Tym razem główną rolę będą grać rodzynki. Nigdy nie rozumiałam dlaczego są znienawidzone przez tak wiele osób. Notorycznie spotykam ludzi, którzy wydłubują je z sernika i innych wypieków. Mam nadzieję, że wy do nich nie należycie i nie będziecie dłubać w takim pysznym chlebie.
Chleb zostawiamy na noc, aby sam wyrósł, bez naszej ingerencji. Potrzebuje na to ok. 6-8 godzin. W tym czasie albo
można się wyspać, albo iść do pracy, w zależności od tego w jakiej porze dnia zdecydujemy się go przygotować.
Ile w tym przepisie użyć drożdży świeżych ?
Około 4-6g
Czy ciasto trzeba wyrobić? Czy tylko połączyć składniki?
Trzeba wyrobić.
Jaka foremka wielkość? długość i szerokość do tego chleba?
Około 28-30cm x 10cm
Witaj Tosiu:)
Chlebek orkiszowy z oliwą (u mnie masło) siedzi w lodówce i rośnie…a mnie zastanawia jedna rzecz: skąd takie dysproporcje jezeli chodzi o użycie drożdży w stosunku do użytej mąki? Czy chodzi tutaj o rodzaj użytej mąki? Np. w tym przepisie na 600g mąki – pół łyżeczki, natomiast w orkiszowym chlebku z miodem na 450g mąki łacznie aż 2 łyżeczki drożdży? i Jeszcze jedna mała prośba o jednoznaczne określenie ile drożdzy świeżych to łyżeczka INSTANT, bo zauważyłam, że różnie w komentarzach pisałaś.
Dzikuję za świetnego bloga:)
Dzień dobry 🙂
Wszystko zależy od rodzaju pieczywa jaki chcemy upiec, techniki przygotowania itp. W chlebach nocnych dajemy mniej drożdży, aby spowolnić proces wyrastania.
Jeśli chodzi o przeliczanie świeżych drożdży na suszone, lepiej to robić na gramy, a łyżeczka instant to powiedzmy 2 g. Ale zdarza się, że 4 g świeżych drożdży to odrobinę za mało, wtedy podaję, aby dać jednak trochę więcej. Wiele zależy od proporcji i rodzaju chleba.
Udanych wypieków!
Czy mozna zamiast rodzynek użyć słonecznika na spod formy -zasypać cały spod mam na mysli i na wierzch do dekoracji?Podobnie chciałabym zrobić w nocnym chlebku orkiszowym z oliwą.Pozdrawiam
Właściwie to można, czemu nie, ale z wierzchu, albo posypujemy od razu po wyrobieniu, albo przed pieczeniem smarujemy białkiem i sypiemy wtedy ziarna. Pozdrawiam 🙂
czy może być tylko z mąki orkiszowej? czym można zastąpić mąkę pszenną?
Może być sama mąka orkiszowa jasna 🙂
jaki typ mąki orkiszowej?
Każda mąka orkiszowa jasna będzie ok, może to być typ 630 lub np. 700 🙂