Ostatnio przez mały przypadek połączyłam ziemniaki z wędzoną papryką w formie przyprawy. Okazało się, że ziemiste pyry lubią się z wędzonym aromatem, a smak ten postanowiłam przenieść do chleba. Puree ziemniaczane w drożdżowym chlebie sprawia, że jego miąższ jest bardziej elastyczny, a przy tym zachowuje dłużej świeżość. Wędzona papryka nadaje wypiekowi oryginalny posmak i zapach.
Chleb upiekłam w okrągłej formie, ale ciasto może także śmiało wyrastać w podłużnej formie keksówce lub w wiklinowym koszyku, aby przed pieczeniem przerzucić je na blachę.
Jaka średnica miseczki?
25 cm
Piekłam chlebek w automacie, dodałam dodatkowo odrobinę kminku i koperku. Wyszedł wspaniale wilgotny i bardzo smaczny. Polecam.
Dzień dobry. Upiekłam ten chlebek. Jest pyszny, mięciutki, tylko mam takie pytanie na przyszłość, jak będę ponownie piekła. Dlaczego gdzieś ok. 2 – 3 cm od góry wokół całego chleba jest jakby rozwarstwienie. Zaznaczam, że miałam ciepło w kuchni i on mi wyrósł w ciagu 1 godziny. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dzień dobry,
Rozwarstwienie w sensie, że z wierzchu popękał? Tak się dzieje jak chleb ma za dużo drożdży, ale ten wcale nie ma aż tak dużo, widocznie miał bardzo ciepło, następnym razem można zmniejszyć ilość do 2-3 g. Chyba, że mówimy o innym rozwarstwieniu, ale to już by była bardziej kwestia uformowania. Nie widzę, więc trudno mi powiedzieć w ciemno 🙂
Bardzo smaczny chlebek . Ja przepis zmodyfikowałam i zamiast papryki dodałam majeranek, cząber i przyprawę do ziemniaków -wszystkie przyprawy w ilości płaskiej łyżki. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny. Ale to jeszcze nie koniec eksperymentów… Użyłam też świeżych drożdży.
Super! Życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Czy ziemniaki solimy podczas gotowania?
Oczywiście, że tak!
Czy ten chlebek można piec w automacie?
Można spróbować, klasyczny program 🙂
Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną np. orkiszową, ziemniaczaną, ryżową? Co wtedy z proporcjami?
Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną, wtedy proporcje będą takie same.
Z mąką ziemniaczaną/ryżową będzie to już zupełnie inny chleb, bo bezglutenowy, zmieni się wtedy wszystko, taka modyfikacja nie ma sensu, ale na blogu jest już przepis na bezglutenowy chleb ziemniaczany: https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/ Proszę jednak pamiętać, że bez glutenu nie będzie już tak puszysty i wysoki jak pszenny.
Pozdrawiam.
Zrobiłam dzisiaj ze słodką papryką. Teraz stygnie, więc jeszcze nei spróbowałam tego chleba…
Trzymam kciuki, aby smakował 🙂
Chleb pyszny! Dzięki papryce miąższ miał bardziej żólty kolor, co podniosło walory bochenka.
Cieszę się, że przepis się sprawdził, a dodatek w postaci przyprawy przypadł do gustu 🙂
🙂
Skąd bierzecie wędzoną paprykę??? Brzmi super smakowicie.
Wędzonej papryki można szukać w większych marketach, sieciówce z ubraniami na dziale z żywnością (M&S), w sklepach typu kuchnie świata, albo na Allegro 🙂
Chleb można też upiec z pieprzem cayenne, albo po prostu ostrą/słodką papryką.
Pozdrawiam.
Czy garnki żeliwne można zastapic garnkami glinianymi do wypieku chleba?
Tak, można zastąpić garnkiem glinianym, a także formą żaroodporną 🙂 Możliwości jest wiele!
Więcej o garnkach: https://smakowitychleb.pl/pieczenie-chleba-w-glinianym-garnku/ i tu: https://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/
Pozdrawiam 🙂
Chlebek doskonały.Polecam ten przepis.Ja piekę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.
Przepisy sa wspaniale i obrazowe! Bede czesciej zagladac na te strone bo jest bardzo ciekawa i super wykonana. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Bardzo nam miło, dziękuję za komentarz i zachęcam do korzystania z przepisów 🙂 W razie problemów służę pomocą!