Użyłam też świeżych drożdży.

  • Karol 29 września 2016 o 17:44

    Czy ziemniaki solimy podczas gotowania?

  • Beata 4 czerwca 2016 o 18:14

    Czy ten chlebek można piec w automacie?

  • Beti 27 maja 2015 o 23:39

    Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną np. orkiszową, ziemniaczaną, ryżową? Co wtedy z proporcjami?

    • Tosia 28 maja 2015 o 08:16

      Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną, wtedy proporcje będą takie same.
      Z mąką ziemniaczaną/ryżową będzie to już zupełnie inny chleb, bo bezglutenowy, zmieni się wtedy wszystko, taka modyfikacja nie ma sensu, ale na blogu jest już przepis na bezglutenowy chleb ziemniaczany: https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/ Proszę jednak pamiętać, że bez glutenu nie będzie już tak puszysty i wysoki jak pszenny.
      Pozdrawiam.

  • Renata 17 maja 2015 o 18:54
    Ocena:

    Zrobiłam dzisiaj ze słodką papryką. Teraz stygnie, więc jeszcze nei spróbowałam tego chleba…

  • Joanna 5 maja 2015 o 17:12
    Ocena:

    Skąd bierzecie wędzoną paprykę??? Brzmi super smakowicie.

    • Tosia 5 maja 2015 o 18:14

      Wędzonej papryki można szukać w większych marketach, sieciówce z ubraniami na dziale z żywnością (M&S), w sklepach typu kuchnie świata, albo na Allegro 🙂
      Chleb można też upiec z pieprzem cayenne, albo po prostu ostrą/słodką papryką.
      Pozdrawiam.

  • Agnieszka 26 kwietnia 2015 o 14:01

    Czy garnki żeliwne można zastapic garnkami glinianymi do wypieku chleba?

  • Stanisława 19 stycznia 2015 o 17:36
    Ocena:

    Chlebek doskonały.Polecam ten przepis.Ja piekę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.

  • Donna 6 stycznia 2015 o 06:11
    Ocena:

    Przepisy sa wspaniale i obrazowe! Bede czesciej zagladac na te strone bo jest bardzo ciekawa i super wykonana. Pozdrawiam i zycze powodzenia.

    • Tosia 6 stycznia 2015 o 10:40

      Bardzo nam miło, dziękuję za komentarz i zachęcam do korzystania z przepisów 🙂 W razie problemów służę pomocą!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej